6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

VHO Başkanı'ndan strateji uyarısı

Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, bölgede tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni stratejilerin belirlenmesini istedi.


Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) son verilerine göz attığımızda, nüfusun Kars'ta yaklaşık yüzde 60'ı, Ardahan'da yüzde 67'si, Iğdır'da yüzde 50'si, Erzurum'da yüzde 37'si, Ağrı'da yüzde 50'si köylerde yaşamaktadır.

Burada göze çarpan nokta, şehir büyüdükçe köyde yaşayan nüfus oranı azalmaktadır. Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısının 29 yaşından küçük olduğu dikkate alınırsa, köylerde çoğunlukla yaşlıların yaşadığı anlaşılabilir.

Neredeyse genç olup köyde yaşayana nadiren rastlanmaktadır. Kars ve Ardahan'a baktığımızda köyde yaşayanların oranı Iğdır, Ağrı ve Erzurum'a göre daha fazla. Sanayi, turizm ve diğer hizmet sektörlerinin ağırlıklı olmadığı, daha çok hayvancılık ve tarımın hakim olduğu bölgemizde köyde yaşayanların sayısının azalmaya yüz tuttuğunu görmekteyiz. Genelde Türkiye'yi ve özelde bölgemizi ele alırsak, şehirlerde ağır sanayi, geniş üretim ve istihdam sahası olmadığına göre, üretim
kaynaklarının daha çok kırsalda tarım ve hayvancılık potansiyeline dayalı olduğu bir gerçektir.

Hele yüksek kapasiteli üretime uygun fabrikaların kapanmaya, özelleştirilmeye ya da sınırlı üretime doğru gittiği ilimizde bu daha da belirgindir.
Genç potansiyelin bölgemizde tarım ve hayvancılık alanında değerlendirilmediği kabul edilirse, bu gençler şehirlerde ne yapar, neyle uğraşır? Bunu düşünmek lazımdır. Eğer şehirde görülen nüfusun çoğu sosyal güvencesi olan ve kayıt altında bir işte çalışıyorsa bu iyi bir durumdur, aksi takdirde vahim bir durum olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde çalışma çağındaki nüfus toplam nüfusa oranla yaklaşık yüzde 67 oranındadır. Biz bu yüzde 67'yi şehirlerde veya köylerde dengeli bir biçimde sosyal güvenceli olarak istihdam edemezsek ileride oluşacak olan sosyal sıkıntıların önüne geçemeyiz" dedi.


Öztürkler, daha sonra şu önerilerde bulundu:
"Özellikle bölgemizde durmadan işçiye ihtiyaç duyan otomotiv, elektronik ve hizmet sektörü gibi yoğun istihdam olanakları olan iş kaynakları olmadığına göre, geriye tarım ve hayvancılıktan başka bir potansiyel kaynak kalmıyor. Ancak, 300 bine yakın sığırı olan bir ilde yaklaşık 500 baş sığırın destek almasıyla bu potansiyeli değerlendirmek ve bölge insanını hayvancılıkla uğraşmaya teşvik etmek zordur.

Sonuç olarak denilebilir ki, son nüfus verilerine göre bir karar verilmelidir? İşsiz nüfusu eritmek için ya hızlı bir sanayileşme süreci başlatılmalı ya da kırsaldaki tarımsal ve hayvansal potansiyeli azami oranda değerlendirmenin yolları aranmalıdır. Bunun için bölgesel ve geniş kapsamlı bir toplantıya ve yeni stratejilerin belirlenmesine ihtiyaç vardır."

İha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 15:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?