5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Uzun elma pazara çıktı

Kağızman elması olan "Uzun elma" pazardaki yerini aldı. Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, "Bu elmanın en büyük özelliği sadece Kağızman topraklarında yetişmesidir" dedi. 

Kağızman pazarında uzun elma satan Sahabettin Karadağ, "Uzun elma Kağızman'a özgü bir elmadır. Bir tarafı beyaz bir tarafı kırmızıdır. Başka bir yerde yetişmiyor. Iğdır'da denediler ama yetişmedi. Sadece Kağızman'da yetişiyor. Kağızman'a özgü. Çok meşhur olan uzun elma, hafif ekşi lezzetli suyu bol bir elmadır. İsviçre'ye kadar tohumu giden bu elma orada da yetişmedi. Genelde Türk doktorları bu elmayı keşfetmişler. Bu elma Türkiye'nin dört bir yanındaki doktorlara sipariş üzerine ulaşıyor. Elmanın büyük bir bölümünü Kağızman ve çevresinde satıyoruz" diye konuştu. 

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, "Bu elmanın en büyük özelliği sadece Kağızman topraklarında yetişmesidir. Türkiye'den yurtdışında aşılanmak istendi. Ama uzun elma elde edemediler. Kağızman uzun elmasının reklama ihtiyacı var Türkiye topraklarındaki her vatandaş bu nimetten yararlanmalıdır. Uzun elma çok suludur. Lezzeti hiçbir elmada bulunmamaktadır. Ekim ayının ilk haftasında toplanmaya başlanan uzun elma yurtdışına kadar gidebilecek bir dayanıklılığa sahiptir" şeklinde konuştu. 

UZUN ELMANIN MUCİDİ: SELESKER ŞERİF YILDIZ
1864 yılında doğup 1939 yılında vefat eden Selesker Şerif Yıldız, Azerbaycan'dan muhacir olarak gelip Kağızman'a yerleşir. Uzun elmanın ve son yıllarda tükenmekte olan Taş elmanın aşısını Kağızman'a getirerek bu iki elmayı icat eder. Kağızman Ali Ataman Caddesi'ndeki Selesker Sokağı'ndaki kendi bahçesinde uzun elmayı ve taş elmayı yetiştirir. 

Bu elma çeşitlerini Kağızman'ın bütün bahçelerine aşılayarak yetiştirir. Bundan dolayı Kağızman halkı bu elmayı 'Şerifin İcadı', 'Selesker Şerifin elması' diye de adlandırırlar.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özlem ünlüer IP: 78.175.158.xxx Tarih : 24.09.2008 15:49:34

ben kasrlı olarak bu elmanın tadını biliyorum ama maalesef tanıtım eksikliği ve ilgisizlik bu elmanın kağızman dışında kimse pek bilmiyor oysa belediye kaymakamlık tanıtsalar oradaki üreticide karstan uzakta olan bizlerde faydalansak iyi olmazmı