6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

UNWTO üyeleri Kars'ta

Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi için İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Kars'ta faaliyetlerini sürdüren Dünya Turizm Örgütü üyeleri katıldıkları toplantıda turizmde dilin önemine vurgu yaptılar.

Merkezi İspanya'da bulunan Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) işbirliğiyle dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turizm uzmanları ve öğrencilerden oluşan 20 kişilik delegasyon Kars'taki etkinliklerini sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı (BMOP) Saha Yöneticisi İhsan Karayazı öncülüğündeki etkinliklerin dünkü durağı ise turizm otelleri ve şirketleriyle yapılan toplantı oldu. Karabağ Otel'deki toplantıya; UNWTO Turizm ve Kalkınma uzmanlarından Erik Johansson ve UNWTO gönüllüleriyle Kars'taki turizm otellerinin müdürleri ve seyahat acentelerinin yetkilileri katıldı.

BMOP Saha Yöneticisi İhsan Karayazı programın; Kars'ta turizm ve hizmet sektöründe iyileşme sağlamayı, turizm üzerinden insanların elde ettikleri geliri ve Kars'a gelen turistlerin hem sayılarını hem de konaklama günlerini arttırmayı amaçladığını söyledi. Karayazı, Birleşmiş Milletler olarak Mart 2009 itibarıyla Kars'ta çalışmalarına başladıklarını da belirterek, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), UNESCO, UNICEF işbirliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla yürütülmekte olan programın 2 yıl boyunca çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.

Karayazı daha sonra şunları söyledi: "Bu program Kars ilinde turizm ve hizmet sektöründe iyileşme sağlamayı, turizm üzerinden insanların elde ettikleri geliri ve Kars'a gelen turistlerin hem sayılarını hem de konaklama günlerini arttırmayı amaçlamaktadır. Programın başarıya ulaşması için yerel yöneticiler başta olmak üzere, turizm sektöründe iştigal eden yerel paydaşların, üniversitenin ve sivil toplum örgütlerinin yakın işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kars'ta halihazırda var olan fakat yeterince tanıtımı ve pazarlaması yapılamayan özellikle Ani Antik Kenti ve Sarıkamış kayak tesislerinin yerel halk ile olan ilişkisinin yeniden planlaması gerekmektedir. Bizler arkasına halkın desteğini alamayan hiçbir projenin başarılı olamayacağı kanısındayız. Bununla birlikte Kars halkının, turizm sektöründeki işletmelerinin, üniversitenin ve özellikle Kars Valiliği'nin bizlere verdiği destekten dolayı çok memnun ve ümitliyiz."

Dünya Turizm Örgütü Turizm ve Kalkınma Uzmanı Erik Johansson da, UNWTO olarak görev aldıkları projelerde yerel halkın iştirakine çok önem verdiklerini, bunun yanı sıra yerel turizm stratejileri hazırlanırken yabancı uzmanların görüşlerinin alınmasının da çok faydalı olduğunu kaydetti. Johansson, "Bizler Dünya Turizm Örgütü üyeleri olarak geçtiğimiz Nisan ayında Kars'a geldik. Hem kamu yöneticileri, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler sırasında onların sıkıntı ve beklentilerini de dinleme şansı bularak mevcut durum analizi yaptık. Bu taslak analizden hareketle Kars'taki paydaşlar ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turizm profesyonelleriyle birlikte bir turizm master planı hazırlamak istiyoruz. Bugün tekrar bir araya geldiğimiz bu toplantıda araziden alınan ilk geri bildirimler üstünden bir strateji planı oluşturmak ve bu doğrultuda bütün BM ajanslarının yol haritalarını ortaya çıkarmak istiyoruz. İki ayı aşkındır Kars'ta edindiğimiz bilgiler ve izlenimler sonrasına çeşitli analizler yaparak birtakım sonuçlara ulaştık. Bu izlenimler sonucunda Kars'ın turizm açısından çok güçlü yönleri olduğunu gördük. Bunun yanı sıra da üzerinde durulması gereken boşluklar ve eksiklikler de var. Bu nedenle Kars'ın halihazırda turizm potansiyeli nedir, ne değildir? Bunları az çok anlamış durumdayız.

Dünya Turizm Örgütü'nün tek amacı sadece bu durumu tespit ettikten sonra alandan uzaklaşmak değildir. Bu durum üzerinden bir taslak strateji programı oluşturmak ve Kars'ınturizm ile kalkınması için taslak stratejileri ortaya koymak istiyoruz. Temmuz ayının 2'sine kadar edindiğimiz mevcut datalar üzerinde çalışacağız. 2 Temmuz'da ise edindiğimiz bu verileri Kars'taki kamu, özel sektör paydaşları ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşacağız. Tabi bunları yaparken Kars'ın kış ve kültür turizmi ölçüsünde olanaklarını harmonize etmek, belli başlı turizm işletmeleri, oda kahvaltı hizmetleri veren işletmeler, el sanatları veya destekleyici sektörler gibi bütün bunları harmanlayarakbu stratejileri geliştireceğiz. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen turizm profesyonelleri ve öğrenciler kendi alanlarında tecrübeliler. Önümüz deki bu zamanda birlikte çalışacağız ve sonuçta Kars'ın turizmi ile birlikte Kars ölçeğinde de İlin ekonomisine de katkıda bulunacaktır. Bu nedenle iki hafta boyunca arazide olacağız" diye konuştu.

Johansson ayrıca Kars'ta turizme kazandırılacak değerler ve turizmdeki ilerlemenin nasıl olabileceği konularıyla ilgili de şunları söyledi:
"Kültürel alanlarda derin araştırmalar sonucu Sarıkamış kış turizmiyle ilgili çok güzel örnekler bulduk. Ani Harabelerinin turizm alanında çok iyi değerlendirilebileceğini belirledik. Doğal, naturel ve kış turizmi açısından bu bölgede çok şeyler yapılabilir. Kars'ın inanılmaz bir turizm potansiyeli var. Buradaki yerel halk ve işadamlarıyla ortak çalışarak çok güzel yerlere gelinebilir. Kars insanı turizm adına çok şeyler yapıyor. Ama halkın turizmin ne olduğunun farkına varmasını sağlamak gerek. Nasıl bir altyapıya sahip olunması gerektiğini, turizmin neler getirdiğini onlara göstermemiz lazım. Birinci önemli olan farkındalık, ikincisi de insanların turizm adına yeni diller öğrenmesini sağlamaktır. Bunu nasıl aktarabileceklerini öğretmek, turizm içinde neler yapmaları gerektiğini ve nasıl davranmaları gerektiğini iyi öğretmektir."

Dünya Turizm Örgütü Eğitim ve Bilim Komisyonu Koordinatörü Alba Fernandez ise, "Kars'taki kültürel değerleri ortaya çıkarma ve bunları turizmi kazandırma projesini yürütüyoruz. Kars'taki arazi alanını ölçme, kefcnya Turizm Örgütü üyeültürel değerlerin konumunu ve ne durumda olduğunu ölçmek ve değerlendirmek istiyoruz. Kültürel turizm, naturel turizm ve değer turizmi alanında 3 gruba ayrıldık. Bununla ilgili analizler yaptık. Bu analizleri burada turizm paydaşları ve yerel yönetimlerle paylaştık, onlarla fikir alış-verişinde bulunduk. Bu değerlerin turizme nasıl kazandırılabileceğini konuştuk" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 23:21:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?