3
Mayıs
2024
Cuma
KARS

Toprak damlı evler korkutuyor

TOPRAK DAMLI EVLER KORKUTUYOR

Kars’ın Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde uzun zamandır etkisini sürdüren yağmur nedeniyle yüzlerce ev ve ahırın yıkılması dikkatleri toprak damlı yapılara çevirdi.

AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven’in de AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, parti yönetimi ve İl Genel meclis üyeleriyle günlerdir sürdürdükleri ziyaretlerde de toprak damlı evler gündem oluşturdu.

Kars’ta en çok konuşulanlar arasında yer alan toprak damlı evler, enine boyuna her ortamda tartışıldı. Üzerlerine çatı yapılması ve TOKİ’nin konut yapması gibi konularda gündeme geldi. Şimdilik bu çalışmalar sadece bir fikir ve hayata geçirilmesi ise uzunca bir zamanı alacağa benziyor.

TOKİ bu konuda ne gibi bir çalışma içine girebilir ve maddi külfet nasıl karşılanır bilinmez ama köylüler şimdiden yıkılan duvarlarını onarmaya başladılar bile.

Köylerde yapılan incelemede yıkılan evler bir bir gezildi ve binaların ne kadar dayanıksız olduğu ortaya çıktı.

Köylüler, ev ahırlarının kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini belirten köylüler, imkanı olanların onarım işine başladıkları fakat imkanı olamayanların çaresizce beklediklerini söylediler.

Köylüler artık tamamen dayanıksız hale gelen toprak damlı evlerin üzerlerine uçması ve olası ölüm ve yaralanmalardan endişe duyuyorlar. Sarıkamış’ın Çardakcatı köyünde ikamet eden Hayrettin Karataş, “Evlerimiz hep topraktan olduğu için içerisine giremiyoruz. Burada ufak bir yağmur yağdığında gece uyurken ha üzerimize uçtu veya uçacak endişesinde uyku bile uyuyamıyoruz” dedi.

TOPRAK DAMLI EVLER KORKUTUYOR
TOPRAK DAMLI EVLER KORKUTUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 13:09:01
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 10:57:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gürsel KARAKOÇ IP: 88.246.127.xxx Tarih : 28.05.2010 15:05:53

Ben Kars Arpaçay İlçesinin Göldalı Köyü ve çevre köylerdeki Toprak evlerin tehlike yarattığı konusunda, Kars Valiliğine ve Bayındırlık bakanlığına yazı yazmıştım, ancak maillerime sadece konunun ilgili birimlere havale edildiği şeklinde bilgi verilmişti. Bana kalırsa bu evler tabii bir afet veya sel durumunda aşırı derecede can ve mal kaybına sebep olacağı görülmektedir. Ben bir komisyon kurulup bu toprak olan evlerde insanın oturup oturmayacağı konusunda bir inceleme yapılmasını istemiştim. ancak şu ana kadar böyle bir inceleme veya rapor hazırlanıp ilgili makamlara bildirilip bildirilmediğini bilmiyorum. Bu evlerde yaşamak insanımızın kaderi değildir. Bölgedeki bu evlerin devlet eliyle bir şekilde halledilmesi gerekmektedir. Bu oturulabelecek evler olmadığı müddetçe de bu bölgede göç durmayacaktır. Bu evlerin yenilenmesi konusunda bir fonmu oluşturulur, nasıl yapılabilir bilemiyorum, ancak köyleri geliştirme ve yaşanabilir köyler yaratmak için Devlet eliyle bir fon ayrılabilir, rnasılki okullarımızı bu fondan karşılayıp yaptıysak bu köylerimizi de benzer bir fon ayrılarak yapılabilir. İnsanımızın geliri evlerini yenileyecek durumlda değildir. İlgili Makamların bu konuyu araştırması ve çözüm üretmesi gerekmektedir.