5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Türkiye'ye örnek olacak çalışma

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin, Kars'ın, 'Brusella' hastalığıyla mücadelede Türkiye'ye örnek olacak nitelikte bir il olduğunu söyledi.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin, Kars'ta uzun yıllardan beri devam etmekte olan ve yavru atma hastalığı olarak bilinen brusellanın hayvanlarda yavru ve süt kaybına neden olmanın yanı sıra, hayvanlardan insanlar geçme özelliği nedeniyle de halk sağlığını da tehdit eden, çok ciddi ekonomik kayıplara neden olan bir hastalık olduğunu söyledi. Şahin, brusellanın sadece Kars'ın değil Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu belirterek, "Brusella, geçmişte uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu, Türkiye'de başta Doğu illeri olmak üzere bütün bölgelerde hem insanlarda hem de hayvanlarda hemen hemen her yıl görülmektedir. Bruselloz hayvanlar arasında çok hızla bulaşmaktadır. Bu bulaşma değişik yollarla olmakta ve kronik salgın olarak uzun yıllar devam edebilmektedir. Hastalığın yayılmasında kontrolsüz hayvan hareketleri, bilgi eksikliği, atık yapmış hayvanların bilinçsizce elden çıkarılması gibi faktörler sayılsa da, en önemli faktör bu hastalıkla mücadele etmede her türlü alt yapı imkanına sahip olan ülkemizin, imkanlarının kullanılmamış olmasıdır. İşin üzücü tarafı da budur. Hatta hastalığın öneminin bilinmesine rağmen, mücadelesi uzun yıllar ihmal edilmiş, günümüzde de hak ettiği önem verilmemektedir. Türkiye istediği zaman birçok salgını durdurabilme ve yok etme noktasına getirebilecek bir ülkedir. Geçmişte sığır vebası, atlarda ruam hastalığı ve yakın geçmişimiz de kuş gribiyle yapılan mücadele bunun birer örneğidir. Farkında olarak ya da olmayarak uzun yıllardan beri yapılan bu ihmal her yıl ülke ekonomisine milyarlarca YTL ekonomik kayba neden olmaktadır" dedi.

Kars'ta brusella hastalığıyla etkin bir mücadele başlatıldığını da kaydeden Şahin, "Kars'ta başlatılan bu mücadele örnek alınarak bazı illerimizde aynı yöntemle mücadeleye başlamış olmasını bizleri memnun etmiştir. Dileğimiz brusellozla mücadelenin bütün Türkiye'ye yayılmasıdır. Brusellozla mücadele kapsamında Kars ilinde 2006 yılında 23 bin, 2007 yılında 25 bin ve 2008 yılının Kasım ayında başlanılan aşı kampanyasında şimdiye kadar 25 bin dişi buzağı Bruselloz S19 genç aşısıyla aşılanmıştır. Aşılama programı 2009 yılının Mart ayına kadar devam edecektir. Aşılı buzağıların kayıtları tutulmakta olup, damızlık değerleri artmıştır. Özellikle kooperatifler aracılığıyla yetiştiricilere damızlık hayvan temin edilirken, bruselladan arı sürü bulmakta çok zorluk çekilmektedir. Bu kooperatiflere yöremizden brusellaya karşı aşılanmış hayvanların alınmasını tavsiye ederiz. Yetiştiriciler de brusella aşısı yapılmış hayvanlarını normal değerlerinden daha yüksek fiyata satma imkanına sahiptirler. Aşılı hayvanların fiyatları aşısızlara göre 50-100 YTL daha yüksek fiyat edebilir. Hayvan yetiştiricilerimiz bu konuya dikkat etmelidirler" diye konuştu.

Şahin ayrıca Kars'ta hayvan yetiştiricileri ve kamuoyunun brusella hastalığına karşı bilgi düzeyinin oldukça iyi bir noktaya getirildiğinin de altını çizerek, "Dolayısıyla hastalıkla mücadele önceki yıllara göre daha verimli bir biçimde sürdürülmektedir. Ancak hazırladığımız projede mali sıkıntılar nedeniyle birçok eksiklikler mevcuttur. Uygun şartların oluşmasını beklemek uzun yıllar alacağından ekonomik kayıplar da artacaktır. Dolayısıyla eksik de olsa bir noktadan başlamak ve devam ettirmek daha faydalıdır. Eksiklerin giderilmesi için kamu kurumlarının yanı sıra sivil ve mesleki toplum örgütlerinin de konuya ilgi göstermesi ve destek vermesi önemlidir. Projeye kimse destek vermese de 'Kendi yağında kavrulmak' düşüncesiyle Kars öz kaynaklarıyla mümkün olanın en iyisini yapmaya çalışacaktır. Önemli olan brusella ile mücadelede sürekliliğin sağlanmasıdır. Bizler bu sürekliliği başlattık. Saha çalışmalarının sonuçlarını da 2009 yılı başlarından itibaren ölçmeye başlayacağız. Böylece daha sağlıklı verilerle yol haritası çıkarılmış olunacaktır. Eksik ve yetersizliklere sığınıp hiçbir şey yapmamaktansa var olan şartlarda bir şeyler yapıp insan ve hayvan refahına, ekonomisine küçük de olsa bir katkıda bulunmak, bilgi ve bilimsel yöntemleri pratiğe aktarmak çok daha faydalıdır" şeklinde konuştu.

Bilimsel çalışmalar da elde edilen verilerden yola çıkılarak vakit kaybedilmeden bu hastalığa müdahale edilerek, sabır ve azimle uzun yıllar sürekliliğinin sağlanması gerektiğini de vurgulayan Şahin, daha sonra şunları söyledi:
"Değişik toplantı ve sempozyumlarda çözüm önerileriyle birlikte dile getirdiğim bruselloz hastalığına karşı uzun yıllar yetiştiricilerden başka kimsenin ilgi göstermediğini gözlemledim. Konuya Kars Valisi Sayın Mehmet Ufuk Erden'in ilgi göstermesi, Kars'ta değil Türkiye'de de bir ilkin başlatılmasına neden oldu. Sayın Valimiz 2006 yılında brusellozla mücadelede ne yapabiliriz sorusunu sordu. Bunun üzerine hazırladığım bir proje kısıtlı imkanlara rağmen yerel kaynaklardan desteklenerek aşı bedeli hayvan yetiştiricileri yerine İl Özel İdaresi tarafından ödenmeye başlandı. Bu manada görüş ve önerilerimi önemseyen başta Sayın Valimiz Mehmet Ufuk Erden'e, İl Genel Sekreteri Ali Salgar'a Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan'a '1000 Köyde 1000 Seminer' kapsamında Kars ve Ardahan illerinin bütün ilçelerinde yetiştiricilere seminer vererek Bruselloz hakkında yöre halkının bilinçlenmesine yol açan Veteriner Hekimler Odası (VHO) Baeşi buzağı Bruselloz S19 genşkanı Doç. Dr.Yavuz Öztürkler'e, saha çalışmalarında yardım ve katkı sağlayan Veteriner Fakültesi Dekanı Şahin Aslan'a, aşılama programının düzenli yürütülmesinde titiz çalışmalarından dolayı Hayvan Sağlık Şube Müdürü Sadık Doğan'a ve aşılama programını özveriyle yürüten veteriner hekimlerimize teşekkür ediyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 11:16:45
Güncelleme :26 Aralık 2008 Cuma 11:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?