5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Öğrencilerin barınma sorunu görüşüldü

Kars İl İnsan Hakları Kurulu’nun Ekim ayı olağan toplantısı Valilik Kars salonu’nda yapıldı. 
Önemli kararların alındığı toplantıda; ‘2008 Türkiye İnsan Hakları Ödülü’, “En İyi İl İnsan Hakları Kurulu’ kategorisinde değerlendirilmeye alınması için Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na klasör gönderildi. 

Vali Yardımcısı ve Kurul Başkanı Doğan Demirdaş’ın başkanlığındaki toplantıya kurul üyeleri katıldı. Toplantıda ilk olarak Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nca düzenlenen 2008 Türkiye İnsan Hakları Ödülü Projesi ile ilgili bilgi verildi. Üyelerin teklifi ile kurul çalışmalarının yer aldığı bir klasör hazırlanarak ‘2008 Türkiye İnsan Hakları Ödülü’, “En İyi İl İnsan Hakları Kurulu’ kategorisinde değerlendirilmeye alınması için Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na gönderilmesine karar verildi. 

Toplantının en dikkat çekici kararlarından biri de; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 60. yılı olması ve kurulun vatandaşlara daha iyi tanıtılması amacıyla tanıtım çalışmaları yapılması oldu. 

Bu bağlamda; radyo anonsları, bilboardlar, gazete, televizyon gibi unsurlardan yararlanılarak alternatiflerin değerlendirilmesine, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan inceleme ve izleme ziyaretlerine devam edilmesi uygun bulundu.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nca bildirilen ve www.ihb.gov.tr’de yayınlanan 2007 yılını içeren Türkiye İnsan Hakları Raporu, Kayıp Çocuklar Raporu, Töre ve Namus cinayetleri raporlarının da değerlendirildiği toplantıda daha sonra Kars’la ilgili sorunlar ve yapılması gerekenler öne çıkarıldı. 

Buna göre; kurul üyesi Kaan Özata tarafından Eylül ayı toplantısında gündeme getirilen ve Organize Sanayi Bölgesine giden yol ve bu yolun, Kafkas Üniversitesi ile Çimento Fabrikasına giden yolun kesişme bölümü ile Çimento Fabrikası’na giden bölümün bozuk olması nedeniyle araçların zor durumda kaldığı konusu enine boyuna tartışıldı. 

Özellikle Çimento Fabrikasına giden yolun stabilize olması nedeniyle araç geçişleri ve rüzgarlı havalarda tozlanma olduğu ve trafik güvenliğini tehdit ettiği, kamu sağlığı açısından bahsedilen yolun rehabilitesi için acele davranılması teklif edildi. 

Yapılan yazışmalarda; Karayolları Bölge Müdürlüğünden gelen yazıdan, anılan yolun karayolları ağında olmadığından Karayolları Bölge Müdürlüğü görev alanında olmadığı anlaşıldığı, konuyla ilgili İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Salgar ile de kurul toplantısı sırasında bir telefon görüşmesi yapıldığı, bahse konu yolun iyileştirilmesi için Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne yeniden yazı yazılmasına karar verildiği ifade edildi.

Yine; Kars içme suları ile ilgili olarak bir gazetede çıkan ve araştırılmak üzere Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nca kurula gönderilen haber ile ilgili olarak Kars Belediye Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğüne yazılan yazıya gelen cevabi yazılar görüşüldü. 

Gelen yazılar ve raporlardan; 08.08.2008 tarihinde Borluk deposu, DSİ kuyusu, Karacaören Depo, Digor Yolu TOKİ kuyuları, Cumhuriyet Kaya kuyusu, Çemre Pompa İstasyonu, Derin kuyu yanı Terfi Merkezi, Bülbül Mahallesi Ayaklı Su Kulesi, Çakmak Deposu’ndan alınan su numunelerinin tahlillerinin Erzurum Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğünce yapıldığı, Belediye Başkanlığından alınan cevabi yazıda; yeni kuyular açılması için Başbakanlık TOKİ Başkanlığına, Kars Valiliği ve DSİ 24. Bölge Müdürlüğüne yazı yazıldığı ve çalışmaların devam ettiği belirtildi. 

