5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Sunni tohumlama kat kat düştü

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, bölgede suni tohumlama sayısının geçen yılın kat kat gerisine düştüğünü söyleyerek, hayvancılığın gelişmesi için suni tohumlama desteklemesi uygulamasına yeniden başlanması gerektiğini vurguladı.


Konuyla ilgili İHA'ya açıklama yapan Öztürkler, "2008 yılında hayvancılık destekleme sistemi değiştirilerek, hayvan başına Tek Destekleme Sistemi'ne geçilmiş ve suni tohumlama hizmetinin yaygınlaşması için serbest veteriner hekimlere yapılan teşvik ödemeleri kaldırılmıştır. Bunun sonucu olarak, 2008 yılında suni tohumlama yapılan hayvan sayısı, 2007 yılına göre büyük miktarda azalmış ve özellikle ülkenin gelişmemiş bölgelerinde neredeyse hiç yapılamayacak duruma gelmiştir.

Hayvan başına yapılan Tek Destekleme Sistemi içerisinde suni tohumlamaya teşvik unsuru, çok dolaylı bir biçimde ve tüm bürokrasiyi yetiştiriciye yükleyecek şekilde yer almış, suni tohumlamayı bizzat yapan serbest veteriner hekimleri veri girme ve kayıt tutma sisteminin dışında bırakmıştır. Kaldı ki bu sistemde de başvurular 2008 yılının bitimine az bir zaman kala başlatılmıştır. Henüz yetiştiricilerin tam vakıf olamadığı bu destekleme sistemi de birtakım dezavantajlara açıktır. Oysa bu uygulama başlatılmadan evvel hayvancılık sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan veteriner hekimlik örgütlerinin görüşleri ve önerileri dikkate alınarak, önceki sistemin eksik yanları giderilmek suretiyle daha sağlıklı, olumsuzlukları en aza indirgeyen kalıcı bir uygulama geliştirilmesi mümkün iken, yeni ve denenmemiş bir destekleme sistemine geçilmiştir" dedi.


Öztürkler, yetiştirici ile devlet arasındaki en önemli iletişim kaynağının ana unsurunun serbest veteriner hekimler olduğunun unutulmaması gerektiğini de ifade ederek, "Bilindiği üzere hayvan ıslahı için en etkili ve sürekli araç olan suni tohumlama için veteriner hekimlere hizmetleri karşılığı doğrudan verilen destek, suni tohumlama ücreti için yetiştiriciye herhangi bir külfet getirmeyen ve daha çok dar gelirli vatandaşlarımızın oluşturduğu hayvancılık sektöründe çalışan üreticiler için oldukça teşvik edici bir uygulama idi.

Ancak yeni teşvik uygulamasından sonra artık serbest veteriner hekimlere suni tohumlama yaptırmak için başvuran yetiştiriciler, teşvik ödemesi bulunmadığından daha yüksek ücret ödemek zorunda kalmakta, bu durum yetiştiricilerin suni tohumlama yaptırmaktan vazgeçmesine sebep olmaktadır. Suni tohumlama yaptırma bilinci, güveni ve isteğinin ülkemizde henüz tam oturmadığı bir dönemde, önceki uygulamanın suni tohumlama sayısında artışa sebep olduğu bilinmektedir. 2008 yılının sonuna geldiğimiz şu sıralarda önceki yıla nazaran bir düşüşün yaşandığı tüm ilgili kurumlarca görülmesine rağmen yeni sistemde hala ısrar edilmesinin ülke hayvancılığına katkı sağlamayacağı bir gerçektir.

Bu artışın temelinde, yetiştirici ile devlet arasındaki en önemli iletişim kaynağının ana unsurunun serbest veteriner hekimler olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.
Öztürkler son olarak suni tohumlama uygulamalarının yaygınlaştırılması zorunluluğun dikkate alınması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Her platformda ilgili kurum ve kuruluşlarca vurgulandığı üzere, ülkemiz hayvancılık sektörünün en büyük problemi olan düşük verimli hayvanların ıslahı için, kaliteli tohumlarla suni tohumlama yapılması yegane çözüm yoludur. Bu nedenle, suni tohumlama uygulamalarının yaygınlaştırılması zorunludur. Suni tohumlama uygulamalarında, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi doğrudan verilen desteklemelerle elde edilen başarının yeniden sağlanması için gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılarak, serbest veteriner
hekimlere doğrudan verilen suni tohumlama desteklemesinin 2009 yılında yeniden başlatılması gerektiği görüşündeyiz."

İha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 17:53:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?