6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

'Yakan alo'ya 325 bin YTL tazminat

Özlemle beklenen telefon nihayet bağlanmıştı. Telekom görevlileri 'zili bekleyin' demişti. Adıgüzelli ailesinin kulağı telefondaydı. İlk zile, 19 yaşındaki Baksen koştu. Ahizeyi kulağına yapıştırdı ve altı yıldır süren azabı başladı. Türk Telekom haberleşme hattını TEDAŞ'ın elektrik nakil hattına yakın döşemiş, elektrik akımına kapılan Baksen'in vücudunun yüzde 45'i yanmıştı. 'Adalet' altı yıl sonra geldi. Yüzde 100 kusurlu bulunan Türk Telekom, Baksen'e 325 bin YTL tazminat verecek. 

Adıgüzelli ailesi, 20 Mayıs 2001'de, Kars'ın Hasçiftlik Köyü'ndeki evlerine telefon bağlattı. Görevliler, "Bağladığımız zaman telefonun zili çalar" deyince, ev ahalisi beklemeye başladı. Ertesi gün çalan telefona evin kızı Baksen Adıgüzelli koştu. Ancak ahizeyi kaldırmasıyla yere kapaklanması bir oldu. Ahizeden elektrik akımına kapılmış, vücudunun büyük bölümü yanmıştı. Koma halinde Kars Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Erzurum Numune Hastanesi'ne sevk edildi. Eli, boynu, yüzü, ayakları da dahil vücudunun yüzde 45'i birinci derecede yanan, göğüs uçları patlayan, sol gözünde görme kaybı oluşan Baksen Adıgüzelli, uzun süre hastanede ölümle savaştı. 

Kars'ta küçük bir simit fırını olan 48 yaşındaki Murat Adıgüzelli, kızının yaşaması için Erzurum, Ankara ve İstanbul'daki hastaneler arasında mekik dokudu, çoğu estetik olan ameliyatlarda tüm birikimini harcadı. Aldığı 8 bin YTL borç, faiziyle 30 bin YTL'ye çıkan, çoğu akrabasına altın ve dolar borcu olan Adıgüzelli, iflasın eşiğine geldi. Telefonu iptal ettirip bir daha da bağlatmayan Adıgüzelli, kızının hayatını karartan Türk Telekom A.Ş. aleyhine de Kars İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açtı.
Davada bilirkişi olarak atanan elektrik yüksek mühendisi Cengiz Güzey, 30 Ocak 2006'da raporunu verdi. Raporda, haberleşme hattının üzerinden enerji nakil hattını çeken TEDAŞ'ın değil, enerji nakil hattı altından haberleşme hattını geçiren Türk Telekom'un yüzde 100 kusurlu olduğu belirtildi: "Haberleşme hattı, enerji nakil hattının en az 2.5 metre altından geçirilmeli. İki hattın birbirine değmemesi için araya ağ germek gibi bir önlem de alınmamış." 

Mahkeme bu rapor doğrultusunda Türk Telekom'u, Baksen Adıgüzelli'ye 95 bin YTL maddi, 10 bin YTL manevi olmak üzere 105 bin YTL tazminata mahkûm etti. Tazminat faiziyle 325 bin YTL'yi buluyor.

'Nişanlım da terk etmişti'
Avukatları Ayhan Köseoğlu, "Hiçbir sosyal güvencesi olmayan aile, bu paranın tamamına yakınını borçlarına verecek. Babasının tüm malvarlığı hacizli" derken, Baksen de çok mutlu değildi:
"Yaşamak için büyük çaba sarf ettim. Altı yılım hastanelerde geçti. Tedavim sürüyor. Nişanlım da beni terk etti. Ona kızmıyorum, kaderime üzülüyorum. Umarım kısa sürede sağlığıma kavuşurum. Hayatım mahvolduktan sonra parayı ne yapayım?"

Radikal
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 08:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?