5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Meslek liselilerin büyük başarısı

Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri, 'Mesleki Eğitimde Staj' konulu proje ile 4 Avrupa ülkesine gitmeye hak kazandılar.

Öğrenciler Vali Mehmet Ufuk Erden'i ziyaret ettiler.
İlköğrenimlerini köylerinde tamamlayan Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri, Avrupa Birliği (AB) Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında hazırlanan 'Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri' programına 'Mesleki Eğitimde Staj' konulu proje ile katılarak başarılı bulundular ve 4 Avrupa ülkesine gitmeye hak kazandılar.
Okul Müdürü Fevzi Yıldız ve projede büyük emeği bulunan Müdür Yardımcısı Hüsniye Yasavur ile birlikte dün Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş'ı ziyaret eden Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri bugün de Avrupa ülkelerine hareket öncesinde Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'i ziyaret ettiler.
Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekinci, öğrencilerin Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda'ya gideceklerini ve buraları hem gezeceklerini hem de Türkiye'deki stajların Avrupa'da nasıl yapıldığını görüp karşılaştırma yapacaklarını söyledi.


Okul Müdürü Fevzi Yıldız da, projenin üreticisinin kendileri olduğunu Manisa Saruhanlı Çok Programlı Lisesi'nin de proje ortağı olduğunu belirtti. Yıldız, "Türkiye'den toplam 259 projenin kabul edildiği programa katılmak bizi mutlu etti. Okulumuzdan 6 öğrenci ve 1 yönetici ve Manisa Saruhanlı Çok Programlı Lisesi'nden de 6 öğrenci ve 1 yönetici ile 23 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında Belçika'nın Maasmechelen kentinde olacağız. Daha sonra Fransa, Almanya ve Hollanda'ya geçeceğiz. Okulumuzda son sınıf öğrencileri işyerlerinde, bankalarda, kamu kuruluşlarında beceri eğitimi görüyorlar. Bizdeki uygulama ile Avrupa ülkelerindeki uygulama arasındaki farkı inceleyeceğiz" dedi.

ÜLKEMİZİN KALKINMASI SADECE MESLEKİ EĞİTİMLE OLACAKTIR
Avrupa ülkelerinin kalkınmışlığının mesleki eğitime yüzde 80 daha ağırlık vermelerinden kaynaklandığını da ifade eden Yıldız, "Ne yazık ki bu oran bizde yüzde 20'yi ancak bulabiliyor. Ülkemizin kalkınmasının tek geleceği mesleki eğitimle olacaktır. Mesleki eğitime ağırlık verilmediği sürece ülkemiz kalkınmış olamaz. Biz gerçek olarak Avrupa ülkelerini incelemeye gidiyoruz. Diz üstü bilgisayarımızı götüreceğiz, dijital fotoğraf makinelerimizi de götüreceğiz ve büyük birikimlerle geri döneceğiz" diye konuştu.


Projenin yüzde 80'i gibi büyük bir bölümünde önemli görevler üstlenen Müdür Yardımcısı Hüsniye Yasavur, "Proje bütçemiz 22 bin euroydu. Bunun yüzde 80'ini aldık. Öğrencilerimize öğleden sonraları İngilizce kursu verdiriyoruz. Mümkün olduğunca hazır gitmeye ve donanımlı dönmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
11. sınıf öğrencisi Muhammet Ablak, Avrupa ülkelerine giderken nasıl bir yerle karşılaşacaklarını, oradaki öğrencilerin eğitimlerinin nasıl olduğunu merak ettiklerini kaydetti. Ablak, Avrupa gezilerinden donanımlı dönmeyi hedeflediklerini ve bunun için de gayret edeceklerini vurguladı. Vali Mehmet Ufuk Erden ise, şunları söyledi:
"Mesleklerde eğitim mutlaka önemlidir. Orta öğretimde de mesleki eğitime ağırlık verilmesinde fayda var. Üniversiteye gidemeyen öğrenciler de meslek alanında hayatlarını devam ettireceklerdir. Öğrencilerimizin de staj konusunda Avrupa'da bazı ülkelerde bulunmaları onlara hem ufuk hem de vizyon kazandıracaktır. Böyle bir projenin okulumuza, öğrencilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Güzel donanımlarla, bilgilerle ve tecrübelerle geri geleceksiniz. Şimdiden hayırlı yolculuklar dilmiyorum."


Öğretmen ve öğrenciler daha sonra Vali Erden'le birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Pazar günü yola çıkacak olan Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri Avrupa ülkelerinde 15 kalacaklar.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 11:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?