5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Turizm ve mutfak sanatları derneği

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kars Meslek Yüksekokulu (MYO) Turizm ve Otel İşletmeciliği öğretim görevlisi Yasemin Kocabıçak tarafından Turizm ve Mutfak Sanatları Derneği kuruldu.


Derneğin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki açılış ve tanıtım programına; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Emrah Bozkuş, MYO Turizm ve Otel İşletmeciliği öğretim görevlisi Yasemin Kocabıçak, gazeteciler ve turizm bölümü öğrencileri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın sunuculuğunu da bölü öğrencileri Nihat Deniz ve Aysel Güler yaptı.


Derneğin yönetim kurulu üyesi KAÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerinden Aysel Güler turizm alanındaki son gelişmeler üzerine bir sunum yaptı, dernek üyelerinden Yeşim Zaman turizm ve mutfak sanatları tüzüğünü okudu, derneğin ikinci başkanı Zeynep Derindere mutfak sanatlarını anlattı, üyelerden Esra Kazaklı ise sunum sanatı konusunda bilgi verdi. Üyelerden Yavuz Çalış’ın ‘Gülelim mi ağlayalım mı’ konulu fırka gösterisinden sonra amatör müzik grubu Grup 21 konser verdi.


Dernek Başkanı Yasemin Kocabıçak, Kars’ta turizm potansiyelinin yüksel olması nedeniyle böyle bir dernek kurmayı düşündüklerini söyleyerek, “Kars öksüz bir çocuk gibiydi. Şimdilerde ise artık elinden tutunlar var. Kars’ta sanayi işlemelerinin az olması, girişimciliğin yetersiz kalması yüzünden maalesef işsizlik artmış durumda. Önce turizm kaynaklarımızı ortaya çıkarmak ve onların sayesinde iş alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Kars bilindiği gibi uygarlıklar kentidir. Bende bir turizm programları hocası olarak sadece öğrencilerimizi yetiştirmekle görevli değilim. Bana göre bir hoca toplumun her kesimini yetiştirmekle görevlidir. Sokaklardaki çocuklarımızı ev hanımlarımızı eğitmeliyiz. Benimde niyetim bu derneği turizm ve mutfak sanatları adı altında kurarak evlerimizde birer cevher olan hanımlarımızı iş hanımı yapmaktır. Çünkü Kars’ın o kadar güzel yöresel yemekleri var ki bunları değerlendirmek gerek. Bunlar neden sadece evlerde pişirilip yenilsin ki? Bence bunlar küçük küçük butiklerde, butik restoranlarda 3-5 masalı KOBİ işletmelerinde bu yemeklerimiz sunulsun istiyoruz. Yerli ve yabancı turistlerimizde bunları duysunlar, gelip buralarda yiyip içsinler. Kars haşılı, Kars kazı gibi yemeklerimizi tanıtmak içinde iyi bir mutfağa ihtiyacımız vardı. Biz de onu oluşturmak için adım attık. Biz artık ev hanımlarına öğrencilerimiz ve üyelerimizle birlikte ücretsiz kurslar vereceğiz. Ev hanımlarımızı yetiştirip proje yapmalarını bile öğreteceğiz, girişimci olmalarını ve devletin bu yönde verdiği kredilerden yararlanmalarını sağlayacağız. İnşallah bütün dileklerimiz olur” dedi.
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerinden Aysel Güler de, “derneğimiz ağırlıklı olarak kadınlarımıza yöneliktir. Kadınlarımıza el becerilerini geliştirebilecekleri kurslar verilecek. Daha bir çok faaliyetlerimizde olacak” diye konuştu.
Üyelerden Funda Alkan, “Dernekteki faaliyetlerimizin başında ev hanımlarımıza beceri kazandırmak geliyor. Evde olan maharetlerini turizm alanına, mutfak alanına sergilemelerini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Esra Kazaklı da, “Kadınlarımızı topluma kazandırmak, daha çok yer edinmelerini sağlamak amacını taşıyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda çalışacağız. Umarım başarırız” dedi.


Dernek Başkan yardımcısı Zeynep Derindere ise Kars’ta az da olsa faydalı olmayı amaçladıklarını, bunu başarmaları halinde çok mutlu olacaklarını belirterek, derneğe bütün Karslılar’ın da el uzatmasını istediklerini ifade etti.
Sedal İlbeyi, daha hijyenik ortamlar oluşturmak, daha güzel sunumlar yapmak, bebek beslenmesi konusunda bilgilendirmek için harekete geçtiklerini, Karslılar destek çıkarak derneği ayakta tutmalarını istedi.
Nihat Deniz, derneği kurucusu Yasemin Kocabıçak ve üyelerine teşekkür ederek, derneğimizin ileride daha çok faaliyetleri olacağına inandığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 16:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?