6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Öğrenciler Kars'ta buluştu

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Uluslararası Araştırma ve Geliştirme Topluluğu'nun Ani Harabeleri'ne dikkat çekmek için "Işığını Yansıt Ani'yi Aydınlat" adlı uluslararası projesi kapsamında Türkiye, Danimarka, Romanya ve Almanya'dan gelen 22 öğrenci Kars'ta buluştu.

Öğrencilerin parktaki tanışma ve kaynaşma dansı ise ilgiyle izlendi.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Topluluk Başkanı Proje Genel Koordinatörü Serdar Çetinkaya öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Evi Parkı'nda bir araya gelen Türkiyeli, Danimarkalı, Romanyalı ve Almanyalı gençler ilk olarak birbirlerini tanımak ve kaynaşmak için el düğümü çözümü dansı yaptılar. Çevreden de ilgiyle izlenen dansın alkışlar eşliğinde tamamlanmasından sonra öğrenciler birbirleriyle sohbet ederek bilgi alışverişi yaptılar.


Topluluk Başkanı Proje Genel Koordinatörü Serdar Çetinkaya, MÖ. 5000'li yıllardan beri var olan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ani Antik Kenti'nden kalan harabelerin bugün yeterince korunamadığı, yerel ve ulusal düzeyde yeterince tanınamadığı tespitinden doğan projede temel hedeflerinin, bölge hakkında yerel ve uluslararası düzeyde farkındalık oluşturmak, harabelerin korunması ve yaşatılması için destek olmak olduğunu söyledi.


Proje kapsamında Ani Antik Kenti için ortak kültür ürünlerinin üretileceğini, ulusal ve uluslararası alanda farkındalık ve ilginin artırılmaya çalışılacağını belirten Çetinkaya, "Proje sonunda elde edilen materyallerin yerel ve ulusal düzeyde yazılı ve görsel medya organlarına ulaştırılması için girişimlerde bulunulacak ve bu materyallerin bir internet sitesinde yayınlanması sağlanacak" dedi.


Çetinkaya, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Uluslararası Ar-Ge Topluluğu'nun 11 Temmuz'a kadar Kars'ta gerçekleştireceği projenin Avrupa Birliği Gençlik Projesi olduğunu da belirterek, "Projenin yazımı aşamasında Ani Harabeleri'ne fizibilite çalışması yapılarak Ani üzerine yapılan çalışmalar araştırılmış, Valilik, Belediye, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kars AB Ofisi ile görüşme yapılmıştır. MÖ. 5000'li yıllardan beri var olan, kilise, cami ve katedralleriyle eski bir yerleşim yeri
ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğundan ilk ticaret şehirlerinden birisi olan Ani Harabeleri'nin bugün tam anlamıyla korunamadığı, yerel ve ulusal düzeyde de tanınmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle yerelin dikkatini çekmek, korunması ve yaşatılması için destek olmak, gençler üzerinde farkındalık sağlamak amacıyla bu sosyal sorumluluk projesi oluşturulmuştur" şeklinde konuştu.
Proje kapsamında halkla ilişkiler kampanyası yürütülmesi için ilk adımları attıklarını da vurgulayan Çetinkaya, Ani Harabeleri'nin tanıtım kampanyası süresince kullanılacak metotlar belirlendikten sonra kampanya malzemeleri üretileceklerini kaydederek şunları söyledi:


"Çalışmaların yürütülmesi için gazete, reklam, fotoğraf ve radyo atölyesi oluşturulacak ve reklam filmleri, radyo spotları, radyo programları, bültenler, afişler, broşürler, çizgi diziler vb. gibi halkla ilişkiler ve tanıtım ürünleri üretilecektir. Proje için Romanya, Danimarka, Almanya'daki çeşitli sivil toplum kuruluşları ile iletişime geçilmiş, onların ortaklığıyla proje son halini almıştır. Atölye çalışmaları bu ülkelerden gelen gruplarla gerçekleştirilecektir. Böylece ortak miras olan Ani Antik
Kenti için ortak kültür ürünleri üretilecek, kültürlerarası diyaloga katkı sağlanacak, yerelde, ulusalda ve uluslararası alanda farkındalık ve ilgi artırılmaya çalışılacaktır."
Projenin son gününde bir gece düzenlenecek ve ortaya çıkarılan ürünlerin sunumu yapılacak. Bu geceye Valilik başta olmak üzere, Kars Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kars AB Ofisi ve yerel halk da katılacak. Proje sonunda elde edilen materyallerin yerel ve ulusal düzeyde yazılı ve görsel medya organlarına ulaştırılması için girişimlerde bulunulacak, ayrıca bir internet sitesinde yayınlanması sağlanacak.


Danimarka Gençlik Topluluğu grup lideri Susanne Rage Falk ise 6 gençle Kars'a geldiklerini belirterek Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduklarını söyledi. Daha öncede Türkiye'nin değişik bölgelerinde bulunduklarını fakat ilk defa Doğu Anadolu Bölgesi'ne geldiklerini de ifade eden Falk, burada turist sayısını arttırmaya yönelik çabalara destek olmaktan mutlu olduklarını vurguladı.
Romanya'dan 7 gençle Kars'a gelen Romanya Gençlik Derneği grup lideri Gaburel Claudiov da, gençlik organizasyonunda gönüllü olarak görev aldıklarını ifade ederek Kars'ta bulunmaktan ve Ani Harabeleri'ne turist sayısı arttırmak için emek verecek olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Claudiov, Kars'tan beklentilerinin de yerel halka mikrofon uzattıklarında bilgi alma kolaylığı sağlamaları olduğunu belirterek, "Halkla iç içe olmak ve onlarla beraber bu kültürel projeyi devam ettirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 16:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?