6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Sarıkamış'ın Gürkon başarısı

Kars’ta Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nda Sarıkamış Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ‘Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Verimlilik’ alanında hazırlanan Gürültü Kontrol Cihazı ‘Gürkon’ projesiyle il birincisi seçildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmaya, Kars merkez ve ilçelerden 7 okul, 20 projeyle katıldı. Yarışmada; projenin özgünlüğü ve konu seçimi, proje konusunun bulunması ve uygulanmasında öğrencinin çabası, düşünce ve uygulamada bilimsellik, projenin işlem ve basamaklarının ifade edilişi göz önünde bulunduruldu.

Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına; Sarıkamış METEM, 2 alanda, 4 projeyle katıldı. Yarışma sonucunda Sarıkamış METEM, hazırlamış olduğu ‘Gürkon’ ve ‘Manyetik Süpürge’ projeleri ile il birincisi oldu. METEM ayrıca, ‘Fonksiyonel Ofis Masası’ ile il ikincisi ‘Yalnız Adam’ projesi ile de il üçüncüsü oldu.
Kars Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan METEM Müdürü Metin Varlı, Gürkon projesini Turgay Yıldız, Mehmet Yıldız, Sedat Acur, Erkan İpek ve Emre Güven isimli öğrencilerin hazırladığını, Öğretmen Selmusa Özen’in ise danışmanlık görevi yaptığını söyledi.

Gerçekleştirilen proje ile cihazın gürültüyü kontrol etmek amacıyla yapıldığını da belirten Varlı, “İnsan ve toplum üzerinde olumsuz etki yapan ve istenmeyen seslere gürültü denir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır araştırılan ve yönetimi için bir çok çalışma yapılan gürültü kirliliği, kontrolü için önlemler alınması gereken ciddi bir problemdir. Gürültü, insanlarda işitme kayıplarının yanı sıra önemli bir stres ajanı olarak psikolojik, sinir ve dolaşım sistemlerini etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Dünyada ve ülkemizde, meslek hastalıkları arasında en yaygın olanı, gürültü nedenli işitme kayıplarıdır. Gürültü yalnızca işyeri zararlısı değil aynı zamanda da önemli bir çevresel patolojik etkendir. Bunun içinde biz bu cihazımız tasarlarken gürültü kirliliğine dikkat çekmek ve bir nebze olsun bu kirliliğin önüne geçmek amacıyla böyle bir proje hazırladık” dedi.

Varlı, daha sonra şunları söyledi:

“Biz, bu cihazımızı okullarda ve hastanelerde kullanılmak üzere tasarladık. Cihazımızı yapmaktaki temel amaç; gürültünün kaynağı insanlar olduğuna göre insanları uyararak kendilerini otokontrol yaparak gürültünün önüne geçebilmektir. Cihazımız ortamdaki gürültüyü algılayarak belli bir seviyenin üzerine çıktığında uyarı vermek ve bu ortamdaki insanları kendilerini otokontrol yaparak gürültüyü azaltmaktır”

Proje Danışmanı Öğretmen Selmusa Özen de, “Cihazımızın güç kontrol anahtarını açarak cihazı on konumuna alırız. Cihazımız genellikle duvara asılacağından uzaktan kumanda ünitesiyle çalışır duruma getiririz. Kullanılan ortama göre desibel oranını uzaktan kumanda ile ayarlamasını yaparız. Örneğin Hastaneler 35 (Desibel), derslikler, laboratuarlar 45 (Desibel). Bunu ayarladığımız cihazımızın ön panelinde bulunan ışıkla uyarır. Artık cihazımız ortamdaki sesi algılayıcı sensörle algılar. Bu sesler gürültü eşik seviyesiyle karşılaştırılarak ayarlanan desibel oranına geldiği zaman sesli uyarı vererek orada bulunan insanlara gürültü seviyesini bildirir. Cihazımızın kontrol ünitesinde bulunan algılayıcının mesafe ayarı kullanılan yere göre değişir. Bunu iyi ayarlamamız gerekir. Basit birkaç testle öğrenilebilir” şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 15:04:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?