5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Pazarcı esnafı böyle ısınıyor

Dondurucu soğukların hüküm sürdüğü Kars'ta, gün boyu dışarıda bekleyen pazarcı esnafı üşümemek için ilginç yollara başvuruyorlar.

10 kat elbise, kat kat çorap, botla birlikte mest giyen pazarcılar, içlerini ısıtabilmek için de onlarca bardak çay içiyorlar.
Aşırı soğuklar en fazla dışarıda iş görenleri olumsuz etkiliyor.

Saat 06.00'da semt pazarına gelerek tezgah açan pazarcı esnafının bu aylarda en büyük derdi soğuk havalar. Akşama kadar dışarıda ayakta beklemek zorunda kaldıkları için ısınabilmek için her yola başvuruyorlar. Alışılagelen ateş yakıp ısınma sistemiyle pazarcıların üşüme sorunu çözdükleri düşünülürken asıl çözümün kuvvetli giyinmeden geçtiği belirlendi. 2 atlet, 2 gömlek, 2 hırka, 2 kazak, ceket ve paltoyu üst üste giyinenler aynı zamanda da ayaklarına kat kat kalın çorap takıyorlar.


40 yıllık pazarcı Arif Aydın, soğuktan korunmanın tek yolunun kalın ve sıkı giyinmek olduğunu söyleyerek, kat kat giyinmedikleri sürece bir türlü ısınamadıklarını belirtti. Buna rağmen yine de üşüdüklerini ifade eden Aydın, "Ayaklarımı ısıtmak için de kat kat çorap giyiyorum. Sadece bir çorap ve kışlık ayakkabıyla ısınamıyorum. En alta yün çorap giyiyorum onun üzerine de yine kalın çorap giyiyorum. Yün çorabın çok büyük faydası oluyor" dedi.


Pazarcı Yahya Yıldız da üst üste giydiği elbise ve çorapların yanında daha farklı bir ısınma yolu bulduğunu söyledi. Yıldız, çorabın yanında ayaklarına bir de mest takıyor. Deri ve benzeri maddelerden ayaklara giymek maksadıyla yapılan, ayakları topuklarla birlikte örten, içine su geçirmeyecek veya yere konduğunda kendi kendine dik durabilecek bir ayakkabı çeşidi olan mestin ayaklarını sıcak tuttuğunu ifade etti. Kuzu derisinden yapılan mest giyinmeyi herkese öneren Yıldız, özellikle de pazarcıların mesti tercih etmelerini istedi.

ÇAY İÇEREK İÇLERİNİ ISITIYORLAR
Pazarcılar tüm bu ısınma alternatiflerinin yanında içlerini ısıtabilmek için de bol bol çay içiyorlar. Pazarcıların çaylarını ise 65 yaşındaki İsmet Düzhan hazırlıyor. Geçimini, üşüyen pazarcılara çay satarak sağlayan Düzhan, bir pazarcının bir günde en az 20 bardak çay içtiğini söyledi.


Pazarcı esnafının bir başka ısınma alternatifi ise şakalaşmak. Aralarında yakın dostlukları bulunan pazarcılar dondurucu soğukta bile birbirleriyle şakalaşarak, gülerek ısınıyorlar. Başka türlü gün geçiremediklerini söyleyerek şakalaştıklarında zamanı daha iyi değerlendirdiklerine inanıyorlar.

İha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 11:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hayri ÖZTÜRK IP: 78.184.8.xxx Tarih : 21.12.2008 11:49:57

Gerçekten Kars soğuk ama güzel bir şehrimiz. Ancak buralarda pazar yerlerinin kapalı alanlarda olması gerekir. Siz sokağın ortasına pazar kurarsanız olacağı budur.Soğuklu günlerde Istanbuldaki pazarcı bile sokakta üşümektedir.