5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Üniversite mezunu sobacı

Kars'ta üniversite mezunu genç, iş bulamadığı için ekmeğini sac sobası yaparak çıkarıyor.

Kafkas Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ile İşletme Bölümü'nü bitiren Hakan Polat, kendi alanında iş bulamayınca sac sobası yaparak ekmeğini çıkarmaya çalışıyor.

Yusuf Paşa Mahallesi'nde babadan kalan bir iş yerinde baba mesleğini sürdüren Hakan Polat, Kars'ta para kazanmanın zor olduğunu belirterek, "Ben işletme ve iktisat mezunuyum. 10 yıldır da baba mesleği olan sac sobacılığı yapıyorum. Ama bu işte artık para kalmadı. Bakkala gidiyorsun soba satıyor. Kasaba gidiyorsun soba satıyor'' dedi.

Sac sobacılığı sanatından para kazanılamadığını belirten Polat, "Esnaflık öldü. Bu iş yerinin günlük geliri en azından 150-200 YTL olacak ki para kazandım diyebilesin. İki elaman çalıştırdığını varsay, 30 YTL günlük 60 YTL yapıyor. Yemeğini ve diğer ihtiyaçların saysan 100 YTL yapıyor. Bir de benim kendi giderim. Bu işyerinden bana 60 YTL kalacak ki kazandım diye bilesin. Diğer durumları yani el emeğini işçiliğini bunları da saymıyorum. Biz şu an babamızın ve annemizin maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz.

Benim bugün bu işyerini açmam zarar bir kere. Sigortam yok. Bağ Kurum var ödeyemiyorum. Bunlar da olmayınca güvencen yok geleceğe dair" diye konuştu.

Bir sobanın yapımının 60 aşamadan geçtiğini ifade eden Polat, "Sadece sobanın kapağında, kesim iki kademedir. Soba yapılışı, kapağının açılması, katlanması, yanlarının bükülmesi, monte edilmesi, fırının yapılması, altı üstü, bunlarının kapaklarının yapılması toplam 60 aşamadan geçmektedir. Bu benim sadece el emeğim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 16:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
pınar gökbakar IP: 78.180.43.xxx Tarih : 16.07.2008 23:50:12

bizde öğrenciyiz madem okuyup soba yapacağız okumadan kalorifer yapmayı tercih ederim!!!!!