6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Vali Azerbaycan izlenimlerini anlattı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte geçen hafta Azerbaycan’a giden Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, düzenlediği basın toplantısında izlenimlerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Azerbaycan’a Iğdır ve Ardahan valileriyle birlikte sınır valileri olarak gittiklerini söyleyen Vali Erden, “Cumhurbaşkanımızın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaretinden sonraki ilk yurt dışı ziyaretiydi. Bu ziyaretin kardeş ülke Azerbaycan’a yapılması önemli ve aynı zamanda anlamlı. Ziyaretimiz fevkalade verimli geçmiştir ve faydalı olmuştur. Ziyaret sırasında değişik konular görüşülmüştür. Katılan heyette 3 il valisi, 4 büyükelçi, Cumhurbaşkanlığı genel Sekreteri, kalabalık bir gazeteci grubu ve 200 civarında da Türk işadamları da hazır bulundu” dedi.

Ziyaretin ilk günü Türk büyükelçiliği tarafından hazırlanan program dahilinde, sınır valileri olarak görüşmeler yaptıklarını belirten Vali Erden, “Bunlardan bir tanesi Prezident Aparatının da ofisi olan İcra Başkanının atamasından ve koordinasyonundan sorumlu yetkiliyle ikili görüşmelerimiz oldu. Aynı gün gece Bakü İcra Başı ile görüştük. Hem idari yapı açısından hem de hizmet açısından önemli bilgiler edindik. Ertesi gün Türk ve Azerbaycan iş adamlarının birlikte toplantı yaptığı aynı zamanda iki devlet başkanının da katıldığı iş formunda bulunduk. Daha sonra iş adamlarımız kendi aralarında önemli temaslarda bulundular. Akşamda Türk Büyükelçiliğinde bir resepsiyon ve yemek davetine katıldık.

Üçüncü gün Türk heyetinin tamamı Kars şehrimizin de kardeş şehir olarak kabul edildiği Gence şehrine gittik. Gence’de İcra Başının bulunduğu binayı dolaştık ve şehirde bazı ziyaretlerde bulunduk” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmaları arasında özellikle kardeş bağlarını somuta uyarlayan bazı projelerden bahsettiğini de vurgulayan Vali Erden, “Bunlardan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin bu kadar uzun bir projenin yapılamayacağı gibi düşüncenin artık çok geride kaldığı ve bunun realize edildiği, dünyadaki ikinci büyük boru hattı olarak tarihe geçti. Ayrıca Tiflis’te imzası atılan demiryolu projesinden bahsedildi. Bunun da önümüzde ki günlerde temeli atılarak hayata geçirilmeye başlanacağı söylendi. Sözlerde kalmayan bu kardeşlik ilişkilerimiz artık hayata geçtiğini gerçekleştiğini realize edilmekte olduğu dünyaya bu ziyaret irat edilmiş oldu. Hem Azerbaycan ve Bakü’yü tanımakta, hem de bu kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin ziyadesinde seyahatin dünyaya önemli mesajlar verdiğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Vali Erden, daha sonra Azerbaycan’ın idari yapı olarak İcra Başlarının bölgelere ayrıldığını öğrendiklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İcra Başlarının marifetiyle bütün işler yürütülmekte. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından atamalar, tayinler yapılmakta. Belediyeler daha henüz yeni bu konuda. Bir fark Bakü için Belediye bütün hizmetler icra başı tarafından yürütülüyor o farkı gördük. Bu arada Bakü Devlet Üniversitesinde Cumhurbaşkanımıza fahri Doktora ünvanı verildi. Seyahatimiz oldukça verimli geçti. İki ülke arasında ki bu ilişkiler her geçen gün artacak ve dünyada uluslararası platformda Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti birlikte hareket ettiğini deklare etmiş oldular”

Vali Erden, sınır ticareti hakkında ki soru üzerine ise “Özellikle işadamlarının katılımıyla olan bu seyahatin iş hayatına ait önemli atılımlar kazandıracağına dair ticari ve sanayi yatırım anlamında kapılarını her iki ülkenin birbirlerine açacağını umuyoruz. Aynı zamanda Azerbaycan işadamlarının Türkiye’de önemli yatırımları ve talepleri gibi girişimleri var ona da vurgu yapıldı” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 15:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
TuranYurt IP: 88.230.25.xxx Tarih : 13.11.2007 23:21:34

Ne Azerbaycan da ki teslimiyetçi hükümet ne de bizim teslimiyetçi Akp hükümetimiz demek oluyor ki Karabağ sorununa değinmemiş.Malumunuz Cumhurbaşkanı Gül başbakan Erdoğan'ın emriyle oturup kalkıyor..."Azerbaycan gözdür,Karabağsa bebeği gözüme mi göz dikti bu Ermeni köpeği?Bu köpek senin dünya kapımızdan çek artık,Ya Karabağ Ya Ölüm başka yolu yok artık...Karabağ Türktür Türk Kalacak"...