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Fahri Sevinç ile de kurul toplantısı sırasında bir telefon görüşmesi yapıldı ve yeni sonuçların kurula bildirilmesi ile konunun Kars Belediye Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde takibine karar verildiği vurgulandı. 

N.B. isimli vatandaşın Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na yaptığı ve ilgisi nedeniyle Kars İl İnsan Hakları Kuruluna gönderilen başvurusu ile ilgili olarak Kars Belediye Başkanlığına yazılan yazıya gelen cevabi yazı ele alındı. 

Belediyece yapılan açıklamalar ve yazı ekinde gönderilen eklerden, yapılan işlemin usule uygun olarak yapıldığı ve herhangi bir hak ihlalinin olmadığı kanaatine varıldığı, başvuru sahibinin isterse yargıya başvurabileceği hakkına sahip olduğu değerlendirilerek, yazı ile başvuru sahibine ve Kars Belediye Başkanlığına kurul kararı hakkında bilgi verilmesinin uygun olduğu kaydedildi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermekte olan Tüketici Hakem Heyeti ve çalışmalarının vatandaşlar tarafından yeterince bilinmediğinin kurul üyeleri tarafından dile getirildiği görüşmelerde, heyetin varlığının halka duyurularak tanıtımının yapılması yönünde çalışmalar yapılması için İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına ve son 5 yılda yapılan çalışmalar, istatistikler ve verilen kararlar ile ilgili kurula bilgi istenilmesine karar verildi.

Kars-Sarıkamış karayolunun Kars kent merkezine giriş bölümünde, Şeker Fabrikası ile Karayolları 124. Şube Şefliği önündeki şehirden çıkış yönü bozuk olduğundan ulaşıma kapalı olduğu, bunun da ulaşımı olumsuz yönde etkilediği, yapılmakta olan ancak; bugüne kadar hala bitirilemeyen çalışmaların yaklaşmakta olan kış mevsimi ve vatandaş yakınmaları ile basın yayın kuruluşlarında çıkan haberler de dikkate alınarak bir an önce bitirilmesi için Karayolları 12.Bölge Müdürlüğü ve 124.Şube Şefliğine yazı yazılmasının hızlandırılması istendi. 

Toplantıda ayrıca, kurul üyesi Erkan Birdal tarafından E.Ö. isimli vatandaşın kredi kartı borcu nedeniyle kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu için gözaltına alındığı, bu nedenle E.Ö’nün kendisini aradığı, konu ile ilgili olarak bilgi almak için Kars Barosu avukatlarından H.E.D. ile görüşmek istediğinde anılan avukatın, bir insana ve bir avukata yakışmayacak şekilde kaba ve argo tabirle kendisiyle konuştuğu, hem barodan hem de ofisinden kovduğu iddiasıyla yapmış olduğu başvurusu ile ilgili olarak Kars Barosuna yazı yazılmasına karar verildi. 

Son olarak; kurul üyesi Özfer Koçak tarafından gündeme getirilen, Kars’taki Kredi Yurtlar Kurumu ve Yüksek Öğrenim Yurtlarının yetersizliği ile Yüksek Öğrenim öğrencilerinin barınacak yer problemi yaşadıkları konusu görüşüldü. 

Sorunun çözümü için daha önce Kars İl Özel İdaresi’nin BOTAŞ’tan devraldığı prefabrik yapılarla ilgili, mevcut prefabrik binaların yüksek öğrenim öğrencilerinin barınma sorununun geçici çözümü için değerlendirilmesi maksadıyla Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne yaptığı teklif ele alınırken, yeni bina ihtiyacı amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Erzurum Bölge Müdürlüğü ve Kars Yurt Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verildi. 

Bir sonraki toplantının 12.11.2008 Çarşamba günü saat 14.00’te yapılmasına oybirliği ile karar verildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 13:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?