6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Litvanya büyükelçisi Kars'ta

Litvanya'nın Türkiye Büyükelçisi Darius Pranckvıçıus, büyükelçilik müsteşarı Riçardas Şlepavıçıus ile birlikte Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nu ziyaret etti.


3 ay önce göreve başlayan Litvanya'nın Türkiye Büyükelçisi Darius Pranckvıçıus, Doğu Anadolu Bölgesi'ne başlattığı ziyaret turunun Kars durağında ilk olarak Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nu ziyaret etti. Kars'ta olmaktan memnunluk duyduğunu belirten Pranckvıçıus, "Yeni göreve başladığım için Türkiye'yi daha yakından tanımak istiyorum. Daha önce Türkiye'nin batı yakasında İzmir'deydim, İstanbul'a da gitmiştim. Şimdi de Türkiye'nin doğu yakasındayım. Kars'ta gündelik yaşamda hayat nasıl gidiyor?


Karslılar'ın problemleri, kaygıları ya da memnuniyetleri nelerdir? Problemlerine ürettikleri çözümleri nelerdir? Bunları yerinde görmek istedim. Bu vesileyle görevimin de parçası olarak Türkiye ve Litvanya arasındaki işbirliği alanlarını görmek ve Kars ile Litvanya'nın bir kenti arasında nasıl bir ilişki içine girilir bunu görmek istedim" dedi.
Kars Valiliği, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası'nı da ziyaret edeceğini ifade eden Büyükelçi Pranckvıçıus, "Gördüm ki, Kars'ta ekonomik ve sosyal anlamda çok konu var. Kars'ın, yerel yöneticileri meşgul eden geniş bir gündemi var. Başkanla sadece iktisadi hayatı değil, Kars'taki kültürel yaşantıyı da konuşma şansı bulduk. Kars'ta geleneksel hale gelmiş Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali yapıldığını bilmek bile bizi mutlu ediyor. Çeşitli ülkelerden insanların bir araya gelerek dans edip halay çektiklerini, dövüşmektense barış gösterisi yaptıklarını bilmek güzel bir duygu. Bu bağlamda Başkan Alibeyoğlu'na böyle bir inisiyatifi ele aldığı için teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Başkan Aibeyoğlu ise, "Kış turizmi açısından Sarıkamış'ın dünyada çok önemli bir merkez olduğunu belirtmek isterim. Litvanya'dan kış turizmi için turist gelmesini bekliyoruz. Bu turistlerin gelmeleri için de Litvanya'dan uçak seferlerinin yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali için Litvanya'dan müzik ve dans topluluklarını Kars'a davet eden Başkan Alibeyoğlu, "Müzik ve dans gruplarını şimdiden davet ediyoruz. Öğrenci mübadelesi, kültürel gidiş-gelişler, turizm seferleri başlatmak gerektiğine inanıyoruz. Litvanya'nın tur operatörlerinin, programlarına Kars'ı almalarını istiyoruz. Ülkelerimiz ve kentlerimiz arasında Kars'la, Litvanya'nın bir kentini kardeş kent yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Alibeyoğlu ayrıca, 3 yıl önce 36 ülkenin büyükelçilerinin eşleriyle Kars'a geldiklerini hatırlatarak, benzer bir organizasyonu 2008 yılının Şubat ayında yeniden gerçekleştireceklerini söyledi. Alibeyoğlu, "3 yıl önce misyon şeflerini, merkezi Ankara'da bulunan büyükelçileri Kars'a davet etmiştim. Bu sene Şubat ayında aynı organizasyonu yapmayı düşünüyoruz. Sizi de diğer büyükelçilerle birlikte davet ediyoruz. Siz artık bizim dostumuzsunuz. Halklarımız arasındaki münasebetlerin sonsuza kadar sürmesini diliyorum" dedi.


Görüşmenin ardından Başkan Alibeyolu, Büyükelçi Pranckvıçıus'a ziyaretinin anısına Kars Kalesi'ni sembolize eden gümüş sikke hediye etti. Büyükelçi Pranckvıçıus ise, Başkan Alibeyolu'na Litvanya'nın başarı hikayesini anlatan kitap verdi. Büyükelçi Pranckvıçıus, "Litvanya 1990 yılında bağımsızlığını tekrar kazandıktan sonra politik ve ekonomik reformlarında sancılı dönemden geçtik. Ama çok iyi sonuçlar aldık" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 14:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?