5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Referandum ile Sarıkamış'a bağlandı

Kars'ın Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları eteğinde bulunan ve yıllardır Sarıkamış Şehitlerini anma törenlerinin yapıldığı Yukarı Sarıkamış köyü referandumla Sarıkamış ilçesine bağlanarak Şehitler Mahallesi ismini aldı. Kanalizasyon atıklarının sokaklara aktığı köydeki acı gerçek mahalle olup ilçeye bağlandıktan sonra ortaya çıkarken, tüm imkanlarını seferber eden ilçe belediyesi hummalı bir çalışma başlattı. 

Sarıkamış'a yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Yukarı Sarıkamış Köyü ilçenin en eski yerleşim birimlerinin başında geliyor. Osmanlı-Rus Harbi'nde 90 bin askerin donarak şehit düştüğü Allah-u Ekber Dağları'nın tam da eteğinde bulunan köyde 6 yıldır Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri yapılıyordu. Türk Ordusu'nun 1914 yılı Aralık ayında Enver Paşa'nın emirleri ile Rus ordusuna karşı Sarıkamış'ı ele geçirmek amacıyla Allah-u Ekber ve Soğanlı Dağları üzerinden yürüyüşe geçmesinin canlandırıldığı törenler her yıl Ocak ayında yapılıyordu. Üzerlerinde yazlık kıyafetleri olan ve yanlarında yeterli yiyecekleri olmayan Mehmetçiklerin, yüksek rakımlı dağlardaki tabiat şartlarının sertliği, kar, tipi ve soğuk karşısında çözülmeye başladığı Soğanlı Dağları'nda yapılan 7 kilometrelik temsili yürüyüş Yukarı Sarıkamış köyünde tamamlanıyordu. Temsili yürüyüşe katılan askerler, bürokratlar hatta bakanlar içinden geçtikleri köyün bitişiğindeki Şehitlikteki törene katılıyorlardı. Törenler daha sonra Yukarı Sarıkamış köyünde harekatın canlandırılmasıyla noktalanıyordu. 

Fakat ne acıdır ki 90 bin şehit verilen Allah-u Ekber Dağları eteklerinde törenlerin düzenlendiği Yukarı Sarıkamış köyündeki su ve kanalizasyon sorunu bir türlü fark edilemedi. Köylüler yıllarca evlerinin ve bahçelerinin kenarlarından sokaklara sızan kanalizasyon sularıyla iç içe yaşadılar. Öğrenciler çizmeleriyle yürüdükleri sokaklarda kanalizasyon akıntısının pis kokularıyla okullarının yolunu tuttular. Yağmurlu günlerde adım atmanın bile imkansız hale geldiği köyde bazıları isyan ederek ilçe merkezine göç etti. Seslerini bir türlü duyuramadıkları gibi her tören aldıkları sözler bile sorunlarına çare olmadı. Susuzluğunda had safhada olduğu köyün ilçeye bağlanıp mahalle olması çoğu defalar gündeme geldi.

6 AY ÖNCE REFERANDUM YAPILDI 2 AY ÖNCE İLÇEYE BAĞLANIP MAHALLE OLDU
Bulunduğu konum ve sorunlarıyla her zaman ilçenin gündeminde olan Yukarı Sarıkamış köyünün ilçeye bağlanması için 6 ay önce referandum yapıldı. Köylülerin yüzde 20'si karşı çıkarken yüzde 80'inin 'evet' oyuyla ilçeye bağlanmasına karar verildi ve adı da Şehitler Mahallesi oldu. Bunun üzerine harekete geçen Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, milletvekillerinin ve valiliğinde desteğiyle projeler hazırladı ve alt yapı çalışmalarını gözden geçirdi. 

Mahallenin kanalizasyon sorunundan kurtulması için ilk kazma 10 gün önce vuruldu. İlçenin bütün imkanları seferber edilerek dört bir yandan çalışmalar başlatıldı. Bütün iş makineleri mahallenin her sokağını delik-deşik etti. Günde 800 metre kazı yapılıyor bir yandan da borular döşenerek üzeri kapatılıyor. 

Zamanının büyük bölümünü mahallede geçiren ve işin başında duran Başkan Özbilen de hem vatandaşların sorunlarını dinliyor hem de işin hızlandırılması için gerekli olan ihtiyaçları belirleyerek harekete geçiriyor. 

Mahalleli de başkanın yanına gelerek gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı dua edip teşekkürlerini sunarken, çalışmaların bir an önce bitmesi için de kazma ve küreklerle Belediye çalışanlarına yardım ediyorlar.

