6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Seçime kadar kiralık gazete

Kars'ta günlük yayımlanan Çağdaş Kars Haber Gazetesi, bugünkü sayısının ilk sayfasını, "Seçime kadar kiralık gazete' ilanına ayırdı.
 
Ekonomik sıkıntı nedeniyle gazetesinin sayfalarını seçime kadar adaylara kiraladığını açıklayan Yazı İşleri Müdürü Gümüşpala Kortağ, başka çarelerinin bulunmadığını söyledi. 

Gazetecilik tarihinde ilk defa bir gazete, sayfalarını kiraladığını ilk sayfasından kamuoyuna duyurdu. SSK'ya geç prim yatırdığı için kanunen geçici bir süre ilan hakkı da alınan gazete, seçim nedeniyle farklı bir yola başvurdu ve sayfalarını adaylara kiraladığını açıkladı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan gazetenin Yazı İşleri Müdürü Gümüşpala Kortağ, başka çarelerinin olmadığını söyleyerek, "Seçim bir anlamda da geçimdir. Biz de bu şekilde ayakta durmaya çalışacağız. Ama gazetenin çizgisinden asla ödün vermeyeceğiz. Sayfaların fiyatları ise anlaşma usulüyle belirlenecek. Aldığımız tepkiler de oldukça olumlu" dedi. 

Kortağ ayrıca 'Kiralık Gazete' başlığıyla bir de makale yazdı. Kortağ makalesinde şu ifadelere yer verdi:
"Seçim bir anlamda geçimdir. Birçokları geçim için seçimi bekler. 'Kim bize ne verecek?', 'Ne kadar vaat?' 'Kömür mü isteyelim, makarna mı?' Kimileri, seçime birkaç ay kala iş yerlerini boşaltıyor. Neden? Adaylara iş yerlerini seçim bürosu olarak kiralamak için. Toplumumuz, seçimi geçime dönüştürme konusunda uyanık mı uyanık. Dara düşen her vatandaşın umududur seçim. Düşündük ki, bizim de umudumuz olsun seçim. Dardayız çünkü. SSK primlerimizi geç ödediğimiz için Kars Valiliği tarafından ilanımız kesildi. 

1 aydır ilan alamıyoruz. Bu ne yaman çelişki böyle. Geç ödediğimiz SSK primleri için SSK'ya artı faiz ödüyoruz. Bu ceza yetmiyor, valilik ilanımızı kesiyor. AK Parti iktidarda. Ne diyelim, 'Şeriatın kestiği parmak acımaz' diye bize bir şey belletmişler. Ama, ilanımız kesik olduğundan çocuğumuza mama götüremediğimiz için yüreğimiz acıyor. Şeriat anlayışı nasıl bir şeyse yüreğin acısını önemsemiyor. Ama, en büyük acıdır yürek acısı. Yaşayanlar bilir. Neyse. Yasa böyleymiş. Yasalara saygımız sonsuz. Kabullendik. Gelirimiz resmi ilan. Cezalandırıldığımız için ilan alamıyoruz. Gelirimiz sıfır. Ama, giderimiz çok. SKK, Maliye; ilanımızın kesildiğine bakmıyor: 'Ödeyin primlerinizi.' Geç ve faiziyle ödesek ne olur? Önümüzdeki yıl yapılacak denetimde yine ilanımız kesilir. Anlayacağınız, dardayız. Düşündük, taşındık. Boşta ölçtük, doluda tarttık. Ne yapmalı? Seçim, 'geçim' demek değil mi? İlanımız kesik olduğu için biz de geçim sıkıntısındayız. Biz, seçim dönemi, iş yerini boşaltıp siyasi partilere "seçim bürosu" olarak kiraya verenden daha mı geriyiz? Bizim, siyasi partilere kiraya vereceğimiz iş yerimiz olmadığına ama ortada ciddi ekonomik sıkıntımız olduğuna göre, ne yapmalıyız? İyisi mi, gazeteyi seçime kadar kiraya vermek. Kimse itiraz etmedi. Çünkü, seçim 'geçim' demektir. Birilerine satılmayacağımıza ve yardakçılık yapmayacağımıza göre, geçim sıkıntısını aşmak için gazeteyi seçime kadar kiraya vermeye karar verdik. Şeriatçı ve ırkçı amaçları için kullanmayacak, demokratik ilkelere ve laikliğe bağlı kalacağına söz verecek olanlara bu gazete seçime kadar kiralıktır. Kiraya vermek, satılmaktan daha onurludur."

KALBİNE SPONSOR ARIYOR 

Bu arada, bir başka yerel gazete sahibi de kurumlardan ilan alacaklarını tahsil edemediğini söyleyerek, anjiyo olamadığını belirtti. Bora gazetesinin sahibi Muharrem Yerli, kalbine sponsor aradığını duyurdu. Yerel basının içinde bulunduğu olumsuz koşulları gözler önüne seren bu iki örnek okuyanları da şaşkına çevirdi. İlanı kesildiğinden kurumlara olan borcunu da ödeyemeyen ve SSK primlerini geciktirdiği için yeniden ilanı kesilen Yerli, anjiyo olabilmek için sponsor olacak işadamını da kalbine yazacağını ifade etti. Yerli, "Bağkur primini ödeyemediğim için anjiyo olabilmek için Ankara'ya bile gidemiyorum. Sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorum. Tek çarem para bulmak. Bazı kurumlardan alacağım olan ilan ücretlerini de tahsil edemediğimden böyle bir duruma düştüm. Gittikçe de batıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 15:56:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?