6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Tabyalar turizme kazandırılıyor

Kars tabyalarının turizme kazandırılması için valilik toplantı salonunda Vali Mehmet Ufuk Erden başkanlığında bir toplantı düzenlendi.


Toplantıya Vali Erden’in yanısıra, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şeref Oguş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hayati Kasım, İl Genel Sekreteri Ali Salgar, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Kafkas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurhayat Gülmez, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis, Araştırmacı-Yazar Yıldırım Öztürkkan ile Vedat Akçayöz ve daire amirleri katıldı.


Tabyalarla ilgili uzun süren çalışmaları sonucu bir kitap hazırlığında bulunan Araştırmacı-Yazar Yıldırım Öztürkkan;“Kars’ta daha önce görev yapmış paşamız şimdiki Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, beye teşekkür ederim. 1997 yılında ilk defa tabyaları yakından gezdim. Yıllardan beri tabyalar üzerinde çalışıyorum ve bir kitap hazırlığı içindeyim. 90 sayfalık birikimimiz var. 150 sayfayı bulacak. Bu konuda kaynağımız bayağı kıt. Hazırladığımız kitaplar o dönemde bulunan gözlemci ve yabancı subayların hatıralarıyla sınırlıydı. Bu konuda pek yazılmış kaynak kitap yok. Fakat bu hazırladığım kitap 45 kitaptan çıkararak derlediğim bir çalışmadır.”dedi.
Araştırmacı-Yazar Vedat Akçayöz ise,“Bizler Kars’ın taşına toprağına aşık insanlarız. Amatörce de olsa Yıldırım Öztürkkan arkadaşımızla beraber Kars’ın tarihi ve sanatsal dokusuna elimizden geldiğince katkı yapmak istiyoruz. Yıldırım Öztürkkan’ın tabyalarla ilgili kitaplaşacak düzeyde bilgileri mevcut. Tabyaların turizme kazandırılması için neler yapılabiliriz bunun üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bizim asıl amacımız var olan kültürel değerleri korumaktır.”diye konuştu.

Vali Mehmet Ufuk Erden de şunları söyledi:“Geçmiş dönemlerde Doğu’da en büyük mukavemeti Kars ardından da Erzurum göstermiştir. Kars’ın değerlerinin de gün yüzüne çıkarılarak bir tarih bilincinin oluşturulması gerekmektedir. atalarımızın ne denli hassasiyet ve özveriyle bu işleri yaptığını göstermek lazımdır. Bunlar bizim için çok önemli hazinelerdir. Tabyaların öncelikle tarihteki durumu nedir, şimdiki durumu nedir ve ne gibi çalışmaların yapılacaktır bunlara bakacağız. Bunlar yasalar çerçevesinde yapılacaktır. Kurul kararlarıyla büyük maliyetler çıkabilir. Bunu artık gündemimize almak durumundayız. Turizme çeşitlilik çok önemlidir. Tarih, doğa, kültür, bilim alanında çalışmalar yapılmalıdır. Dileğimiz bu tabyaları turizme kazandırmaktır. Çalışmalar bugün başlarsa 5 yıl sonra farklı yerlere geliriz. Bugün başlanmazsa 10 yıl sonra da aynı yerde kalmış oluruz. Artık yavaş yavaş ele almak durumundayız. Tabyalar turizme açıldığında Kars’a büyük katkılar sağlayacaktır. Eğer alanı gidip bizzat görür ve yaşarsanız ne kadar devasa olduğunu da farkına varırsınız.”


Daha sonra Araştırmacı-Yazar Yıldırım Öztürkkan, Vali Mehmet Ufuk Erden’e, 10 Kasım 1855 yılında Londra News gazetesinde yayımlanan 29 Eylül 1855 Kars Zaferini anlatan tabloyu hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 20:14:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?