5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Öğrencilere sivil savunma

Kars Sivil Savunma İl Müdürlüğü görevlileri Sarıkamış ilçesinde öğrencilere seminer verdi. 

Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ndeki seminer; Kars Sivil Savunma İl Müdürü Abdurrahman Turgut, Merkez İlçe Müdürü Oktay Aygan, Sivil Savunma Arama Kurtarma Teknisyenleri Sabri Yükselen, Fuat Çimendağ tarafından verildi. 

Çığ, göçük, heyelan, donma vakalarındaki kurtarma ve ilkyardım, biyolojik savaş ve korunma önlemleri, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi önemli bilgilerin verildiği seminere öğrenciler büyük ilgi gösterdi. 

Kars'ın ikinci derece deprem kuşağında Türkiye'nin de birinci derece deprem kuşağında olduğunun da hatırlatıldığı seminerde, depremin sınır tanımadığı, deprem konusunda herkesin bilgilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. 

Kars, Ardahan ve Iğdır'ı olduğu kadar Türkiye'yi hatta dünyayı bile tehdit eden Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santraline de değinen görevliler, 1960 teknolojisiyle yapılmış olan Metzamor Nükleer Santrali'nin, fay hattı üzerinde olduğu, bu bölgede olacak bir depremde, santralin her hangi bir ünitesinin rahatlıkla zarar göreceği, enerji açığının çıkması halinde ise Hiroşima'ya atılan Atom Bombasının 5 katı bir enerjinin açığa çıkacağı dikkatlere sunuldu. 

Deprem öncesinde yapılması gerekenlerin başında yerleşim bölgelerinin titizlikle belirlenmesinin geldiğinin anlatıldığı seminerde, imara yeni açılacak sahaların zemin etüdünün yaptırılması, imar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki meskenlere ev ve bina yapılmaması üzerinde duruldu. 

Sivil Savunma Arama Kurtarma Teknisyenleri Sabri Yükselen, deprem sırasında alınacak önlemlerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Bina içerisinde mümkün olduğunca sakin olmalıyız. Mümkünse acil durum çantamızı da yanımıza alarak daha önceden tespit ettiğimiz güvenli ve hayat üçgeni oluşturabilecek bir yere gitmeliyiz. Yakında bulunulan kitap, yastık gibi malzeme ile başımızı koruyarak yada başımızı iki elimizin arasına alarak ve dizlerimizi karnımıza doğru çekip vücut hacmimizi küçülterek (cenin konumunda) uzanmalıyız. Yer sarsıntısı durana kadar (en az 60 saniye) saklandığımız yerden çıkmamalıyız. Sabitlenmemiş veya devrilebilecek eşyalardan, yüksek yada tehlikeli yerde bulunan tehlikeli madde ve sıvılardan, sobalardan ve ocaklardan uzak durmalıyız. Merdivenlerden, balkonlardan, asansörlerden ve sütunsuz geniş alanlı yerlerden uzaklaşmalıyız. Gazla ve elektrikle çalışan aletler açıksa, kapatmalıyız. Depremden sonra sakin olmaya çalışmalıyız. Tehlikeli bir durum olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Tüp, elektrik, su ve varsa doğalgazı kontrol etmeliyiz. Elektrik fişlerini prizden çekmeli veya şalteri kapatmalıyız. Yıkıntı altında mahsur kaldıysanız, paniklemeden, sakin olarak durumumuzu değerlendirmeliyiz. Kurtarma ekiplerinin en kısa zamanda yardım için geleceklerini unutmamalıyız" 

Her hafta bir ilçede bilgilendirme toplantıları yapacak olan sivil savunma ekipleri ilçelerden sonra Kars merkezde çalışmalarına devam edecekler.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 11:11:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
devrim IP: 88.250.74.xxx Tarih : 24.10.2008 16:49:13

sivil savunma ekiplerinin öğrenciler için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eder,başarılar dilerim.