6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Tarihi eser operasyonu

Kars'ta gerçekleştirilen operasyonda piyasa değeri yaklaşık 600 bin TL olan Bizans dönemine ait bin 1 adet gümüş sikke ele geçirildi.


Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri yapılan istihbari çalışmalarda kent merkezinde ikamet eden H.Y., S.Y. ve Z.T. isimli şahısların ellerinde çok miktarda Bizans dönemine ait tarihi sikke bulunduğu bilgisini aldı. Bunun üzerine dün Faikbey Caddesi üzerinde gerekli tertibat ve önlemler alınarak yapılan operasyonda 3 şüpheli toplam bin 1 adet gümüş sikkeyle birlikte yakalanarak gözaltına alındı.


Yapılan ilk incelemeler neticesinde ele geçirilen sikkelerin tamamının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında taşınır kültür varlıkları içeriğinde değerlendirilen ve Bizans İmparatoru Alexıus I Commenus (M.S. 1081-1118) dönemine ait sikkeler olduğu, söz konusu sikkelerin Yunanistan'daki (Thessalonica) Teselonya Alexius dönemi elektron sikkeler ile birebir benzerlik gösterdiği anlaşıldı.


Ele geçirilen sikkeler Valilik Salonu'nda basın mensuplarına gösterildi. Vali Ahmet Kara ve Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve KOM Şubesi ekiplerinin de hazır bulunduğu salonda gösterilen sikkelerin Türkiye'de ilk defa bir operasyonda ele geçirilen bin 1 adet sikke olduğu öğrenildi.
Vali Kara, yaptığı basın açıklamasında, Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ekiplerini kutlayarak, "Bir çok medeniyete beşiklik eden ve önemli ticaret merkezlerinin kesişim noktasında yer alan ilimiz, tarih zenginlikleri açısından her dönemde ön planda yer almıştır. Bu tarihi mirası fırsat olarak değerlendiren bazı art niyetli kişilerce tarihi dokumuz bilinçsizce yağmalanmakta ve sadece basit kar amacı güdülerek yok edilmektedir. Günbegün bu şekilde eksilen tarihi mirasımıza sahip çıkabilmek amacıyla Kars Emniyet Müdürlüğümüz tarafından, 'Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı'nın engellenmesine yönelik yürütülen mücadelemiz aralıksız olarak devam edecektir" dedi.


Kars Emniyet Müdürlüğü'nce bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş kapsamlı operasyon ve Müze Müdürlüğü'ne kazandırılan en büyük sikke koleksiyonu olduğu belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 12:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?