5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Yapılan ilginç hata

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yayıklı köyünde doğuştan sol elinden engelli olan gence sağ elinden engelli olduğuna dair rapor verildi.
 
2002 yılında verilen bu rapor 2008'de iş başvurusunda bulunulduğunda anlaşıldı. Yanlış ele engelli raporu verilmesinden dolayı mağdur olduğunu söyleyen genç, raporun düzeltilmesini ve mağduriyetinin giderilmesini istiyor. 

Doğuştan sol elinden engelli olan Fırat Tari(25) ilk ve ortaöğrenimini Yayıklı köyünde, liseyi Sarıkamış'ta, Yüksek Öğrenimini de Oltu Meslek Yüksek Okulu'nda tamamladı. Fırat Tari, 2002 yılında engelli maaşı başvurusunda gerekli olan sağlık raporu almak için hastaneye gitti. Burada önemli bir yanlış yapıldı ve sol eli engelli olan gence sağ elinin engelli olduğunu belirten bir rapor verildi. Genç ve ailesi yıllarca raporda belirtilen sağ el ibaresine hiç dikkat etmediler. 

Yılarca iş müracaatlarında bulundular fakat her zaman önlerine 'Sağ-sol' el engeli çıktı. Tari, sol elinden engelli olmasına rağmen sağ elinin raporlarda engelli gösterilmesinin sıkıntısını yıllarca yaşadı. Her girdiği sınavda rapor dikkate alınınca eli boş döndü.

SAĞ ELİMİN ENGELLİ GÖSTERİLMESİ BENİM İŞİMİ ENGELLEDİ
5 yıldır Sarıkamış Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde değişik köylerde ücretli öğretmenlik yapan Fırat Tari, 15 gün önce kadrolu öğretmenlerin tayin edilmesiyle işinden ayrılmak zorunda kaldı. Doktorların sağ kolunu engelli göstermesinden dolayı büyük zorluklar yaşadığını belirten Tari, "Doktorların sağ kolumu sakat göstermesi sayesinde halen daha işsizim. Ailemin geçimini ben sağlamak zorundayım. Babam rahatsız ve çalışamıyor. Kardeşlerim okuyorlar. Ben olmasam kimse onları okutamıyor. Sağ el bileğimi sakat göstermişler ama sol bileğim engelli. Sağ kolumun engelli gösterilmesi benim işimi engelledi. Oysa; sağ kol çok önemli. Genelde sağ kol işlerde geçerliliğini koruyor ama benim sağ kolum engelli değil. Sol kolumun engelli gösterilmesi büyük sıkıntı oluşturdu. Bu, doktorların hatasıdır. Bunun düzeltilmesini ve bana yardımcı olunmasını istiyorum. Ben bile rapordaki yanlışlığın yeni farkına vardım. Ankara'ya iş müracaatımdan dolayı rapor gitti orada fark edildi" dedi. 

Tari, sağ kolunun engelli gösterilmesiyle karşısına çıkan engellerle ilgili olarak da şunları söyledi: 

"Heyete girdiğim zaman ellerimi uzattım gösterdim ama onlar sol yerine sağ elimi sakat göstermişler. Şu ana kadar iş başvurularında sağ kolumun sakat olduğu öne atıldı. 'Sol kolum engelli' dememe rağmen raporu geçerli saydılar. Sağ elimi gösteriyordum ama inanmıyordular. İş başvurularında ilginç şeyler de oldu. Ne kadar da elimi göstersem inandıramıyordum. Sağ elle tokalaşmama rağmen bana inanmadılar. Bu yüzden bayağı sorun yaşadım." 

Tari, şimdi raporun düzeltilmesini ve ailesinin geçimini sağlayacak bir iş verilmesini istiyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 14:18:34
Güncelleme :3 Aralık 2008 Çarşamba 14:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?