5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

MHP Milletvekili Dağdaş'tan açıklama

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, özel bir kanaldaki haber programında kendisi hakkında söylenenler nedeniyle yazılı açıklama yaptı.


Dağdaş açıklamasında, "Aktif siyasete katıldığım 1995 yılından bugüne kadar geçen 14 yıl içerisinde, siyasi ve sosyal faaliyetlerimden dolayı haber, mülakat ve tartışmacı olarak yüzlerce kere medyada yer aldım. Bu süreçte iki kere, iftiraya dayalı kötü medya haberi oldum. Bugüne kadar, medyaya yansımayan iftiralarla, dedikodularla, yalanlarla zaman zaman karşılaştım. Bunlar, ruhumda acılı izler bıraktı. Bu acılara rağmen iftiraların karşısında susarak acaba bunu yapanlar ve yaptıranlar bir gün vicdan muhasebesi yapar mı diye bekledim. Ne yazık ki, nafile bir bekleyişmiş benimki. Hiçbir ahlak öğretisinin ve dinin kabul etmediği, büyük günah saydığı iftirayı yapanların insan müsveddesi dahi olamayacaklarını geç de olsa öğrendim. Bu yüzden, bundan sonraki yaşamımda iftiracılarla yargı yoluyla hesaplaşmayı birincil görevlerim arasına aldım. İsmini, ağzıma almayı zül saydığım, tedavüldeki iftiracının iftirasının karşılığı olan cezaya çarptırılması için, yargıya müracaat ettim.

Yargılama süreci yakında bitecek ve iftiracı hakkettiği cezayı alacaktır. Adalete, sonsuz güven duygusu ile bu sürecin sonuçlanmasını bekliyorum. Yargı süreci sonuçlandığında, yapacağım basın toplantısıyla bu iftiracıyı, işbirlikçilerini ve bu iftiraların üzerinden siyaset devşirmek isteyen insanları kamuoyumuza ifşa edeceğim. Amaçlarının ne olduğunu açıklayacağım" ifadelerini kullandı.


İsminin lekelenmeye çalışıldığını savunan Dağdaş, "Ne yazık ki, bu iftiracıların bir kısmının Kars kökenli olması üzüntümü daha da ağırlaştırmıştır. Kıskançlığın ve beklentinin dozunu kaçırmış, bir avuç ahlak yoksunu insanın, Gürcan Dağdaş'ı lekelemeye kalkışması bir nebze anlaşılabilir olsa da, temsilinden büyük onur duyduğum Kars'ı, benim üzerimden medyada negatif bir habere konu etmek asla affedilemez. Size ne kadar ahlaklı, erdemli olduğumu anlatmak gayreti içinde değilim. Verilmeyecek hesabım yok lafları da etmeyeceğim. Bilirim ki her insanın verilecek hesabı vardır. Ancak bu iftiracıların konu ettiği meselede verilmeyecek hesabım yoktur. Zaman her şeyi aydınlatacaktır. Televizyon haberinden sonra ilgili kanala avukatımın yaptığı basın açıklamasını, dikkatinize getirerek sevgilerimi sunuyorum" ifadelerini kaydetti.


Gürcan Dağdaş'ın avukatı Ertuğrul Yalçın'ın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama ise şöyle:
"11.05.2009 Tarihli 'Deşifre' adlı haber programında, müvekkilimiz Gürcan Dağdaş ile ilgili olarak, Turgut Büyükdağ adlı şahsın, ortamını bilmediğimiz bir yerden gerçeklikle bir ilgisi olmayacak şekilde ve kişilik hakları rencide ederek beyanda bulunmasına mahal verilmiştir. Adı geçen şahsın muhtelif görsel ve yazılı medya organlarında ve son olarak ta Taraf Gazetesi'nde yapmış olduğu röportajda, müvekkil aleyhine sarf ettiği beyanların suç teşkil ettiğinden bahisle Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmamız üzerine, Ankara 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2008/1366 Esas Sayılı dosyası ile, 'Basın yolu ile hakaret-iftira-sövme' iddiasıyla dava açılmış olup, yargılama devam etmektedir. Demokratik toplumlarda temel hak ve özgürlükler Anayasa ile teminat altına alınmıştır. Temel hak ve özgürlüklerin içinde düşünce ve kanaati açıklama özgürlüğü en başta gelmekte olup, bu özgürlüğün kullanılabilmesinin en önemli araçlarından birisi de görsel ve yazılı medya ortamıdır. Geneli ilgilendiren yada
ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak,çeşitli sorunlar üzerinde kamuoyunu düşünmeye çağıracak biçimde tartışmalar açmak,halkı toplumsal,ekonomik, kültürel ve siyasal konularda reel düşünmeye sevk edecek bilgilerle donatmak,her kesimde erki elinde bulunduran kişilerle ilgili eleştiri yapmak,uyarmak vs. suretiyle denetlemek,ayrıca içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bireyleri bilinçlendirmek durumunda olan basına bu
ödevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyacağı bir kısım haklarda tanınmıştır.

Temelini anayasanın 28 ve devamı maddelerinden alan ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3.maddesinde düzenlenen bu haklar basın yolu ile işlenen suçlarda hukuka uygunluk nedenlerini oluşturur. Kuruluşunuzun sıkı sıkıya bağlı olduğu Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Yayın İlkelerinin; 4/ı fıkrası 'kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberlerin soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanmaması, saklı kalması kaydıyla verilen bilgilerin kamu yararı ciddî bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanmaması'; K fıkrasıda 'Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilân edilmemesi veya suçluymuş gibi gösterilmemesi; kişileri suç işlemeye yönlendirecek veya korku salacak yayın yapılmaması' amirdir.

Bilgi yayma, eleştirme ve yorumlama haklarının kabulü için, açıklama, eleştiri veya değer yargısı biçimindeki bilginin gerçek ve güncel olması,açıklanmasında kamunun ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bir bağ bulunması, açıklamada 'Küçültücü' sözlerin kullanılmaması gerekmektedir. Yukarda belirttiğimiz üzere; iddia sahibinin yapılan yayın benzeri konularda ilgili yargısal süreçte bulunması müvekkil başta olmak üzere,yargı haricindeki hiçbir kişi veya kurumun beyanda bulunulmasına,yorum yapılmasına, yargının dolaylı olarak etki altında bırakılmasına evrensel 'Adli Yargılanma Ve Yargılama' ilkesinin açıkça ihlal edileceği gerçeği karşısında,yeterli araştırma yapılmaksızın yayın yapılması, hem her aklına gelenin aklına geldiğini söylemesi yolu ile bilgi kirliliğine yol açacağı,hem de yargı kararı olmaksızın kişilerin zan altında kalacağı aşikardır.

Bu nedenle sayın yayın kuruluşundan, yargı sürecinde olması hasebiyle, iddialarla ilgili olmamak üzere müvekkilin kimliği, kişiliği, görevi, bulunduğu konum, temsil ettiği ve mensup olduğu siyasi partinin ilkeleri göz önüne alınarak bu açıklanmamızın iddiaların yayınlandığı programın yayın saatinde yayınlanmasını saygıyla talep ederim".

İha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 19:59:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?