6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

PTT önünde protesto

Türk Haber-Sen Kars Şube Başkanı Kemal Erginbay, “168 yıllık bir kurum olan PTT’nin şirket yapılmasını ve PTT şubelerinin soyulmasını protesto ediyoruz” dedi.

Erginbay, sendika üyeleriyle birlikte PTT Şubesi önünde yaptığı açıklamada, “Türk ekonomisine her yıl trilyonlarca lira katma değer sağlayan ve binlerce insanı istihdam eden, haberleşme gibi kutsal bir görevi yerine getiren PTT Avrupa Birliği’nin dayatmaları sonucu Anonim Şirket yapılmak istenmektedir. Bu amaçla Ulaştırma Bakanlığının hazırlamış olduğu tasarı görüşleri alınmak üzere çeşitli bakanlıklara gönderilmiştir. Daha sonra da hükümet teklifi olarak kanunlaşmak üzere TBMM’ne sunulacaktır. Değerli PTT çalışanları, hazırlanmış bulunan taslağa göre PTT Genel Müdürlüğü şirkete dönüştürülmektedir. Tasarıda mevcut çalışanlar istedikleri taktirde bütün hakları aynı kalmak kaydıyla çalışmaya devam edecekleri ifade edilmektedir. Ayrıca bu kanunla bir de işçi statüsü getirilmektedir. İsteyenler bu statüye geçebileceklerdir. Kanun çıktıktan sonra PTT’ye alınacak personel iş mevzuatına göre istihdam edilecektir. Yani kısa bir süre sonra PTT tamamıyla işçilerin çalıştığı bir şirket haline gelecektir. Şirketleşmenin çalışanlara getireceği hiçbir avantaj bulunmamaktadır. Memurlardan işçi statüsüne geçenlerin güvenceleri ortadan kalkacak, işveren istediği zaman işten çıkarma hakkına sahip olacaktır. Tıpkı Türk Telekom’da yaşandığı gibi PTT’nin de içi boşaltılacak, taşoranlaştırılacaktır. PTT’nin şirket olması, özelleştirmenin alt yapısını oluşturacaktır. Hükümet bundan sonra istediği zaman kurumu özelleştirecektir. Özelleşen kurumlarda çalışanlarımızın ve kurumun kaderi işverenin iki dudağının arasında olacaktır” dedi.

PTT’nin şirket olmasına kesinlikle karşı olduklarını da vurgulayan Erginbay, “Bütün sıkıntılara, personel eksiğine ve imkansızlıklara rağmen geçen yıl yaklaşık 380 trilyon lira kar eden PTT’nin Şirket olmasına kesinlikle karşıyız. Sendikamız şirketleşme yerine kurumda yeniden bir yapılanma ile kurumun özerk hale getirilmesini istemektedir. Yani hükümetlerin elini üzerinden çektiği bir yönetim şekli oluşturulmalıdır. Yönetim kuruluna personel alma yetkisi verilmelidir. İş hacmi yeniden belirlenerek buna göre personel alınmalı ve imkanlar iyileştirilerek vatandaşa daha kaliteli hizmet verilmelidir. Özelleştirme, siyasi müdahaleler sonucu, ekonomik rasyonelliğini yitirmiş ve artık devletin üzerinde yük teşkil eden, stratejik olarak da çok büyük önemi olmayan KİT’lerin özelleştirilmesi demektir. Ancak ülkemizde özelleştirme, bunun tam tersinden yapılmakta, kar eden, stratejik öneme sahip kurumlardan başlanılmış ve dayatmalar bu yönde yapılmaktadır. Dayatmalar sonucu ve kurumlara kar-zarar mantığı ile bakan anlayış bugüne kadar , TEKEL, PETKİM, TÜPRAŞ VE TÜRK TELEKOM gibi karlılığı çok yüksek olan ve bütçenin yükünü taşıyan kuruluşları özelleştirmiştir. Sıra kamu hizmeti yapan, haberleşme gibi kutsal bir görevi yerine getiren PTT’ye gelmiştir. Sendikamız ve çalışanlarımız PTT’nin şirket olmasına kesinlikle karşıdır. Kurumun şirket olmasını önlemek için bütün gücümüzle karşı koyacağız. Hükümeti, çalışanların ve onların temsilcilerinin görüşlerini almadan kafasına göre böyle bir tasarı hazırlamasından dolayı da kınıyoruz. Bütün bu sebeplerden dolayı PTT’nin şirket yapılmasına ilişkin taslak geri çekilmelidir. Kurumumuzda hizmetlerimizin çeşidi artmıştır. Yaklaşık 150 çeşit hizmet üretir hale gelmiştir. Bunun yanı sıra koli-kargo hizmetleri de alt yapısı oluşturulmadan kurulmuştur. Başta dağıtıcılar olmak üzere personelin yükü her geçen gün artmaktadır. Personel artık bu yükün altından kalkamaz hale gelmiştir. Özellikle dağıtıcılarımız işlerini evlerinde çocuklarıyla birlikte yapmakta, yaptıkları işin stresi ve ağırlığı aile ortamına yansımaktadır” diye konuştu.

Erginbay daha sonra şunları söyledi:
“Hükümetten, PTT genel müdürlüğünde personel açığını giderecek tedbirler almasını ve en az 10 bin personel istihdam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, koli ve kargo servisleri yeterli araç ve gereçle donatılmalıdır. Çalışanlarımızın yıllık ve haftalık izinlerini kullanmaları sağlanmalıdır. Ya da kullandırılmayan izinlerin ücretleri verilmelidir. Sözleşmeli personelin ücretleri erimiş, cazibesini kaybetmiş, üçüncü aydan itibaren de vergi dilimine girmektedir. Bu haksızlığın düzeltileceğinin sözü verilmesine rağmen sözler tutulmamış, vergi dilimleri kaldırılmamış, yada vergi dilimi yükseltilmemiştir. Kısaca yoksulluk sınırında yaşayan PTT çalışanlarına da insanca yaşayacağı bir ücret verilmemiştir”
PTT şubelerinin soyulmasını protesto ettiklerini de kaydeden Erginbay konuşmasını şöyle tamamladı:

“Son günlerde PTT şubeleri soyulmaktadır. Buralarda arkadaşlarımız öldürülmekte veya yaralanmaktadır. Bütün bunların sebebi, siyasi baskılar sonucu olur olmaz yerlerde PTT şubeleri açılmasından ve buralarda yeterli derecede güvenlik tedbirleri alınmamasından kaynaklanmaktadır. Ekonomik krizin de etkisiyle soyguncular ve gaspçılar bu şubelere saldırmaktadırlar. Bunun için bir an önce tedbirler alınmalıdır. Yeni PTT şubeleri açmak yerine, şubeler birleştirilmeli, güvenlik tedbirleri artırılmalı, kamera sistemi yaygınlaştırılmalı ve şubelerde en az üç kişinin çalışması sağlanmalıdır. Bundan sonra açılacak şubeler cadde üzerlerinde, çağdaş ve hiç olmazsa fiziki önlemlerle güvenliği sağlanmış mekanlarda açılmalıdır”
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 11:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?