6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Tabyaların hali içler acısı

Kars'a Anadolu'nun savunulması için Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmış ancak günümüzde bakımsızlık nedeniyle tavanları çökmüş, içerisinde çeşitli yazılar ve resimler bulunan tabyalar ilgi bekliyor. 

Kars'ta 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarının ardından 1. Dünya Savaşı sırasında doğudan gelen Rus saldırılarını önlemek amacıyla yapılan 23 tabyadan 14'ü büyük ölçüde tahrip olurken, sadece 10'u askeri kışlalar içerisinde olması sebebiyle günümüze kadar ulaşabildi. Askeri bölge dışında kalan ve ilgisizlik nedeniyle tavanlarında çökmeler oluşmuş tabyaların iç bölmelerindeki duvar yazıları, 12 Eylül döneminde yazılmış yasadışı ibareler ve orak-çekiç resimleri dikkat çekiyor. Bazı koridorlarının taş yığınları nedeniyle kapandığı tabyalarda, demir aksamlar da sökülerek götürülüyor. 

Tarihi kaynaklara göre, Kars tabyalarının belli başlıları şunlar; İnönü, Karadağ, Hafız Paşa, Arap, Gaziler, Kerim Paşa, Kanlı, Cenup, Çukur, Fevzi Paşa, Hüseyin Paşa, Thomson, Dik, Veli Paşa, Şimendifer, Çakmak, Çifte Gögüs, Muhlis Paşa, Churcil, Süvari Tabyası ve bugün üzerinde Veteriner Fakültesi'nin bulunduğu Çim Tabya. Bu tabyaların hemen hepsinde 1855 Osmanlı-Rus, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, 1918-1920 Osmanlı-Ermeni savaşlarının izleri bulunuyor. 

Tabyaların en güzel görüntüsü ise havalandırma boşluklarından sarkan kar birikintileri. Mayıs ayında tabyalardaki kar yığınları doyumsuz bir manzara oluşturuyor. Kar motiflerine tabyaların giriş kısımlarında, pencere kenarlarında, iç bölümlerdeki koridor kısımlarında da rastlanılıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 14:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?