BAZI AİLELER İLÇEYE GÖÇ ETTİ
Kanalizasyon sorunu nedeniyle 18 yıl önce ilçe merkezine göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Feyzullah Özkan, "Büyük sıkıntılar çektik. Herkes kanalizasyonunu alt yapı olmadığı için yola bağlamış ve pislikten geçemiyorduk. İlçe merkezinde çalıştığım için bir defasında çamurdan geçemediğim için evime giremedim. Sonunda ailece ilçe merkezine göç ettik. Burada evimiz varken ilçede kirada oturduk" dedi. 

30 yaşındaki Servet Sarı isimli vatandaş ise "Burası tamamen ihmal edilmiş bir bölge. Hiç kimse bugüne kadar buraya müdahale etmedi. Belediye Başkanımız şu anda bir çalışma başlattı buna da seviniyoruz. Şu anda mutluyuz ve çocuklarımızın yüzüne bile bu mutluluk yansımış durumda. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Durumumuz o kadar vahimdi ki örneğin bir komşumuzun 500 metrekarelik evin bahçesinin her tarafı fosseptik çukuruydu. Sonra dolan yerler sokaklara taşıyordu. Arsada bile yer kalmayınca pis kokular çevreye yayıldı. Çocuklarımız o pisliklerin içinden okullarına gidip-geldiler" diye konuştu. 

Esra Altuntaş ve Dilan Sarı isimli öğrenciler pis kokulardan bıktıklarını ve özellikle de okula gittiklerinde utandıklarını söylediler.

ÇAMUR NEDENİYLE YANGINLARA BİLE MÜDAHALE EDİLEMİYORDU
Başkan Özbilen, 1977 yılında Yukarı Sarıkamış'ta bir yangın olduğunu, İtfaiye araçlarının yangın yerine çıkamadığını hatırlattı ve hortumları birbirine bağlamak suretiyle yangına müdahale edebildiklerinin hazin öyküsünü anlatarak vatandaşların içinde bulundukları sıkıntıları gözler önüne serdi.
 
Vatandaşların hem su hem de kanalizasyon konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını belirten Başkan Özbilen, "Belediye dışında olduğu için biz bugüne kadar sadece yollarını açabildik. Çok acil durumlarda ancak müdahale edebildik. Hükümetimiz döneminde çok güzel yollar yapıldı, su getirildi ama maalesef insanlarımız suyu devamlı açık bıraktığı için sular yetmiyordu. Biz buna ek olarak hem su çalışması yapıyoruz, hem de hiç olmamış kanalizasyon çalışması yapıyoruz. Görüldüğü gibi herkes tuvaletinin kanalizasyonu caddeye, sokağa bırakmış. O çocuklarımız, gençlerimiz, kanalizasyon sularına basa basa okula gidiyorlar. Bu görüntüler bizi çok üzdü. Buraya acil önlem planı hazırladık. Artık Yukarı Sarıkamış'ın kanalizasyon sorununu tamamen çözeceğiz ve daha sonra inşallah burayı ayağa kaldıracağız. Sarıkamış Belediyesi olarak, buranın bize bağlı bir mahalle olması nedeniyle çalışmalarımızda bu bölgeye ağırlık vereceğiz. Tabi ki buranın bu görüntüler içinde olması iyi bir durum değil ama biliyorsunuz köy statüsünü taşıyan yerlerde hemen hemen bu sorunlar oluyor. Ama şehir merkezinin yolunun üzerinde bulanan bir yeri de böyle görmek hakikaten çok kötü. Biz bunu kesinlikle çözeceğiz" dedi.

BÖLGEDE NELER YAPILACAK?
Başkan Özbilen bölgede yeniden yapılanma ilgili olarak şunları söyledi: 
"Sarıkamış Şehitleriyle ilgili Bakanlıklar düzeyinde başlattığımız çalışmalar kapsamında Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza, şehitlerimizle ilgili çalışmalarımızı ilettik. Bundan 10 gün önce Sarıkamış şehitlerinin abidelerinin yapılması için jüri çalışmalarına başlandı ve resmi gazetede yayımlandı. Sarıkamış'ın doğu bölgesinde Kazım Karabekir sırtlarında abideler yapılacak ve orada törenler olacak. Yeni Şehitler mahallesine de müze yapılacak. Makineli Tüfek Tepesinde heykeller yapılacak. Taş ve Çilek Tepelerinde heykeller yapılacak. Sarıkamış Şehitlerinin törenlerini Şehitler mahallesinde yapıldığı için bundan sonra buraya merkezi hükümet olarak, belediye olarak, milletvekillerimiz olarak doğru yönümüzü çevirdik. Bundan sonra çalışmalarımızı burada sürdüreceğiz" 

Şehitler mahallesi olan Yukarı Sarıkamış köyünün bugüne kadar ki durumuyla ilgili öz eleştiride de bulunan Başkan Özbilen, "Halkımızı bu güne kadar ihmal ettiysek halkımızdan özür dilemesini de biliriz. Bundan sonrası çalışmalarda inşallah burası da refah seviyesinde olacak" diyerek erdemlik örneği gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 15:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?