5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Türk Dış Politikası Kars'ta masaya yatırıldı

Kars Valiliği'nin desteği ile Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM ) ve Kafkas Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türk Dış Politikası" konulu sempozyumun bugünkü üçüncü oturumunda konuşan ASAM Başkanı Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, "Soykırım iddiaları tam bir beladır ve bundan kolay kolay kurtulamayız" dedi.
Sempozyumun, "Türkiye'nin Kafkasya Politikası ve Ermenistan Sorunu" konulu 3. oturumunun başkanlığını, ASAM Başkanı Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan yaptı. ASAM üyesi Ertuğrul Güven ve SAM Üyesi Dr. Yaşar Kalafat, Türkiye'nin Kafkasya politikasını farklı yönleriyle değerlendirdi.
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu'nun, "Ermenistan'da Gelecek Tasarım Çalışmaları" hakkında bilgi vermesinin ardından sonuç değerlendirmesini yapan ASAM Başkanı Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, "Soykırım iddiaları tam bir beladır ve bundan kolay kolay kurtulamayız" diyerek, Ermenistan halkının ülkemizden sürekli nefretle söz etmesinin soykırım iddialarını devam ettirdiğini söyledi.
Türkiye'nin soykırıma yaklaşımının tarihten öteye gitmediğini ve bunun en önemli yönü olan hukuka, eğilim gösterilmediğini belirten Aktan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Soykırım suçtur. Ve bunu da hukuk tanımlar. Tarihçi hukuku bilmiyorsa, neyin soykırım olduğunu tanımlayamaz. Ermeniler 1915'de soykırım iddialarını ortaya attılar ve bu iddialar 90 yılını doldurdu. Türkiye'de hukuk konusunu işleyen üniversitelerin, iyi çalışması gerekiyor. Soykırım ile ilgili hukuki çalışmaları en iyi yürütecek olan da Kafkas Üniversitesi (KAÜ) olmalıdır. KAÜ bu konuda çalışma yaparsa, bizler de ASAM olarak her konuda KAÜ'nün yanında oluruz. 1912-1915 tarihleri arasında Balkanlar'da Türklere yapılan mezalimle, Ermenilerin mezalimi karşılaştırılmalıdır. Soykırımlar genelde tarihten ziyade nakli hafıza yani hikayelerle devam ediyor ve bu da psikolojide ciddi sorunlar yaratıyor. Ermenistan ne yapıyor? Toprak talep ediyor ve tazminat istiyor. Bütün bunlar yapılmayınca da 'AB'ye giremeyiz' ortaya çıkıyor. Bu soykırım sorunu ne yazık ki bizimle kalacak bir sorundur."
Bir gazetecinin, 'Ermenistan'da Türk malları satılıyor ama Doğu Kapı nedense açılmıyor. Doğu Kapı'nın açılmaması bence devlet politikası değil, Kars'ın cezalandırılmasıdır' demesi üzerine, Aktan, "Devlet, politikasını ülkelerle olan ilişkilerine göre ayarlar. Bir ilin cezalandırması diye bir şey olamaz. Kapının açılması için Ermenistan'ın soykırımı tarihçilere bırakması ve iddialarından vazgeçmesi gerekiyor. Türk milleti olumlu bir millettir ve mezalimleri unutmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.
KARS -İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2004 Cuma 19:06:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?