6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Sarıkamış Şehitleri anılacak

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ORATORYO OYNU İLE ANILACAK

Kars'ta bu yıl "Türkiye Sarıkamış Şehitleri'ne Yürüyor" sloganıyla yapılacak olan şehitleri anma programı kapsamında 25 gönüllü öğretmenin görev aldığı “Sarıkamış'a varamadan” isimli oratoryo gösterisinin provaları devam ediyor.

Sarıkamış'taki Toprak Otel'in gösteri salonunda devam eden provalar hakkında bilgi veren İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu, anma programı için okullardan gönüllü öğretmenler aldıklarını söyledi. Kamiloğlu, “Gönüllü öğretmenlerimizle, Sarıkamış şehitlerimizi yad etmeye çalışacağız. Şehitlerimizin ruhlarını saygıyla anacağız. Öğretmenlerimiz gerçekten çok özverili çalışıyorlar. Devlet tiyatrosu sanatçıları kadar özverili, istekli, samimi bir çalışma sahneliyorlar. Umuyorum oratoryo gösterisi izleyenlerden tam not alır. Ben provaları izlerken zaman zaman ağlıyorum. Öğretmen arkadaşlarımız kendi rollerini yaparken bile ağlıyorlar. Doğal olarak ağlayanlar çıkıyor. O günleri sanki yaşıyorlar” dedi.

Anma programı kapsamında sahnelenecek olan "Sarıkamış'a varamadan" adlı oratoryo oyununun yazarı olan öğretmen Dilek Karakoç, "O dönemin şartları içerisinde tüm zorluklara rağmen, ölümü göze almış olan binlerce Mehmetçiğimize vefa borcumuzu ödemek adına yüreğimizi ortaya koyduk. Tarihsel süreç içerisinde özellikle 24 Aralık 1914 ve 5 Ocak 1915 süreçlerini kapsayan Sarıkamış Harekatı'nı her yönüyle ele almaya çalıştık. Askeri yönüyle, hüznüyle gözler önüne sermeye çalıştık" ifadelerini kullandı.

Oyunun yönetmeni Selvi Cellat ise, 90 bin şehidi anmak için bir araya geldiklerini belirterek, “1914'te bir ay içerisinde gelen bu dramı bir kez daha dile getirmek, bir kez daha anmak için bir araya geldik. Yaklaşık 25 gönüllü öğretmen olarak yola çıktık. İnşallah 26 Aralık'ta da bu sahneleri sizlerle paylaşacağız. Yaklaşık 2 ay öncesinden çeşitli kaynaklardan okumalar yaptık, sonra oturduk bir metin meydana getirdik. Amacımız Sarıkamış'ı, Sarıkamış Şehitleri'ni, uzun yıllar üzeri kapatılan bu dramı bir kez de kendi gözümüzden, kendi kalemimizden anlatmaktır" dedi.

Enver Paşa'yı canlandıracak olan Mehmet Kılıç adlı öğretmene, bir gazetecinin “Enver Paşa olmak sizce nasıl bir duygu?” Sorusu üzerine, “Aslında çok garip, çünkü bu kadar şehidin olduğu bir yerde bu kararları veren paşa konumunda olmak zordur. Onun gibi düşünmek, neler hissettiğini anlamak gerçekten çok zor" diye konuştu.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ORATORYO OYNU İLE ANILACAK
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ORATORYO OYNU İLE ANILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 11:37:04
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 12:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?