4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARS

Uzmanlardan iyot uyarısı!

7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İyotun yeteri kadar alınması gerektiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, iyot insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli temel maddelerden biri olduğunu ve iyodun tiroit hormonlarının sentezi için insanlarda gerekli temel bir öğe olduğunu söyledi.

İyotun büyüme ve gelişmeyi sağlayan, beyin ve sinir sisteminin çalışmasını düzenleyen, vücut ısısını ve enerjisini kontrol eden hormonların yapılması için gerekli olduğunu ifade eden Dr. Sevinç, iyot eksikliğinin, önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu belirtti.
İyot eksikliğinin, kişi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalık bütünü olduğuna dikkati çeken Dr. Sevinç, şunları kaydetti:

"Ülkemizde toprak erozyonu, sel baskınları gibi nedenlerle su ve toprakta iyot yeterince bulunmamaktadır. Dolayısıyla da topraklarda yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot yeteri kadar alınamamaktadır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın sağlıklı ve üretken olmaları için, onları basit önlemlerle önlenebilen hastalıklardan korumalıyız. Okul çağı çocuklarında iyot yetersizliği hastalıkları çok büyük önem taşımaktadır. Okul döneminde hızlı büyüme ve gelişme yanı sıra yoğun öğrenme süreci içinde olan okul çocuklarının, sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi için gereklidir.”

Dr. Sevinç; “Günlük ihtiyacın besinlerle karşılanması gereklidir. İyodun en iyi kaynağı deniz ürünleri, eğer toprakta yeterince varsa et, süt, yumurta, tahıllar ve diğer gıdalardır. Ancak üniversitelerin yıllar içinde yaptığı araştırmalarda içme suları ve gıdada iyotun yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bireylerin günlük iyot ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunların çözümü için tuzun iyotla zenginleştirilmesi yoluna gidilmiştir. Herkesin kullandığı sofra tuzuna bir miktar iyot katılması ve bu yolla vücudun ihtiyacı olan iyotun alınmasıyla iyot yetersizliğine bağlı sorunların önlenmesi sağlanacaktır. Eğer kişi yeterince iyot alamıyorsa iyot yetersizliği hastalıkları ortaya çıkmaktadır. İyot yetersizliği hastalıklarından en sık görüleni Guatr’ dır” dedi.

İyot yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi sorun oluştuğunu aktaran Dr. Sevinç, "Bebeklerde zeka geriliği, bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kadınlarda düşük ve kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, anlama, algılama bozuklukları. Beyin hasarına neden olan diğer hastalıklar önlenemezken iyot yetersizliğine bağlı olan zeka geriliği ve beyin hasarı önlenebilir. Ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri Bakanlığımız-UNICEF işbirliğinde 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı'nı yürütmektedir. Programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı yüzde 18 iken, 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, hane halkının yüzde 85.3'ünün iyotlu tuz kullandığı görülmüştür. Kırsal alanda hane halkının yüzde 71.5'i iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran yüzde 89.9'a çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2012 Salı 18:43:18
Güncelleme :6 Haziran 2012 Çarşamba 18:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?