6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ulaştırma Bakanı'na soru önergesi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemeyle, ''Kars ili, Arpaçay ilçesi Kümbet köyünde yaşayan vatandaşların Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı projesi kapsamında yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenmesiyle'' ilgili soru önergesi verdiğini açıkladı.

MHP Kars Milletvekili Dağdaş soru önergesi ile ilgili açıklama yaptı. Dağdaş soru önergesini şöyle açıkladı:

"Bilindiği üzere Azerbaycan'la ülkemizi birleştirmeyi amaçlayan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesi kapsamında ülkemiz sınırlarında yapılacak 29 kilometrelik hattın temeli 24 Temmuz 2008 tarihinde atılmış olup 2010 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Kars ili Arpaçay İlçesi, Kümbet köyü halkı demiryolu hattının yapımı nedeniyle karşılaştıkları mağduriyetlerin giderilmesi için girişimlerde bulunmuşlar ancak bugüne dek herhangi bir sonuç elde edememişlerdir. Kümbet köyünde yaşayan vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri; su kaynakları kapanmış olup, yaşamın vazgeçilmezi olan su kaynaklarının açılması, demiryolu güzergahı köyü ikiye böldüğünden bu yaşamı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca köydeki bazı evler demiryolu hattına çok yakın olup, evlerin de topraktan yapıldığı düşünüldüğünde yıkılma tehlikesi yaşaması kaçınılmazdır. Bu nedenle istimlak bedelinin artırılarak yakın olan evlerin kaldırılması ile evi kalkan yurttaşlara gerekli konutların yapılması, hayvanların mera otlakıyesi hasar görmüştür. Hayvanların meralara ulaşımı için gerekli hemzemin ve alt geçitlerin yapılması yurttaşlarımızın geçim kaynağının hayvancılık olduğu düşünüldüğünde bir gerekliliktir. Köye giriş çıkışları kolaylaştıracak viyadüklerin yapılması, demiryolu hattı köy mezarlığını ikiye böldüğünden köy halkı huzursuzluk yaşadığından, gerekirse hattın güzergahının değiştirilmesi, kamulaştırılan taşınmazlar arsa vasfında olup, arsa bedelleri düşüktür. Bu nedenle arsa bedellerinin arttırılması, köye tren istasyonu
yapılması, şeklindedir. Bu itibarla, yukarıda belirtilen sorunların çözülmesi ve halkın taleplerinin yerine getirilmesi hususunda Bakanlığınızın herhangi bir düşüncesi ya da çalışması mevcut mudur."
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 15:11:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?