6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Vakıflar Haftası etkinlikleri

Vakıflar Haftası 'Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı' etkinliklerinin Kars ayağı, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve Vakfılar Erzurum Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.


Programa; Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkan Vekili Turhan Çiçek, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Tahsin Türker ve çok sayıda yönetici ile davetli katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, vakıfların, Türk kültürünün en güzel örneklerinden biri olduğunu, bir taraftan tarihi değerlere sahip çıkarak onları insanlığın hizmetine kazandırırken diğer taraftan da ihtiyaç sahibi insanlara her türlü yardımı yaparak bizi diğer bütün toplumlardan ayıran yardımlaşma ve dayanışmanın da öncüleri olduğunu söyledi. Vakıfların günümüzde insanın birçok ihtiyacını karşılamak için çaba sarf ettiği gibi bu hizmetlerin verileceği kurumsal yapıları da toplum hayatına kazandırdıklarına dikkat çeken Güven, aynı zamanda vakıfların; eğitim, kültür, sağlık ve insani yardımlaşma gibi insan hayatının her noktasında faaliyet gösterdiği gerçeği üzerinde durdu.


Güven, konuşmasına şöyle devam etti:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir vakıf olan Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı, Kars'ın ve üniversitemizin kalkınması için sosyoekonomik, sosyal, kültürel, eğitsel ve bilimsel alanda katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bugün vakfımız, Kars'ımızın her anlamda gelişmesine çaba gösteren, başta Karslı üniversite öğrencileri olmak üzere fakir ve muhtaç kişilerin yardımına koşan bir kuruluştur. Bu anlayışla kararlı bir tutum içerisinde Vakıf senedinde belirlenmiş olan amaçlar doğrultusunda başarılı hizmetler sunmaktadır.

Bunlardan ilki, vakfın eğitsel ve bilimsel amaçları çerçevesinde gerçekleştirilmiş olan ve bugün başarıyla hizmetini sürdüren Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı İlköğretim Okulu'dur. Yine vakfımız sağlık alanında da Kars'ımıza önemli hizmetler sunmuştur. Şu an hizmet veren 120 yataklı hastanemizin ilk kuruluşu vakfımızın yardımıyla yapılmıştır. Sağlık alanındaki bu katkıları bir anlamda vaktiyle Anadolu'ya yayılmış olan Daruşşafalar, şifahaneler ve tıp
medreseleri gibi kuruluşların en anlamlı yansımalarından biridir. Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı bugüne kadar ihtiyaç sahibi pek çok öğrenciye yardımlarda bulunmuştur. Ayrıca, üniversitemizin Kafkasya ve Orta Asya'daki üniversitelerle bilimsel ve kültürel işbirliğini başarıyla sürdürüyor olmasında, Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı'nın maddi ve manevi katkılarının önemi büyüktür."


Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Tahsin Türker de, vakıfların milli miras olduğunu, tüm kurumların ve halkın elbirliği ile bu kültür kurumları korumanın önemini vurgulayarak, bin yıl önce yakılan vakıf meşalesinin kuşaktan kuşağa söndürülmeden devredilmesi gerektiği temennisinde bulundu.
Vali Mehmet Ufuk Erden ise, vakıf geleneğinin Türk milletinin ruhunda zaten var olduğunu, Türklerin merhametli ve kadirşinas bir millet olduğunu, geçmişten gelen bu geleneğin bugün de çağdaş devlet anlayışıyla kamu hizmeti olarak algılandığını dile getirdi.


Konuşmaların ardından 'Sağlık' konulu panele geçildi. Oturum Başkanlığını
Prof. Dr. Abdullah Doğan'ın yaptığı panelde Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Palancı 'Tarihimizde Vakıfların Sağlık Alanındaki Rolü', Yrd. Doç. Dr. Emre Hamurtekin, 'Madde Bağımlılığı ve Gençlik', Dr. Barış Öztürk, 'Sağlıklı Yaşam ve Beslenme' üzerine görüşlerini belirttiler.

İha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 15:32:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?