5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

'Yerelde her yere aday olun'

Birleşmiş Milletler ve Sabancı Vakfı'nın projesi olarak Kars Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü'nün 'Artık Seçilen Sen Ol' sloganıyla düzenlediği 'Yerel Yönetimlerde Kadın' panelinde konuşan Kars'ın tek bayan İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Perihan Aksoy, kadının siyasette vitrin yerine konulduğunu ve kadınlara sadece yardımcı rolü verildiğini vurguladı. 

Panel, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı. AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymanoğlu ile MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın konuşmacı olarak katıldığı paneli Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, bazı daire müdürleri ve çok sayıda bayan katılımcı izledi.


BAYAN MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTMALI
Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Erden, TBMM'de bayan milletvekillerinin sayısının artmasının, kadın sorunları ve hakları konusundaki duyarlılığı daha da artıracağını belirtti. Erden, Kars'ın 'Kadın Dostu Kent' olma ümidini daha içtenlikle yerine getireceğini ve partilerin burada aday gösterirken, hem genel meclisi hem de belediye başkanlıklarına ve belediye meclisi üyeliklerine önemli bir katkısı olacağını söyledi. 

Daha sonra panelde bir konuşma yapan MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, Cumhuriyet'in ilanından sonra, Cumhuriyet'in topluma anlatılması konusunda Halide Edipler'in unutulmaması gerektiğini belirterek, "O dönemim milliyetçi aydınlarından Türk Ocaklarının o dönemde ki başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver'in verdiği mücadeleyi de hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Türk milletinin yapısında bir cinsiyet ayrımı, toplumsal cinsiyet ve kadın erkek eşitliği hiç kullanılmadı. Aslında böyle bir ayrımımız yoktu ama tabii ki zamanla bazı yozlaşmalar yaşandı. Tarihin her döneminde devlete ve toplum yaşantısına egemen olan siyasal düşünme şekilleri, yönetim biçimleri, dinler, ideolojiler kadının içinde yer aldığı yada birebir ilişki içinde bulunduğu pek çok kavramın ve kurumun şekillenmesinde etkili olmuş ve bu faktörler her devirde kadınların sosyo kültürel ekonomik ve siyasal rolünü de belirlemiştir" dedi.

YERELDE HER YERE ADAY OLUN
AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymanoğlu ise, TBMM'deki 550 milletvekili içerisinde 50 milletvekilinin kadın olduğunu ifade ederek, "Bunu orana vurduğumuzda 9.1'lik gibi bir orana tekabül ediyor. Daha önceki seçimlerde parlamentoda 24 tane bayan milletvekili vardı ve oranda 4.6'dı. Bugün yüzde yüzü aşan bir gelişme ve ilerleme var. Ama ne acıdır ki halen daha yüzde 10'a ulaşamamışız. Yerel yönetimlerde de durum pek farklı değil. Belediye başkanlığında 0,56 gibi bir oranla temsil ediliyoruz. 

Belediye meclis üyeliklerinde itiraz daha durumumuz iyi yüzde 2.37, il genel meclisinde de oranımız yüzde 1.78 yani yerel yönetimlerde kadının adı bile yok yani yüzde 2'yi bile bulmuyor genel anlamda. Artık kadınların siyasette kendilerini aşma ve belediye, il genel meclisleri ile belediye başkanlıklarına aday olmaları gerekmektedir" diye konuştu. 

Panelde en etkileyici konuşmayı ise Kars'ın tek İl Genel Meclisi Üyesi Çiğdem Perihan Aksoy yaptı. Konuşması özellikle paneli izleyen kadınlar tarafından dikkatlice dinlenen Aksoy, Kars'ta kadın siyasetçi olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Aksoy, kadının siyasette vitrin yerine konulduğunu, kadınlara yardımcı rolü verildiğini vurguladı. Siyasette kadınların karar alma sürecine katılmalarının istenmediğini ifade eden Aksoy, buna da kadın İl Genel Meclisi Üyesi olarak kendi yaşadıklarından örnek vererek şunları söyledi: 

"Söylem olarak ne söylenirse söylensin, yerelde kadın siyasetçiler daha büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Buna Kars'ta tanık oluyoruz. Kararı milletvekili alır, il başkanı alır, kadın uygular. Ne anlamı var bu kadının? Kadınları siyasete katıyoruz söylemi kocaman bir yalandır. Bizden istenen nedir biliyor musunuz? Vitrinde göstersinler, imaj yapsınlar, oy toplasınlar, ama hiçbir şeye karışmasınlar. Bizden istenen yardımcı roldür. Sosyal faaliyetlere katılalım, kadın, kız, özürlü sorunlarıyla ilgilenelim, ama siyasetin beyninde, karar mekanizmalarında olmayalım. Eğer kadınlar siyasete böyle katılacaklarsa hiç katılmasınlar. Yatırıma karışma, kadro seçimine karışma, atamalara karışma, tarıma, sanayiye, dış politikaya karışma. Böyle siyaset eksik olsun. Bana önemli komisyonlarda yer verilmedi şu ana kadar. Bunun için çok mücadele ettim, neredeyse gözümü oydular. Ama ben yılmadım, kavga ettim. Bir çok sorunu kadın olarak ben taşıdım gündeme. Böyle olunca çok göze battım ve bir kadın olarak erkek kıskançlığını yaşadım"

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 14:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vvvvvvv IP: 85.110.89.xxx Tarih : 4.11.2008 11:40:07

bencede kadını ikinci plana atan kafa yapısı artık silinir ve kadınlara imkan verilirse erkeklerden daha disiplinli ve dürüst iş yapacakları görülür en azından erkekler gibi halkı kandırma politikası güderek siyaset yapıp çalmazlar