5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Sulak alanların kuşlar için önemi

 Igdir Yukari Ciyrikli koyundeki Aras Kus Merkezi'nde simdiye kadar yaklasik 140 turden 15 binden fazla kus halkalandi ve toplam 205 kus turu belirlendi. 

2006 yilindan beri Kafkas Universitesi, Stanford Universitesi ve Cevre Orman Igdir Il Mudurlugu ortakligiyla yapilan halkalama calismalari, Aras Nehri boyundaki sulak alanlarin gocmen kuslar icin dunya capindaki onemini gozler onune gosteriyor. 

Yukari Ciyrikli koyundeki Aras Kus Merkezi'nde simdiye kadar yaklasik 140 turden 15 binden fazla kus halkalandi ve toplam 205 kus turu belirlendi. Arastirmalari yuruten Amerika Stanford Universitesi ogretim uyelerinden Dr. Cagan Sekercioglu, Igdir il sinirlari icinde 250'den fazla kus turu bulundugunu ve bu rakamin Turkiye'deki kus turlerinin yarisindan fazlasini olusturdugunu belirtti. 

Sekercioglu, "Aras Merkezi'nde Rusya, Israil ve Guney Afrika'da halkalanmis kuslar yakalandi. Gurcistan, Suudi Arabistan ve Ermenistan'dan gelen uydu vericili akbabalar gozlendi ve Aras'da halkalanan kuslar Macaristan, Guney Kibris ve Zambiya'da tekrar yakalandi. Bu da kuslarin sinir tanimadiginin ve Dogu Anadolu uzerinden gecen kus goc yolunun ne kadar onemli oldugunun en iyi gostergesi oldu. Ayni zamanda kusbilim (Ornitoloji), halkalama ve kuslarin korunmasi uzerine egitimler veren Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezi'ne en az 15 gun sureyle gelmek isteyen gonulluler, gereken bilgileri www.kuzeydoga.org adresinden edinebilirler" dedi.

KUSLARIN GOC YOLLARI 

17 Mayis 2007'de, KuzeyDoga Dernegi'nin Aras Kus Arastirma ve Egitim Merkezi'nde (4007'16'' Kuzey ve 4335'00'' Dogu koordinatlari, Yukari Ciyrikli koyu, Tuzluca, Igdir) sis aglariyla yakalanip JB 03056 No'lu aluminyum halka takildiktan sonra salinan 18.4 gram agirligindaki disi kir kirlangici (Hirundo rustica), 5 Subat 2008 tarihinde Hollandali arastirmacilar tarafindan Zambiya'nin Kabwe sehrindeki Mafundzolo Ciftligi'nde, 1418'26 Guney ve 2827'42" Dogu koordinatlarinda tekrar yakalandi. 

Hollandali arastirmacilar, 0.1 gram agirligindaki aluminyum halkadaki 'Kad Ank Turkey' yazisindan bu kirlangicin Turkiye'de halkalandigini anlayarak, 7 Ekim 2008 tarihinde, Ankara Kus Arastirmalari Dernegi (KAD) Turkiye Kus Halkalama Koordinatoru Ozge Kesapli Can'a bu bulguyu bildirdiler. Ozge Kesapli Can da Aras Merkezi yoneticileri Kafkas Universitesi Ogretim Gorevlisi Dr. Mehmet Ali Kirpik ve Stanford Universitesi Ogretim Gorevlisi Dr. Cagan Sekercioglu'na bu haberi verdiler.
Konuyla ilgili konusan Sekercioglu su bilgileri aktardi: 

''Bu ufak kirlangicin Aras'dan Zambiya'ya uzanan 5 bin 600 kilometre uzunlugundaki goc yolculugu, yine Aras Istasyonu'nda 2008 yili Nisan ayinda yakalanan Guney Afrika Cape Town halkali kir kirlangicinin 7 bin 835 kilometrelik rekor yolculugunu hatirlatti. Bu da, kuslarin gocleri esnasinda sinir tanimadigina, farkli ulkelerde karsilastigi zorlu kosullara ve gocmen kuslari korumanin uluslararasi duzeyde koordine edilmesinin gerekliligine cok guzel bir ornek teskil ediyor. Benzer bir durum yine Igdir Aras Istasyonu'nda 10 Ekim 2006'da halkalanan bir oter ardicin (Turdus philomelos), birkac gun sonra Guney Kibris'ta vurularak oldurulmesiyle de gorulmustu. Her ne kadar bu kustaki halkayi goren Guney Kibrisli avci bu halkayi Guney Kibris Kus Halkalama Programi'na bildirme bilincini gosterdiyse de, bu uzucu olay, ayni zamanda Guney Kibris'ta, Avrupa Birligi kurallarina aykiri sekilde suren ve katliam boyutlarina ulasan yogun kus avciliginin cok sembolik bir ornegi olmustu."

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?