6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

'Tek Tip Sağlık Konsepti önemli'

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, 'Tek Tip Tek Sağlık Konsepti'nin dünyada yeni sağlık görüşü olarak gündemdeki yerini aldığını söyledi.

İHA'ya yaptığı açıklamada, veteriner hekimlik mesleğinin önemine değinen Öztürkler, " 'Tek Tip Tek Sağlık Konsepti' dünyada yeni sağlık görüşü olarak gündemdeki yerini aldı. Neden tek sağlık? Çünkü; sağlıklı hayvanlar eşittir sağlıklı insanlar. Hayvandan insana geçen bir kaç güncel hastalık. Kuş gribi bize uğramadan geçmedi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bir çok defa uğradı, yine uğrayabilir, Hanta Virüsü o da uğradı, S.O.S veriyor. Umarız başkaları gelmez" dedi.

Gıda güvenliğini veteriner hekimlerin sağladığını belirten Prof. Dr. Öztürkler, "Çiftlikten sofraya, yemden çatala, veya yemden mideye diye bir yol vardır. Gıda güvenliğini sağlayan bir meslek asla ihmal edilmemeli, önemsenmeli. Ama ne kadar önemseniyor" diyerek veteriner hekimlik mesleğinin sadece böylesine önemli vakalarda hatırlanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Hayvansal ürünlere hak ettiği değerlerin verilmesi gerektiğini de dile getiren Öztürkler, "1 litre süt 35-40 kuruş, yarım litre su 50 kuruş, 1 teneke kutu kola 75 kuruş, 1 bardak çay 100 kuruş'' şeklinde konuştu.

Öztürkler ayrıca, hayvan sevgisi bilincinin ilköğretim çağında aşılanması gerektiğinin önemini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Evimizin, bahçemizin veya sokağımızın dostları, bazen yalnız yaşayanların dostları, bazen stresi azaltan pozitif neşe kaynakları, bazılarımızın sevgisini aktardığı pet hayvanları, bazen sokağımızda yağmur altında gözümüzün içine bakan bir kedi veya köpek yavrusu. Onlar yaşamın bir parçası. Ama onların da kendimizin de sağlığının korunması önemli. Bakın Dreyer ne diyor; 'İnsanlar böceklerden daha zalimdirler, çünkü böcekler öldürmek için sadece ısırırlar, insanlarsa böcekleri öldürmek için ezerler.' "
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 11:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?