6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Şenlik gibi çevre günü

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye'de doğayı korumak amacıyla yapılan ilk adayı inceledi.

Kars'ın Kuyucuk Gölü'nde çevre koruma adına güzel organizasyonla kutlandı. Sulak alanların kuruması, ormanların yakılması, doğal alanların rant için yok edilmesi gibi üzücü çevre haberlerine karşı, Kuyucuk Gölü'nün Ramsar adaylığı, doğa turizminde Türkiye birinciliği ve kuşlar için Türkiye'de ilk kez yapılan ada haberleri ile Kars çevre konusunda Türkiye'nin tesellisi oldu.

Kuyucuk Gölü'nün Ramsar adaylığı ve Kuş Cenneti Adası sayesinde bu hafta çevre adına önemli gelişmeler yaşandı. Kuyucuk'un, Türkiye'nin 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN-European Destination of Excellence) olduğunu öğrenenler göle akın etti. Kuyucuk Gölü ve Kars, Dünya Çevre Günü'nü Doğu Anadolu'nun ilk ve Türkiye'nin 13. Ramsar adayı Kuyucuk Gölü Yaban Hayati Geliştirme Sahası'nda kutladı.

Adanın yapılmasında büyük emeği geçen ve Dünya Çevre Günü'nde Kuzey Doğa Dernegi'nden 'Yılın Çevrecisi' plaketini alan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Türkiye'de doğayı korumak amacıyla yapılmış olan ilk adayı Kuyucuk Gölü'ne gelerek yerinde inceledi. Vali yardımcısı Mustafa Özkaynak, Arpaçay Kaymakamı Murat Demirci, Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, KuzeyDoga Dernegi ekibi, Arpaçay Yatılı İlköğretim ve Bölge Okulu (YİBO) öğretmen ve öğrencileri, Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köylerinin halkı, askerler ve vatandaşlar, Dünya Çevre Günü'nü binlerce kuşun sesleri arasında kutladı.

Göldeki muhteşem kuş çeşitliliğine hayran kalan katılımcılar, Kuyucuk köyünün kurduğu çadır altında yakılan mangal, köylülerin hazırladığı börek, çay ve ayran ikramını yedi.

Göl kenarındaki kulübeden teleskoplarla kuş gözlemi yapıldıktan sonra adaya kadar yüründü. Adayı izleyen Vali Mehmet Ufuk Erden, adanın üzerinde yuva yapan ve beslenmeye başlayan olan zarif uzunbacak kuşlarını, sakarmekeleri, angıtları, karabaşlı martıları, alaca balıkçılları ve diğer türleri izledi. Göldeki yosun durumunu da soran Vali Erden, Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinden ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu'ndan gölün ve adanın durumuyla ilgili bilgi aldı.

Vali Erden, Kuyucuk Gölü'nde şimdiye kadar 207 kuş türü kaydedildiğini vurguladıktan sonra, gölün dünya çapındaki önemine ve korunmasının şart olduğuna değindi. Doğa korumanın doğa turizminin temeli olduğunu belirten Vali Erden, herkesin Dünya Çevre Günü'nü kutladı. Gölün karşı kıyısındaki 57 ak pelikanı çıplak gözle fark eden Vali Erden, pelikanları ve diğer kuşları dürbünle inceledi.

Kuyucuk Gölü'nün Korunması, Araştırılması ve Doğa Turizmi projesini yürüten Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ise, Kuyucuk Gölü'nün Ramsar adaylığı, Türkiye 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti birinciliği ve Türkiye doğa koruma tarihinde bir ilk olan Kuyucuk adasının yapılmasında geçen emeklerinden dolayı Vali Erden'e teşekkür etti.

Kuyucuk Gölü'nde yapılan doğa koruma çalışmalarının, Kars'ın Türkiye 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçilmesini sağladığını vurguladı. 2009 konusu 'Turizm ve Korunan Alanlar' olan yarışmada Kuyucuk Gölü ve Kars'ın birinci olmasının Kars'ın tanıtımı, turizmi ve bölge ekonomisine katkıları açısından çok faydalı olacağına değinen Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'nün 2 Nisan 2009'da kabul edilmiş olan Ramsar adaylığının bir an önce resmi gazetede yayınlanarak Uluslararası Ramsar Sekreterliği'ne yollanmasını diledi ve herkesin Dünya Çevre Gününü kutladı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 16:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?