26
Nisan
2024
Cuma
KARS

Ucube heykeli AİHM'lik oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'taki 'ucube' diye nitelendirdiği ve bir süre sonra yıkılan 'İnsanlık Anıtı' heykellerinin heykel traşı Mehmet Aksoy İnsan Hakları Mahkemesi'ne gittiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'taki 'ucube' diye nitelendirdiği ve bir süre sonra yıkılan 'İnsanlık Anıtı' heykellerinin heykeltraşı Mehmet Aksoy, dava sürecinin sürdüğünü belirterek, “Bugünkü mahkemeler ne kadar adildir, yanlıdır ve değildir onu sorgulamaya başladık. 'Ucube' ne anlama gelir diye, Türk Dil Kurumuna soralım diyorlar. Sözlüğe açın bakın. Cümle çok açık bir hakaret dolu” dedi.Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu' kapsamında Bursalılarla buluşan 'İnsanlık Anıtı' heykeltraşı Mehmet Aksoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İnsanlık Anıtı' heykellerine 'ucube' sözüyle ilgili mahkeme davası hakkında açıklamalarda bulundu.

Aksoy, “Biz o heykelleri 3 günde yapmadık. 3 senede yaptık. Bu heykeller gecekondu değil, bir gecede dikilmedi. Bu heykeli AK Partili bir belediye başkanı yaptırıyordu. Artık doğuda barış olsun, yeteri kadar acı çekilmiş. Bunların hiçbiri gözetilmeden heykelim yıkıldı. Aslında barış deyip, barış karşıtlığı oldu. Dünyanın gözü önünde yıkıldı. Bütün Türkiye'deki mahkemeleri denedik. İnsan Hakları Mahkemesine gittik. Ben kötü bir şey yapmıyorum. Barış sürecine bir katkı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"HAKLI OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM"

Mahkeme süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Aksoy, şöyle devam etti:

"Bugünkü mahkemeler ne kadar adildir, yanlıdır ve değildir onu sorgulamaya başladık. 'Ucube' ne anlama gelir diye, Türk Dil Kurumuna soralım diyorlar. Sözlüğe açın bakın. Cümle çok açık bir hakaret dolu. Bir cümle sonunda da heykel yıkılıyor. Bu bir komedi bir tiyatro gibi bu davada ben haklı olduğumu düşünüyorum. Kazanmak istiyorum. Bir başbakan sanatçılara daha duyarlı nazik ve kucaklayıcı konuşmalı, davranmalı.”

"HACİVAT KARAGÖZ BİR GÖLGE OYUNUDUR"

Bursa’da Altıparmak Meydanı'nda 850 bin TL'ye yapılan 'Yüzen Taşlar' heykellerini de eleştiren Aksoy, “Her heykeli yaparken o heykelin içeriği nedir. Bu kültür nasıl bir kültürdür. Bunu iyice bilmek lazım. En başta Hacivat Karagöz bir gölge oyunudur. Bunu kaçırdığınız zaman Hacivat'ı kaçırıyorsunuz demektir. Hacivat ve Karagöz perdeyle ışıkta yansımalarla oynanan oyundur. Bütün bunları düşünürsek ve yapılan işe böyle bakarsak iş zaten ortada” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2013 Cuma 18:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Karslı IP: 78.168.110.xxx Tarih : 14.09.2013 10:00:10

Yapan da AKP  idi, yıkan da AKP idi takdirini halkımıza bırakıyorum. Karsla adete alay etmişlerdir. Karslı bu sefer gereken dersi verecektir.