6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Trenin çarptığı ayı kurtarılamadı

Kars'ın Sarıkamış ilçesi Acı Su mevkiinde tren çarpması sonucu omuriliği kırılan ayı, yetkililerce iğne yapılarak uyutuldu.


Sarıkamış'a 5 kilometre uzaklıkta Acı Su mevkiinde ilçe çöplüğünün ortasından geçen tren yolu hattı özellikle geceleri karnını doyurmaya gelen hayvanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Genellikle gece saatlerinde gruplar halinde çöplüğe giden ayılar, çöplük ve orman arasındaki karayolu ve demiryolu hattının doğurduğu bir çok olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyorlar. İnsanları hiç rahatsız etmeden karınlarını doyurduktan sonra ormana geri dönen ayılar bu dönüşlerinde ya kamyon ya da tren çarpması sonucu büyük yaralar alıyorlar.


Önceki gece de yaklaşık 400 kilogram ağırlığında ve 5-6 yaşlarındaki bir boz ayı, çöplükte karnını doyurduktan sonra ormana dönerken tren çarpması sonucu ağır şekilde yaralandı. Orman işçilerinin durumu Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine ekipler harekete geçti. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar Şubesi ekipleri, İlçe Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri, ayının bulunduğu alana giderek ilk gözlemi yaptılar. Ayının Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne getirilerek tedavi edilmesi için üniversite ve KuzeyDoğa Derneği ile bağlantı kuruldu. Uzun uğraşlar sonucu sakinleştirilen ayının yapılan incelemede omuriliği kırıldığı ve belden aşağısı felç olduğu tespit edildi. Bunun üzerine talihsiz ayı havalı tüfeğe takılan uyutucu (öldürücü) iğnelerle vuruldu ve incelenmesi için kan ve deri örnekleri alındıktan sonra gömüldü.


KAÜ Cerrahi Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Burhan Özbay, ayının çok ağır darbe aldığını, omurilik kısmının büyük tahribe uğradığını söyleyerek, "Ayı çok acı çekiyordu yapılacak bir şey olmadığından arkadaşlarla karar verip iğne ile uyutarak hayatına son vermek zorunda kaldık" dedi.


Şehir çöplüğünün bu bölgeden kaldırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, aksi takdirde yaban hayatın büyük tehdit altında olduğunu ifade ettiler. İlçede esnaflık yapan Reşit Yılmaz, Sarıkamış Ormanlarında onlarca ayı bulunduğunu ve bunların yiyecek bulmak için Kars-Erzurum demiryolu hattı bitişiğindeki ilçenin çöplük alanına geldiklerini söyledi. Bu tür vakaların sıklıkla yaşadığına da dikkat çeken Yılmaz gerekli önlemlerin alınmasını istedi.


Köroğlu köyünden Zeki Arslan isimli vatandaş da Sarıkamış'ın yaban hayatı açısından önemli bir merkez olduğunu ve ayılarla adeta iç içe yaşadıklarını ifade etti. Ayının imkansızlıklar yüzünden kurtarılamayarak öldürülmesine üzüldüğünü de vurgulayarak, çevre halkının ayıları sürekli koruduğunu belirtti.

KISA VADE DE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Emrah Çoban, ayrıca, kısa vadede çözüm önerilerine de değinerek, "Tren yolunun orman ve çöplük arasında kalan 1 kilometrelik bölümünün tel örgü ile çevrilmesi gerek. Tren yolunun altında bulunan tünellerin temizlenmesi ve bu şekilde ayıların tel örgü çekildikten sonra çöplüğe geçişlerini kolaylaştırmak lazım. Makinistlerin treni orman ve çöplük arasında hızlarını yarı yarıya düşürerek daha dikkatli olması konusunda uyarılması oldukça önemlidir. Uzun vadeli çözüm ise tren yolunun yerinin değiştirilmesi ile olur" dedi.


Kuzey Doğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık, "Bu bölgede defalarca benzer olaylar oldu ve maalesef yaban hayatı ve Sarıkamış'ın eşsiz sarı çam ormanları ekosistemi için oldukça önemli olan ayılardan birini daha kaybettik. Ayılar, domuzlarla beraber bu ekosistemin olmazsa olmazı iki türünden biri. Çünkü ayı ve domuzlar burun ve ayakları ile orman alt vejetasyonunu bir pulluk gibi sürerler, toprağın havalanmasını, tohumların toprağa karışmasını sağlarlar. Sarıkamış çöplüğü hazır besin açısından oldukça zengin ve ayı, kurt, domuz gibi yaban hayvanları geceleri bu alana beslenmeye geliyorlar. Bu alanda bu hayvanlar için iki temel tehdit mevcut. Ormandan çıkan bu hayvanlar çöplüğe ulaşmak için önce eski Kars-Erzurum yolunu, sonra da çöplüğün tam ortasından geçen demiryolunu geçmek zorundalar.

Bu hayvanlar genelde çöplüğe gece beslenmeye geliyorlar ve tam bu saatlerde geçen Doğu Ekspresi bu hayvanlar için, tıpkı bu vakada olduğu gibi, ciddi tehditler oluşturuyor. Trenin dışında yoldan geçen araçlar da bu yaban hayvanları için ciddi tehlike oluşturuyorlar. Sarıkamış Ormanlarında, başta ayı, kurt ve vaşaklar olmak üzere, Sarıkamış çöplüğüne beslenmek için gelen hayvanların korunması için Sarıkamış fcy'felar sonucu sakinleştirilen ayçöplüğünün yeri değiştirilmeli ya da yaban hayvanlarının geçisi için güvenli alanlar ve koridorlar oluşturulmalı.

Aksi takdirde, tıpkı bu olayda olduğu gibi, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik denge için oldukça önemli olan bu memeli türlerini maalesef kaybetmeye devam edeceğiz.
Bu vakada tek tesellimiz bu hayvanın dişi bir ayı olmaması. Aksi takdirde bu ayıyla birlikte tam yılın bu zamanlarında büyütmek zorunda olduğu en az iki yavrusunu daha kaybetmiş olacaktık. Maalesef Türkiye doğası için önemli bir bireyi daha kaybettik. Başka bireylerin kaybedilmemesi için Sarıkamış Ormanlarından derhal büyük memeli araştırmaları ve koruma çalışmaları başlamalıdır" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 14:25:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?