5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Öğüt, şehitlik anıtından seslendi

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, dua etmek için ziyarette bulunduğu Sarıkamış Şehitlik Anıtı'nın bakımsızlıktan döküldüğünü görünce tepki gösterdi.

Konuyu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıyacağını belirten Öğüt, "Sarıkamış'ta 90 bin şehidimizin anısına yapılan bu anıt çok basit ve şehitlerimize yakışmayan bir anıttır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Kars İl Başkanı Çetin Bilgir ve partililerle birlikte Sarıkamış ilçe teşkilatını ziyarete giderken yol kenarında bulunan Allah-u Ekber Dağı Şehitliği'ni ziyaret etti. Öğüt, şehitler için dua ettiği sırada şehitliğin birçok yerinin bakımsızlıktan dökülüp kırıldığını gördü. Gördüğü manzara karşısında sinirlenen Öğüt, yerlerinden sökülen, oynayan ve kırılan taşları, dökülen sıvaları göstererek, bu manzaraların Allah-u Ekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker için yapılan anıta yakışmadığını belirtti.

"Taşlar yerlerinden oynuyor, şehitlerin isimleri bile silinmiş" diyerek tepki gösteren Öğüt, 1996 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan anıtın içler acısı bir durumda olmasının kabul edilir tarafı olmadığını ifade etti.

90 bin şehidi simgeleyen 'İki Asker' anıtında da kırılan sürgüyü ve anıtın çevresindeki çürüyen bölümleri gösteren CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

"1915 yılında 90 bin askerimiz Sarıkamış'ta donarak şehit oldular. 90 bin askerimizin donarak şehit olmasından sonra bütün Türkiye ve dünya bu şehitlere ağladı. Türkiye'nin her tarafından genç-civan çocuklarımız geldi, Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları'nda soğuktan donarak şehit oldular. Ve bu şehitleri her yıl devlet anıyor ama hiçbir şekilde şehitlere yakışacak şekilde bir anıt yapılmadı. Mevcut anıtın bakımını da yapmadı. Bu anıtın hem içinde hem dışında dökülmüş çürümüş bir vaziyette şehitlere yakışmayacak, şehitlerin kemiklerini sızlatacak bir ortam gördük. 90 bin şehidimizin yattığı Allah-u Ekber Dağları'nın bu eteğinde bu şehitlerimizin çürür vaziyette terk edilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ayıbıdır. Bu ayıp hepimizin ayıbıdır. Ben, bu bölgenin milletvekili olarak bunu kabul etmiyorum. Derhal devletin yetkilileri, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve bütün yetkililer, TBMM bu işe el atacak, Kültür Bakanlığı da gelip burayı onaracak. 90 bin şehidimizi figürleştiren, 90 bin şehidin kucak kucağa şehit olduğu bir abideyi buraya yapmak mecburiyetindeyiz. Bunu yaptığımız takdirde şehitlerimizin kemiklerini sızlatmış olmayız. Aksi takdirde bu abideyle, bu heykellerin çürümesiyle, Mehmetçiğin süngüsünün çürümesi, ayağının çürümesi, duvarlarının dökülmesiyle, yazıların silinmesiyle şehitlerimizin kemiklerini sızlatmış olacağız. Ben buradan, Sarıkamış'tan, Doğu'dan sesleniyorum ve Doğu'nun milletvekili olarak diyorum ki, devlet buraya en kısa zamanda el atsın ve en kısa zamanda doğru düzgün, bu şehitlerimizin ruhuna yakışacak şekilde bir anıt yapılsın. Bu anıtın yapılması, bu anıta sahip çıkılması her Türk vatandaşının görevidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin görevidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin devletini ve hükümetini bu abideyi yapmaya, şehitliği yapmaya davet ediyorum."

Öğüt, ayrıca, konuyu Meclis'e taşıyacağını ve Meclis kürsüsünden haykıracağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 17:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gari-ban IP: 81.215.227.xxx Tarih : 3.06.2008 13:17:49

Sayın Öğüt'ün söylediği faydalı şeyler olduğu için AKP tarafından dikkate alınmaz. Bu anıtın tamiri için de öyle çok para gerekmez. Çokpara gerekseydi komisyon da çok olacaktı. Komisyonu olmayan işlere niye bulaşsınlar ki? Belki Kars-Ardahan-Iğdır halkı bunun için bir kampanya başlatır dakendi alınterleri ile yaparlarsa öyle olur ancak.