5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Yardımda da kuyruk çilesi

Kars'ta SYDV'nin 50-100 YTL arasındaki yardım paralarının dağıtıldığı baka şubesi önünde sağlı-sollu uzun kuyruklar oluştu. Yaşlılar yorgun bedenleriyle ayakta durmakta güçlük çekerken hamilelerin ve sakatların da saatlerce sırada bekledikleri görüldü. 

Kemal Altunsoy isimli bir vatandaş ise sesinin Başbakan'a duyurulmasını isteyerek, "Dilenciden farkımız kalmadı. Artık yardımlar adreslere yapılsın. Utanıyoruz, herkes bize bakıyor" diye feryat etti. 

Kars Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mübarek Ramazan ayında gıda yardımı yerine nakit para yardımı yapmaya başladı. Her yıl Ramazan ayında verilen gıda yardımlarının bu yıl nakdi yardım olarak dağıtılacağının duyurulması üzerine herkes kuruma akın etti. SYDV'ye gidenler oradan paraların dağıtılacağı banka şubesine yönlendirildi. Geçtiğimiz yıl oluşturulan fakirlik envanterine göre her aile fakirlik puanına göre yardım alacağından kimi 50 YTL, kimi 75 YTL, kimi de 100 YTL için sıraya girdi. 

Halitpaşa Caddesi üzerindeki kullanılmayan banka şubesinde dağıtılan yardım paralarından almak için vatandaşlar bir anda akın edince uzun kuyruklar oluştu. Banka şubesinin sağında kadın kuyruğu solunda ise erkek kuyruğu vardı. Sabah saatlerinden itibaren oluşan kuyruk gittikçe uzadı. Bir yandan azalan kuyruk diğer yandan da yeni gelenlerle birlikte yeniden uzadı. 

Kuyrukta bekleyenler sıra yüzünden birbirleriyle tartışmaya başladılar. Tartışmalar zaman zaman uzayınca araya emniyet güçleri girdi. Sıra tartışmalarının ardı arkası kesilmeyince bu defa emniyet güçleri banka şubesinin önüne akın etti. Geniş güvenlik önlemi altında dağıtılan yardımlar sırasında ilginç ve düşündüren görüntülere de rastlandı. Kolu kırık kadınlar çektikleri acıya aldırmadan yardım parasından alabilmek için uzun süre kuyrukta bekledikler. Ayakta durmakta bile zorlanan yaşlı kadınlardan, hamilelere varana kadar hepsi aynı amaç için sıradaydılar. Yaşlı kadınlardan bazıları dinlenmek için kaldırım kenarına otururken bir kadın ise yorgunluğundan dolayı düştüğü kaldırımda uzun süre oturdu. Kadınlar kuyrukta sıranın kendilerine gelmesini beklerken çocukları ise çevrede oyun oynayarak vakit geçirdi.

BAŞBAKAN BU İŞE BİR DÜZEN KOYSUN
Yardım kuyruğunda bekleyenlerden bazıları kendilerini görüntüleyen gazetecilere tepki gösterirken bazıları da seslerini duyurmayı denediler. Para yardımından ziyade gıda yardımının daha uygun olduğunu savunanlardan, parayı tercih edenlere kadar herkes kendi görüşünü dile getirdi. Bu arada Kemal Altunsoy isimli bir vatandaşın feryadı yükseldi. Sesini Başbakan'a duyurmak istediğini söyleyen Altunsoy, "Bakın uzun zamandır sıra bekliyoruz. Bir türlü gelmek bilmiyor. Garibanlara para veriliyor. Saatlerdir bekliyoruz ne gelen var ne de giden" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu işe bir düzen koymasını da isteyen Altunsoy, "Böyle yardım dağıtmak olmaz yani. Herkes bize bakıyor. Herkesin evine teslim edilsin yardımlar. Öyle bir sistem getirilsin ki herkes yardımını evinde alsın. Gariban olduğumuz, fakir olduğumuz bu tür yardımlarla açığa çıkıyor. Gururumuz kırılıyor. Sırada beklediğimizi vatandaşlar görüyor, kameralar bizi çekiyor, böyle sokakta bekliyoruz. Dilencilik bile bundan iyi. Caminin önünde mendil açarsın girip-çıkanlar atarlar 3-5 kuruş rahatlarsın. En azından kaygın olmaz. Derler ki 'Bu dilenci'. Ama şimdi öyle mi, dilenci miyiz neyiz belli değil. Oysa yardımlar evlere dağıtılsa daha güzel olur. Hem de gururumuz kırılmaz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 13:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?