6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Sigaranın zararlarını koşarak anlatıyor

Prof. Dr. Ergün Yurdadön, sigaranın zararlarına dikkati çekmek amacıyla Kars'ın Sarıkamış ilçesinden İstanbul'a maraton koşusuna, yola dizdiği sigara paketlerini çiğneyerek başladı.


ABD'de yaşayan Prof. Dr. Ergün Yurdadön, sigaranın zararlarına dikkati çekmek amacıyla ilginç bir yola başvurdu. Kars'tan İstanbul'a maraton koşusuna başlayan Yurdadön, Sarıkamış ilçesinden, sigara paketlerinin üzerinden atlayarak koşusuna start verdi. Prof. Dr. Yurdadön ilk aşamada '35 günde 35 maraton' koşmak istediğini, sağlık sorunları üzerine koşu gün ve sayısını 30'a çektiğini söyledi. Yurdadön, "Bin 435 kilometrelik mesafeyi 30 günde koşacağım. Günde yaklaşık 50 kilometre koşmuş olacağım" diyerek
amacının çocuklara sigaranın zararlarını anlatmak olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre yetişkin erkeklerin yüzde 59'unun ve kadınların ise yüzde 47'sinin sigara kullandığını hatırlatan Yurdadön, "Benim 23 yaşındaki kızım 6 yıl önce sigaraya başladı. Bir türlü vazgeçiremiyorum. 5-6 yıl sonra kanser olmasından korkuyorum. Türkiye'de çocuklar parklarda sigara içiyor. Sigaranın önüne geçmeliyiz" diye konuştu.


Çocukların sigaraya kolay ulaşamaması gerektiğini de vurgulayan Yurdadön, "Alkol kısa sürede öldürdüğü için insanlar tepkili. Fakat sigara yavaş yavaş öldürüyor. Sigara büyük bir dert. Sigara satışı mahalle bakkallarında yasaklanmalı" şeklinde bir de öneride bulundu.
Prof. Dr. Ergün Yurdadön, koşu güzergahı üzerindeki Şehitlik anıtında koşuya başlamadan önce eline aldığı bir sigara paketinin içerisinde bulunan sigaraları kendisine adeta birer bariyer yaparak koştu. Sigaraları çiğneyerek koşusuna start veren Yurdadön bu uygulamasıyla sigara içenleri protesto etti.
Prof. Dr. Ergün Yurdadön, yanına aldığı malzemeleri de el arabasına koyarak hem koştu hem de el arabasını sürdü.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 14:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?