6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Sözmez: Fast-food yemeyin

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Kafkas Tıp Günleri Sempozyumu'nda konuşan ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Türkiye'deki 'Fast-food' tüketiminin son 20 yılda metabolik sendromu ciddi şekilde arttırdığını söyledi.
 
Sönmez, "Fast-food tüketimi obeziteyi getirmektedir. Obezite de metabolik sendromla sonuçlanmaktadır. Kalbinizi seviyorsanız fast-food yemeyin" dedi.

Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'ndaki programa Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven ile Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sempozyumda, "Kalbimi seviyorum. Fast-food yemiyorum" konulu konuşmasını yapan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, fast-food tüketiminin giderek arttığına dikkat çekerek, "Kalbini seven fast-food yemesin" şeklinde konuştu.

Genç bilişimcilerin kalp riski altında olduğuna işaret eden Sönmez, "Yüzde 65 genç bilişimcinin 10 yıl sonra kalp hastası olma ihtimalinin yüksek olduğunu tespit ettik" bilgisini aktardı.

Sönmez, şöyle devam etti:
"Bana hiç 'Doktor ben ne yemeyeyim' diye soran yok. Topluma 'Doktor ben ne yemeyeyim'i öğrettiğimiz gün çok yol almış olacağız. Olay sadece yememe sorunu değil. Hem yemeyeceksiniz, hem yürüyeceksiniz, hem sağlıklı besleneceksiniz. Doğal bir seyir var. Yapacağımız şey bu doğal seyri yavaşlatmak. Bilişim Fuarı'nda ciddi bir kampanya başlattık. Genç bilişimciler kalp riski altında dedik. 'Delete' olmadan 'Reset' olun dedik. Yüzde 65 genç bilişimcinin 10 yıl sonra kalp hastası olma ihtimalinin yüksek olduğunu test ettik. Genç bir bilişimci geldi. Çok şişmandı. dedim ki, bak sloganımız çok önemli. 'Delete olmadan reset olman lazım.' Hocam bana format atın, dedi. Fast-food tüketimi obeziteyi getirmektedir. Obezite metabolik sendromla sonuçlanmaktadır. Fast-food tüketimi son 20 yılda ülkemizdeki metabolik sendromu ciddi şekilde arttırmıştır. Daha çok televizyon seyretme, internet, sınırsız video oyunları obeziteyi arttırmaktadır. McDonalds'ın çocuklara yönelik reklamları yasaklanmalıdır."

Konuşmasını slayt eşliğinde yapan Sönmez, zaman zaman yaptığı esprilerle salonu kahkahaya boğdu. Sönmez hazırladığı sunumu bitiremeden oturum başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan'ın uyarılarını tekrarlaması üzerine yarıda kesti. Sönmez, salon çıkışında Rektör Güven'e sunumunu tam olarak bitiremediğini belirterek sitemde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 11:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
agah aslan IP: 84.135.218.xxx Tarih : 27.02.2009 20:28:14

yasemin hoca tekniyi kullanip ünlü kalp cerrhahinin sözünü kesceyine .ilminizi kullanip bulgur .ve eristenin faydalarini anlatsaydiniz bilime katkiniz olurdu Düsüncesi hakim bende.