6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ticaret isesi Avrupa yolunda

Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında 2009 teklif döneminde Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi’nin “Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi” konulu projesi bin 659 proje arasında ilk 221'e girerek kabul edildi.


Avrupa Birliği (AB) Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında hazırlanan ‘Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri’ programına 2008 yılında ‘Mesleki Eğitimde Staj’ konulu proje ile katılan ve başarılı bulunan Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi, 2009 yılında ‘Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi’ konulu projeyle yeniden Avrupa yolunda.
Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Hasan Akbaba, Müdür Yardımcısı Hüsniye Yasavur, Okul öğretmenleri Hülya Karalar, Namık Kemal Aydemir ve Ünal Yastı’nın hazırladığı ‘Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi’ konulu proje büyük beğeni topladı. 21 bin 450 Euro katkılı ‘Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri’ çerçevesinde Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi’nden 3 kişi, Proje Ortakları Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden 3 kişi, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’ndan 2 kişi ve Kars Mesleki Eğitim Merkezi’nden 2 kişi Almanya’nın Lümberg kentine gidecek.


Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Hasan Akbaba, yürütülmekte olan programla ilgili olarak, “Hayat boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri ile ilgili 2009 Teklif Çağrısı döneminde bin 799 proje teklifi başvurusu yapılmış, yapılan uygunluk kontrolleri sonucu bin 659 adeti değerlendirilmeye alınmış. Bağımsız dış uzmanlarca yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu yeter puan alan projeler arasında, ulusal öncelikler, program öncelikleri, hedef gruplara göre belirtilen yüzde oranları, sektörel, bölgesel ve kurumsal dağılım dikkate alınarak paylaştırılmış ve bunun sonucunda 221 adet asıl ve 109 adet yedek projenin desteklenmesi Değerlendirme Komitesi tarafından kabul edilmiştir” dedi.
Akbaba, “Proje Sorumlusu Okulumuz Müdür Yardımcısı Hüsniye Yasavur ile Proje Komisyon Üyeleri Hülya Karalar, Namık Kemal Aydemir ve Ünal Yastı tarafından hazırlanan ‘Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi’ konulu projenin bin 659 proje içerisinden ilk 221 proje içerisine girmiş olması bizleri gururlandırmıştır” diye konuştu.


Proje Sorumlusu Hüsniye Yasavur ise, 2008 yılında kabul edilen ‘Mesleki Eğitimde Staj’ konulu projenin sonuçlandırma aşamasında olduğunu belirterek, şunları söyledi:


“Kars Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi olarak ‘Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi’ konulu projeyle, ikinci bir projeye daha hak kazandık. Ayrıca 3’üncü bir projemiz olan ‘Bilgisayarlı Muhasebe Dalında Kalifiye Eleman Yetiştirilmesi’ konulu projemizi de hazırladık ve yetkililere sunduk. 3’üncü projemizin değerlendirme sonucu 2009 Kasım ayında belli olacak. ‘Fiziksel Engellilerin Mesleki Eğitimi’ konulu proje kapsamında okulumuzdan 3 kişi, proje ortaklarımız Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinden 2’si engelli 3 kişi, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’ndan 2 kişi ve Kars Mesleki Eğitim Merkezi’nden 2 kişi olmak üzere toplam 2 engelli, 2 refakatçi ve 8 katılımcı olarak 12 kişi 2010 yılının Temmuz ayında iki hafta sürecek olan Almanya’nın Lümberg kentine gidecek”
LEONARDO DA VINCI (MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI):
Leonardo da Vinci AB'ye üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir programdır. Bu program; ülkelerarası işbirliğinin kullanılarak mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve Avrupa boyutunun yükseltilmesini amaç edinmiştir. Üye devletlerin mesleki eğitimin kapsamı ve organizasyonu konusundaki sorumluluğuna, kültürel çeşitliliğe ve dil çeşitliliği dikkate alınarak gerçekleştirdikleri eyleme destek olmaya çalışılmaktadır. Bunun için mesleki eğitim alanındaki ülkeler arası işbirliği projelerine hibe desteği verilmektedir.


AMAÇ VE HEDEFLER:
Programın üç genel hedefi var; 1-Kişilerin, özellikle gençlerin, temel mesleki eğitim içinde tüm düzeylerde beceri ve yeterliliklerinin artırılması; Bu hedef, istihdamın artırılması ve mesleki entegrasyonun/yeniden entegrasyonun kolaylaştırılması amacıyla diğerleriyle birlikte iş-bağlantılı mesleki eğitim ve çıraklık yoluyla gerçekleştirilebilir. 2-Özellikle teknolojik ve örgütsel değişimi güçlendirmek üzere uyum sağlayabilmeyi artırıp geliştirmeye yönelik sürekli-mesleki eğitimde ve hayat-boyu beceri ve yeterlilikler kazanmada kalitenin yükseltilmesi, bunlara erişimin iyileştirilmesi. 3-Rekabet edebilmeyi ve girişimciliği, yeni istihdam fırsatları açısından da, geliştirmek üzere mesleki eğitimin yenileşme sürecine katılımını destekleyip artırmak. Bu çerçevede, üniversiteler dahil mesleki eğitim kurumları ile işletmeler (özellikle KOBİ'ler) arasında işbirliğinin artırılmasına özel önem verilecektir.
İlk iki hedef kapsamında yenilikçi danışma ve rehberlik yaklaşımları özel önem taşır.
Söz konusu üç hedef uygulanırken; İşgücü piyasasında engelliler dahil en fazla dezavantajlı konumda bulunanların eğitim almasını kolaylaştıracak uygulamaların geliştirilmesi, Eğitimde ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kadın ve erkeklere eşit fırsatlar konularındaki tekliflere özel önem verilir.


LEONARDO DA VİNCİ PROGRAMI İLE SAĞLANACAK İMKANLAR:
Programa katılan ülkelerde mesleki eğitim sistemlerinin ve uygulamalarının kalitesinin artırılması, yenilikler geliştirmek ve ulusal mesleki eğitim politikalarına katma değer sağlanması.
Her düzeydeki mesleki eğitimde Avrupa boyutunun teşvik edimesi, ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi.
Sürekli mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi. Sürekli mesleki eğitim ve ömür boyu öğrenme isteğinin güçlendirilmesi, yarının mesleklerine hazırlanma ve teknolojik değişimlere uyumun teşvik edilmesi.


Modern teknolojiler alanında eğitim ve müteakip eğitimde; yüksek okullar, mesleki eğitim tesisleri ve işletmelerin daha fazla karşılıklı etkileşiminin sağlanması.
Mesleki eğitim alanında dil yeterliliklerinin geliştirilmesi ve ortak termino-lojinin oluşturulması.


Özellikle gençler için temel mesleki eğitimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
Mali, sosyal veya fiziksel nedenlerle eğitimden yararlanamamış kişiler için temel mesleki eğitimi veya ileri düzeydeki eğitimlere erişimin kolaylaştırılması.
Mesleki eğitimde bayanların fırsat eşitliğinin teşvik edilmesinin sağlanması.
Mesleki danışmanlık sistemlerinin kurulmasının teşvik edilmesi, bağımsız sürekli eğitim ve açık öğrenim yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlanması.

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 15:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?