6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Yardıma gittiler mahsur kaldılar

Kars il merkezine 27 kilometre mesafedeki Akdere köyünde havale geçiren 3 yaşındaki Baran'a ulaşmak için greyderle birlikte harekete geçen ambulans, yolun kapalı olması nedeniyle 3 saat mahsur kaldı. Kar püskürtme aracı rotatifin 3 saat çalışmasıyla yol açıldı ve köye ulaşıldı. Alelacele hastaneye götürülen Baran, tedavi altına alındı.
2 gündür yolu kapalı olan Akdere köyünde dün Baran Övünç ismindeki çocuk havale geçirdi. Köylüler önce kendi yöntemleriyle çocuğu iyileştirmeye çalıştılar. Baran'ın ateşi gittikçe artınca jandarmayı aradılar. Jandarmanın 112 Acil Servis'i aramasından sonra akşam saatlerinde yola çıkan ambulans, İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne ait greyderle birlikte köye doğru hareket etti. Saat 19.00'da Deliklitaş mevkiine varan greyder, 2 saat boyunca gösterdiği tüm çabalara rağmen kapalı yolu açamadı.
Tipi ve soğuk havada zor anlar yaşayan sağlık görevlileri de hastayı bırakıp geri dönmek istemeyince yolun açılması için çağrılan kar püskürtme aracı rotatifi beklediler.

JANDARMA, SAĞLIK GÖREVLİLERİ VE KÖYLÜLER ARASINDA
KURULAN TELEFON AĞI ÇOCUĞU HAYATTA TUTTU


Her kış mevsiminde özellikle de Ocak ayında sık sık yolu kapanan Akdere köyünde vatandaşlar başlarına gelecekleri tahmin ettikleri için evlerinde her türlü ilacı bulunduruyorlar. İlerleyen zamanda köyde ölümün eşiğine gelen Baran'ın hayatta kalması için üstün çaba gösterildi. Yolun kapalı olduğu mevkide cep telefonları çekmediği için köylüler ilk olarak jandarmaya ulaştı. Köylü, jandarma ve 112 Acil Servis arasında telefon bağlantısı kuruldu. Jandarma Acil Servis'te görevli doktorlardan aldığı bilgiyi
köylülere ulaştırdı. Köylüler de doktorun tavsiyelerine uyarak ellerindeki uygun ilaçlarla Baran'ı hayatta tutmaya çalıştılar.

AMBULANS KÖYE GİRİNCE VATANDAŞLAR SEVİNCE BOĞULDU
1-1.5 metre yükseklikteki kar yığınlarını temizlemek kolay olmadı. Rotatifin bile zaman zaman arıza yapması görevlileri yıldırmadı. Uzun uğraşların ardından 3 saat sonra yol açıldı ve köye varıldı. Sağlık görevlilerini dört gözle bekleyen hasta yakınları battaniyeye sardıkları çocuğu ambulansa yetiştirdiler. Ambulans görevlisi Dr. Melik Selçuk ve hemşire çocuğa ilk müdahaleyi ambulansta yaptılar. Tir tir titreyen, yüzü solan, dudakları çatlayan Baran ilk müdahaleden sonra yavaş yavaş kendine geldi. Yolun
da açılmış olmasıyla harekete geçen ambulans kısa sürede Kars Çocuk ve Doğumevi Hastanesi'ne vardı. Baran yapılan ilk muayenesinin ardından müşahede altına alındı. Baran'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 14:06:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yaşar Yılmaz IP: 88.224.187.xxx Tarih : 2.01.2009 17:53:30

Bu çaresizliğe çareyi kım bulacaktır?Kars'ın hangi köyüne baksanız yollar kapalı,peki Köylere Hizmet Götürme Birliği ne işle meşgul olmuştur,altlarına 4*4 jeep almasını biliyorlar da hizmet götürmesini bilmiyorlar mı,az yiyin de biraz da vergileriyle maaş aldığınız halk kitlelerine hizmet götürün.Adınızda hizmet var ama fiiliyatta hizmet görmüyoruz.Hiç bir görevli de bizden bu kadar diyemez,diyorsa o zaman işgal ettiği makamı terk etmelidir,o hizmeti daha iyi yapacak birileri bulunabilir.Kamu otoritesi hizmet etmek zorundadır,çünkü Anayasada sosyal hukuk devleti olduğu yazılıdır,sosyal olan yerde devlet vardır ve devlet insan ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.Kalorifet yanında,pimapenli iyi dayanmış-döşenmiş odalarınızda rahat rahat otururken köylerde yarı aç,toprak ve taş evlerde penceresi ve kapısı pejmurda olan,çaresiz yoksul köylünün yerine kendinizi koyun(empati yapın),aldığınız maaşlarınızı hakedin.Gerçi bu ülkede maaşını hakeden kamu görevlisi sayısının çok fazla olduğunu düşünmüyorum.Sözüm kamu otoritesini kullanan bürokratlara ve hiyererşik astlarına.