5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Tarihi Kentler Birliği toplandı

Kars Belediyesi'nce bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin bütün komşularına dost elini uzattığını belirterek, "21.yüzyılda bir çok sorunla karşı karşıya bulunan dünyanın artık savaşlara tahammülü yok" dedi. 

Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği toplantısı Kars Sanat Merkezi'nde yapıldı. "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu" konusunun ele alındığı toplantıya; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı AKP'li Naif Alibeyoğlu, Rusya Eyaleti Kültür Bakanı Minara Vodi Belediye Başkanı Tamara İvanoskaya, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, festivale katılan bazı ülkelerin büyükelçileri, Tarihi Kentler Birliği üyesi bazı illerin vali ve belediye başkanları ile davetliler katıldı. 

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, "Önceki dönemin hercümercinde kent tarumar olmuş, yollar, kaldırımlar tümden bozulmuştu. Yağan yağmurdan sonra çekilen sular çamur deryası oluşturuyor, kenar mahallelerde oturanlar işyerlerine gelirken ayaklarına poşet geçiriyordu. Küresel Mirası Koruma Fonu ve Harvard Üniversitesi ile birlikte Osmanlı mimarisini canlandırma projesi çerçevesinde Namık Kemal'in evini restore ettik. Ardından Topçuoğlu ve Mazlumağa Hamamı, Kadın Dayanışma Merkezi ve halk arasında Papazın Evi olarak bilinen yapılar geldi. Bu süreç, iş adamlarımız ve kimi kurumlarımızda önemli binaların restore edilmesine dönük bir heyecan oluşturdu. Bireysel de olsa restorasyon alanında başarılı kimi örnekler görmeye başladık" dedi.

- BAKAN GÜNAY: "DÜNYANIN SAVAŞLARA TAHAMMÜLÜ YOK" 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, dünyanın savaşlara tahammülü olmadığını belirterek, şunları söyledi; 

"Türkiye'de biliyorsunuz, çok önemli kültür birikimlerine beşiklik etmiş olan bu coğrafyada şu anda UNESCO tarafından kabul edilmiş Dünya Mirası Listesi'nde sadece 9 yerimiz var. Bence bu Türkiye için son derece az. Ben en azından Türkiye'de Dünya Mirası arasına alınmış, kalıcı listede bulunan 30 yerin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu Türkiye için bir ihtiyaç. Çok yakın bir gelecekte sağlayabileceğimiz bir hedef olarak görüyorum. Örneği Ani şehri, aday listesinde bile yok. Dünya Miras alanının geçici listesinde bile yok. Bu kabul edilebilir bir anlayış değildir. Antalya'nın Perges gibi, Afrodisyas gibi fevkalade güzel olan bu yerleşim merkezleri aday listemizde bile yok." 

Türkiye'nin bütün komşularına dost elini uzattığını ifade eden Bakan Günay, şöyle devam etti: "Biz bütün komşularımıza dost elimizi uzatıyoruz. Kafkasya'daki, güneyimizdeki, kuzeyimizdeki, batımızdaki bütün bu coğrafyanın ve dünyanın bir barış coğrafyası olmasını istiyoruz. Çünkü artık 21'inci yüzyılda hızla yükselen bu nüfusun ve hızla kirlenen dünyanın, ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya bulunan dünyanın savaşlara tahammülü yok. Artık bir tek ihtiyacımız var: Bütün toplumsal gelişmeyi, ekonomik gelişmeyi, adaleti eşitliği, bireyin ve toplumun gelişmesini sağlamak için en önce ve her şeyden önce barışa ihtiyacımız var. Bütün gayretlerimiz kendi coğrafyamızda ve bütün dünyada barışı kalıcı kılmak içindir."

- PROF. SÖZEN: "KARS'TA DİKKATLİ KONUŞMAK GEREK"
Toplantıda konuşan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen de yerel ve bölgesel savaşlar dönemi yaşandığına dikkat çekerek, "Bugün bir yerel ve bölgesel savaşlar dönemi yaşıyoruz. Ama hep savaş halindeyiz. Dikkat ederseniz büyük dünya savaşları olmuyor ama her coğrafyada nedense yoksulların çok olduğu coğrafyada birbirine düşürülmüş halklar, birbirine kırdırılan insanlar. Dünyada başka türlü bakış açıları gelişecek. Kuşaklar, önlerinde sıkıntılar, zorluklar ve sorumluluklarla karşımıza gelecek. Umutları kıran davranışlarla karşı karşıyayız. Bunları niçin söylüyorum? Kars'ta konuşurken çok dikkatli konuşmak gerekiyor. Söylediğiniz her sözcük bir hükümetin Dışişleri Bakanlığının geliştirdiği politikaların zedelenmesine veya onların ileri hedefler koyduğu bazı projelerin yanlış yere itilmesine sebep olabiliyor. Oysa biz bugünkü toplantılarda olduğu gibi yerelin bütün sıcaklığını ve yükünü yaşamış insanlarla devletleri birbirine düşürmeden soğukkanlı, kavrayıcı veya sınırlar kalktığı zaman sıktığımız elleri içtenlikle sıkacak halkların bir araya gelmesinin çabası içinde olduğumuzu vurguluyoruz. Bu gibi tarihi büyük yaşamış yörelerin bugün göç ve diğer sorunlarla baş başa kaldığı zaman eşitliğin orada delinmesini istiyoruz. Eşitlik başkalarının ortamlarından ayırdığımız payı Doğu'ya pay ayırmalarını ve bu payın eşitlik olduğunu söylüyorum. Yani Ankara'ya 5 verirken buraya 10 vermenin eşitlik olduğunu söylüyorum. Bu konuşmamla asla sayın bakandan bir talepte bulunmuyorum. Çünkü zaten buranın kültür önceliğiyle
koşul olarak buraya bir farklılık oluşturmanın da eşitlik olduğu bilincinde bakanla beraberiz. O açıdan eşitliği deldirmeyelim." Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, herkesin yöresindeki değerleri ayağa kaldırmak zorunda olduğunu söyledi. 

Özhaseki, "Mahallelerimiz, şehirlerimiz kendiliğinden oluşmuyor. Bir usta gelip rast gele yapıp gitmiyor. Bu bizim ilişki biçimimizi, yaşantı arzımızı ortaya koyuyor. Biz buyuz ve bu şekilde bir ruh vermek istiyoruz ki, bu şekilde bize bir bina yapılıyor. Ve yaşadığımız toplumda kendi içimizdeki o değerlerimizin açığa çıkması noktasında hepimizin Tarihi Kentler Birliği üyeleri ve yerel yöneticiler olarak bir gayreti gerekiyor. Herkes kendi yöresindeki değerleri ayağa kaldırmak zorundadır" diye konuştu. 

Vali Mehmet Ufuk Erden de "Kars, tarihi ve turistik değerleriyle önemli bir kentimizdir. Kars artık bir kültür, turizm ve sanat merkezi haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Tarihi Kentler Birliği toplantısı Sarıkamış Toprak Otel'de düzenlenecek olan panelle sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 11:21:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?