5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Su deposunda gece nöbeti

Kars'ın merkeze bağlı Kocabahçe köyünde vatandaşlar, at arabaları ve bidonlarla su taşıdıkları su deposunda gece-gündüz nöbet tutuyorlar. Köylüler, soğuk nedeniyle halay çekerek ısınırken, okullarına su götürmek için depoya giden öğrenciler ise yanan soba etrafında ısınıyorlar. 

Kars kent merkezine 40 kilometre mesafedeki Kocabahçe köyünde geçtiğimiz yıl sondajla bulunan su bile susuzluğu gidermeye yetmedi. Köye 1 kilometre mesafedeki su kaynağının olduğu yere yapılan su deposu artık su taşımaya gidenlerin barınacak ve ısınacak yuvası haline geldi. 

Her gün bir aile geceli-gündüzlü su deposunda nöbet tutuyor. Gündüzleri ailenin yaşlıları nöbet tutarken geceleri de gençler nöbeti devralıyorlar. Kaynaktaki suyun azalması ise köylüleri tamamen sıkıntıya soktu. Bir bidonun dolması için bile saatlerce soğuk havada beklemek zorunda kalan köylüler bitecek gibi gözükmeyen su çilesini farklı şekillerde gidermeye çalışıyorlar. 

Can sıkıntılarını giderebilmek ve ısınmak için zaman zaman halay çekiyorlar ve türkü söyleyerek çileli ortamı neşeli hale dönüştürüyorlar. Bu arada atlar da boş durmuyorlar kendi aralarında kimi zaman kavga ediyorlar.

SU DEPOSU SIĞINMA EVİ OLDU
Nöbet tutulan barakada kurulan soba ise köylüleri donmaktan kurtardığı gibi üzerinde demlenen çaylar ise tam bir derman oluyor. Kadın-erkek, yaşlı-genç herkes gününün büyük bölümünü kaynaktan su doldurmaya ayırıyor.

ÖĞRENCİLERİN SU ÇİLESİ
Suya gelenlerin en dikkat çekenleri ise Kocabahçe Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri. Öğrenci kıyafetleriyle su doldurmaya gelen çocuklar ellerindeki bidonların dolmasını bekliyorlar. Sonra da doldurdukları bidonları yol üzerine çıkararak araçların gelip kendilerini almalarını bekliyorlar. Öğrencilerden Adem Yasin Begen ve Ramazan Karacık, öğlen saatlerinde okullarına su götürmek için depoya geldiklerini söyleyerek, okullarında suyun olmamasının sıkıntılarını anlattılar.
Köylülerden Yusuf Aras, Bülent ve İbrahim Bağlars ve Zeki Bozyiğit, yıllardır susuz olan köylerine geçen yıl su gelmesine sevindiklerini fakat suyun azalması nedeniyle bu kış ortamında suya kavuşmanın tam bir sıkıntı olduğunu dile getirdiler.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 16:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?