5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Trafik kanunu bilgilendirme toplantısı

Kars’ta Emniyet Müdürlüğü’nce 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek olan Trafik Kanunuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kültür Müdürlüğü salonunda bugün düzenlenen toplantıda Trafik Denetleme ve Tescil Şube Müdürü Cemil Sarıkavak yeni uygulanacak Trafik Kanunu hakkında bilgi verdi. Sarıkavak konuşmasında, “1 Nisan 2008 tarihinden itibaren maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi gelmeyecek. Bu nedenle taraflar aralarında tutanak tutacaklar. Kaza tespit tutanağı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların serbest iradeleriyle dolduracakları ‘Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı’ uygulaması 1 Nisan2008 tarihinden itibaren başlayacaktır.” dedi.

Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Genelgeyi anlatan Sarıkavak ise şöyle dedi: , “Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Genelge 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında tarafların kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşmaları halinde trafik kaza tespit tutanağı 15 aşamadan gerçekleşecektir. Bu aşamalar şöyle :

Birinci aşamada , yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşırlarsa bu genelgenin ekinde yer alan Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağını (Tutanak) yine ekte yer alan açıklamalara göre doldurur ve imzalarlar.

İkinci aşamasında , kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.

Üçüncü aşama , ikiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.

Dördüncü aşamasında, tutanak formları kopyalanabilir nitelikte ve en az 2 nüsha olacak şekilde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince Kara Araçları Sorumluluk ile Kara Araçları sigorta branşlarında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerinden toplanan talebe göre bastırılır. Basım maliyetleri talep edilen miktara göre talep sahibi şirketler tarafından karşılanır.

Beşinci aşamasında, bu şekilde düzenlenen tutanak, trafik zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmündedir.

Altıncı aşamasında, tutanak ile beraber araçlar kaza yerinden kaldırılmadan mümkünse araçların fotoğrafları çekilir ve fotoğraflar tutanak ile beraber değerlendirilir.

Yedinci aşamasında, hak sahipleri karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak doldurdukları tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklardır.

Sekizci aşamasında, başvurulan sigorta şirketi en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) iletir.’

Dokuzuncu aşamasında, ‘TRAMER, Tutanağı ve varsa fotoğrafları başvuru konusu trafik kazası ile ilgili trafik sigortası şirketleri ile kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine en geç takip eden iş günü sonuna kadar elektronik ortamda iletir.

Onuncu aşamasında, sigorta şirketleri tutanak ve vara fotoğrafların TRAMER tarafından gönderilmesini müteakip 3 iş günü içinde bu genelge ekinde yer alan kaza krokilerini de dikkate alarak tutanak çerçevesinde yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesini yapar. Her bir şirket kendi sorumluluk değerlendirmesi sonucunu elektronik ortamda TRAMER' e iletir. Sigorta şirketlerinin, değerlendirme sonuçlarına elektronik ortamda gerçek zamanlı ulaşabilmelerini teminen gerekli alt yapı TRAMER tarafından oluşturulur.

On birinci aşamasında, sigorta şirketlerince yukarıdaki hükümler çerçevesinde varılan mutabakat, süresinde değerlendirmesini iletmeyen diğer şirketler için de bağlayıcıdır. ilgili şirketlerden birisi sorumluluk değerlendirmesi yukarıdaki hükümlere uygun olarak TRAMER'e göndermesine rağmen diğer şirketler süresi içinde göndermemişlerse değerlendirme gönderen şirketin belirlediği sorumluluk oranları esastır.

On ikinci aşamasında, TRAMER, iletilen değerlendirmelerde mutabakata varıldığını tespit ederse, bu çerçevede belirlenen sorumluluk oranlarını ilgili sigorta şirketlerine bildirir.

On üçüncü aşamasında, ‘TRAMER tarafından 9’ncu maddeye göre yapılan gönderimi izleyen 3 iş gününde yapılan şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşıldığının tespiti halinde, tutanak ve varsa fotoğraflar bu genelgenin 17. maddesine göre TRAMER bünyesinde oluşturulan ilgili Tutanak Değerlendirme Komisyonuna TRAMER'ce sunulur. Komisyon, tutanağı ve varsa çekilen fotoğrafları inceleyerek sorumluluk oranlarını 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranları çerçevesinde kesin olarak belirler. Sonuç TRAMER aracılığıyla ilgili şirketlere elektronik ortamda bildirilir.

On dördüncü aşamasında, ilgili sigorta şirketi yukarıdaki maddeler kapsamında kendisine sorumluluk oranlarının iletilmesinin ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından sekiz iş günü içinde tazminatı ödeyecektir. Kara Taşıtları Kasko Sigortasına ilişkin hükümler saklıdır.

On beşinci aşamasında, ‘TRAMER, hak sahiplerinin tutanak incelemesi başvurularının hangi aşamada olduğunu Internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak altyapıyı kurar olacaktır’ şekline açıkladı.

Trafik kanunuyla ilgili bilgilendirme toplantısına Vali Mehmet Ufuk Erden, Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, ve sigorta acenteleri yetkilileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 17:44:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERDİNÇ TÜTÜNCÜOĞLU IP: 88.241.220.xxx Tarih : 31.03.2008 10:49:50

UYGULAMA GÜZEL TRAFİKTE KAZ ANINDA BİR SIKIŞIKLIK OLMUCAK ANCAK BU FORUMLARI HALKIMIZ NERDEN TEMİN EDECEK VE BU FORUMLARI NASIL DOLDURULMASI HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİ GEREKİYOR BENCE.BEN ŞAHSEN FORUMLARI BULDUM ARACIMA KOYDUM AMA NASIL DOLDURULACAĞI HAKKINDA HİÇ BİR BİLGİM YOK.BENCE BUNU BİR EĞİTİNİ VERİLMESİ LAZIM AMA YAZILI AMA GÖRSEL BASINDA DETAYLI BİR ŞEKİLDE ANLATILMALI BENCE.ALLAH YETERKİ KULLANDIRMASIN