6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Üniversiteden göç devam ediyor

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Kafkas Üniversitesinden eskiden beri devam eden Öğretim Üyesi gidişinin son yıllarda hiç durmadan tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.


Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Yaklaşık 30 yıldır Yükseköğrenim alanında eğitim-öğretim yapılan Kars’ta; 1992 yılında kurulan ve adını Kafkas ülkelerindeki gelişmelere paralel olarak alan, Türkiye Cumhuriyeti için tarihi ve stratejik önemi çok önde olan Kafkas Üniversitesinden öğretim elemanı göçünün devam ettiğini belirtti.


Arslan, “Üniversitemizden ülkemizin başka üniversitelerine kuruluşundan beri dönem dönem öğretim üyesi gidişinde artma olmuştur. Ancak son 3 yıldır üniversitemizden ayrılmalar hiç durmadan devam etmektedir. 17 yıllık bir üniversite olan Kafkas Üniversitemizde 5 fakültede (Tıp Fakültesi, Erzurum’da olmak üzere) eğitim-öğretim yapılmaktadır. Ancak çoğu fakültesi öğretim üyesi ihtiyacını karşılayamadığı gibi kendi kadrolu öğretim üyelerinden kendi kurullarını dahi oluşturamamaktadır. Buna rağmen öğretim üyelerinin üniversiteden ayrıldığını görmekteyiz” dedi.


Arslan, bilim insanlarının göçünde son yıllarda açılan üniversitelerin etkili olduğunu belirtilse bile bu durumun sadece kadro bulmayı kolaylaştırdığını ve bunun ayrıntılı olarak sorgulanmasının gerektiğini vurguladı. Son yıllarda YÖK’ün uygulamaları ile bir üniversiteden diğerine geçişin kolaylaştığını ve bu uygulamanın üniversite eğitimi için daha olumlu olduğunu da ifade eden Arslan, şunları söyledi:
“Bu konuda YÖK, üniversite yöneticilerine kendi öğretim elemanına sahip olmasını ve bu konuda gerekli önlemleri almasını tavsiye etmiştir. O zaman iş üniversite yöneticilerine düşmektedir. Yani Rektörler öğretim elemanlarının başka üniversitelere geçişini engellemek için ne gerekiyorsa onu yapmalıdır. Aksi halde bu gidişle Kars ili batıya halk göçünü durdurdu ama bilim insanı göçünü durduracağa benzemiyor”

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 19:19:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bülent ercan IP: 78.178.146.xxx Tarih : 6.07.2009 23:01:00

saygıdeğer hocam  tabiki öğretim görevlisi göçü devam edecek  karsın öz gencini üniversite birimlerine almasanız olacağı bu allaha şükür her gelen rektör malatyalı elazığlı  vanlı trabzonlu  kalmadı getirdi benim memleketime doldurdular bizim gibi 1oo yıllık karsın ailelerini memleketimize küstürdüler bu rektörden umutluyduk malesef buda yabancı hayranı cıktı  bizim gibi insanlar bile kızgınlığımızdan güzelim karsımızı terkettik yazıklar olsun ne diyim sahipsiz meleketim benim her gelen o memleketin geleceğini caldı saygılarımla bülent ercan