6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Yağmur köylüleri perişan etti

Kars'ta 3 aydır etkili olan yağmurlar, tarlarından ürün kaldıramayan köylüleri kara kara düşünmeye itti.

Dolu, yağmur ve soğuk havanın kışlık kokaryakıt yakacakları tezeklere bile zarar verdiğini söyleyen köylüler, patosların bile bu yıl boş yatacağını çünkü patosluk ekinlerinin kalmadığını belirttiler.
Karslılar, son 60 yılın en yoğun yağmurlarının görüldüğü bir mevsime tanık oldular. Hemen hemen her gün sağanak halinde yağan yağmurlar çoğu zaman da sele dönüşerek afete neden oldu. Şiddetli yağmurlar, aralıklarla yağan dolu ve rüzgarın da etkisiyle soğuk havaya da maruz kalan Kars'ta en büyük zararı ise kırsal alandaki köylüler yaşadı. Kentin ekonomik anlamda bel kemiği olan köylüler yağmurdan fırsat bulup tarlalarına bile gidemediler. Yağmur ve seller köylünün ekin ve buğdaylarını biçmeye bile fırsat vermezken, ekinler biçilemez hale geldi başakları bile toprağa gömüldü.


Merkeze bağlı Halefoğlu köyünde de vatandaşlar oldukça şaşkın. Hepsinin derdi aynı. Önümüzdeki kış mevsimini nasıl geçireceklerini düşünüyorlar. Kışlık yakacak tezekleri harap oldu, tarım aletlerini kullanamadılar. Bunun yanında satın aldıkları tarım aletlerinin borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyorlar. Bütün umutlarını yatırdıkları tarlalardan ümitlerini kestiler ve piyasaya olan borçlarını ödeyememekten korkuyorlar.


Köylüler, "Tarlalarımız tamamen hasar gördü. Bu sene fiğ, yulaf, arpa ve korunga ektik. Dolu ve yazın başlangıcından beri her gün yağan yağmur nedeni ile tarlalarımız yerle bir olmuş durumda. Otlarımızı bile biçemiyoruz. 7-8 römork yulaf biçmemiz gereken bir tarladan ancak bir römork ürün kaldıracağız. Çünkü dolu ve her gün yağan yağmur nedeni ile yere yapışmış bir haldedir. Tarlaların zemininde oluşan çamur da bunun cabası. Bu otları hayvanlarımıza yedirsek bile hayvanlar zehirlenir. Bu hale gelince hayvanları satmak istiyoruz bu defa da alıcı bulamıyoruz. Ama böyle giderse yok pahasına bile olsa hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız. Durumumuz bu haldedir. Devlet gelsin tarlalarımızı yerinde incelesin. Bütün idaremiz bu ektiğimiz tahıllardı onları da yağmurlar elimizden alıp gitti. 8 ayı kış olan bu memlekette hayvanları önümüzdeki yaza nasıl çıkaracağız. Çok perişan durumdayız. Bir yandan sel diğer yandan dolu bizi vurdu. Biçebildiğimiz otlar bile çürüdü. Harmanlardaki otlar bile çürüdü. Hatta
traktörlerimizin römorklarındaki otları bile indiremedik. Mahsulümüz traktör üzerinde bile çürüdü. Ne yazık ki çürüyen bu otları de tekrar araziye götürüp dökeceğiz" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 16:02:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?