6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kuyucuk Gölü'nde hayvan otlamasın

Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, "Kuyucuk Gölü'ne kontrolsüz giriş yapan hayvanların savlıkları otlaması, savlıkların gelişmesini ve kuşların üreyebileceği, saklanabileceği yerleri ortadan kaldırdığını söyledi.


Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk köyü sınırları içinde bulunan ve Kuş Cenneti olarak adlandırılan, 204 çeşit kuş türünün bulunduğu Kuyucuk Gölü hakkında bilgi veren Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, "Bu ada tilkilerin ineklerin, koyunların ve insanların ulaşamayacağı kuşlar için bir sığınak haline geldi. Bizim ümidimiz bu ada bir çok su kuşunun koloni halinde üreyebileceği ve bölge için doğa turizmi için çok önemli bir çekim merkezi haline gelecek bir sığınak olacak. Buda tabi zaten hali hazırda dünya çapında önemli bir alan olan Kuyucuk Gölü'nün çekiciliğini daha da arttıracak.

Kuşlar için uygunluğunu daha da geliştirecek şuanda 205 kuş türü tespit etmiş bulunuyoruz. Şuana kadar Kuyucuk Gölü'nde bazen 40 bini geçen sayılar var bu kuşların fakat çevredeki aşırı otlatma nedeniyle sazlıklar yok ve buda bir çok kuşun emniyetle üreyebileceği alanların olmaması demek bu ada artık herhangi bir hayvan, insan olmayacağı için bizin ümidimiz bu adada, sazlıklar geri gelecek Çevre Müdürlüğü'nün ağaçlandırılmasıyla uygun diğer bitki örtüsü oluşacak. Taciz görmeyen kuşlar burada üreyerek dünya çapında önemli bir sahayı daha da önemli bir hale getirecek. Türkiye için bir ilk olmanın yanı sıra dünyada da Kuyucuk Gölü'nün Türkiye'nin ilk yapay adası olan çok önemli doğa alanı olarak duyuracak" dedi.


Türkiye'nin il yapay gölünün oluşturulmasını sebebini açıklayan Şekercioğlu, "Türkiye'nin ilk yapay adası. Bu adanın oluşturulmasında en önemli sebep biride görmüş olduğunuz şu sulak alana hayvanlar yaşıyor. Tabi halk hayvanını otlatacak. Belli şartlar altında ineğini koyununu otlatacak fakat şu su yatağına hiç kontrolsüz giriş çok zararlı. Zaten görüyoruz izlerini, bütün burası eziliyor, sazlıklar sürekli otlatılıyor. Bu da özellikle sulak alanda sazlıkların gelişmesini engelliyor.

Kuşların ürüyebileceği saklana bileceği yerler ortadan kaldırıyor. Yine hayvanlar su içsin tabi ki ama bu şekilde kontrolsüzce hayvanın istediği yere girip çıkmaları dünya çapında önemli Kuyucuk Gölü'nün önemli doğa alanının, yaban hayatı geliştirme sapasının ve Ramsar alanının doğasını kötü etkiliyor. Çünkü bu yüzden burada savlık kalmıyor. Bizimde adayı oluşturmamızda ki en önemli amacımız adanın bu tip etkilerden korunması sazlıkların geri gelmesi ve kuşların taciz edilmeden emniyetle ürüyebilecekleri bir ortamın
oluşması. Bizim istediğimiz yöre köyleriyle birlikte çalışıp bu etkilerin alanını belli noktalara kısıtlamak ki hayvanlarda gelip suyunu içsin ama bütün gölün savlıklarını yok etmesinler" diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 15:14:05
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 15:20:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?