18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Valiyi şaşırtan manzara

Kars'ın Digor İlçesi'ne bağlı Hisarönü Köyü İlköğretim Okulu'nda devam eden onarım çalışmalarını incelemek için giden Vali Nevzat Turhan, eşek sırtında su taşıyan, içme sularını dereden karşılayan, aynı derede çamaşır ve bulaşıklarını yıkayan kadınları görünce şaşırdı. Bir süre dere kenarında bekleyen ve yetkililerden bilgi alan Vali Turhan, "Köyün bütün sorunlarını en yakın zamanda çözeceğiz" dedi.

İlçe merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Hisarönü köyünde yaşanan insanlık dramına, Kars Valisi Nevzat Turhan'da köyün ilköğretim okulunda devam eden onarım çalışmalarını kontrol etmek gittiği sırada şahit oldu. Vali Turhan, üzerindeki köprü 4 yıl önce sel nedeniyle yıkılan dereyi makam aracı olan jiple geçti ve araçtan inerek olup biteni bir süre izledi. Bir yanda makam aracının yanından geçen su bidonu yüklü eşekler, yıkık köprü üzerinde çaresizce bekleyen çocuklar, dereden kovalarla aldıkları suyu eşek sırtındaki bidonlara dolduran genç kızlar, çamaşır ve bulaşıklarını kirli dere suyunda yıkayan kadınlar, diğer yanda ise sırtına aldığı ekmek teknesini deterjanla yıkamak için dereye inen yaşlı bir kadın görüntüleri adeta yürekleri sızlattı.

Vali Turhan yetkililerden su, köprü ve yol sorunlarıyla ilgili bilgileri aldıktan sonra incelemelerde bulunmak için okula giderken, daire müdürleri ise araçlarıyla geçemedikleri derenin kenarında beklemek zorunda kaldılar.
Kirli suda temizlik telaşı içine giren köylü kadınlar bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmak istediklerini söyleyerek, "Köprümüzün yapılmasını ve köyümüze içme suyu alınmasının istiyoruz. Bu suları içiyor, yemeklerimizi bile dere suyundan yapıyoruz. Eşek sırtında su taşımaktan bıktık artık. Bu sorunlar nedeniyle okula bile gidemiyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor. Tamamen çaresiz kalmışız" dedi.

Üzerinde ekmek pişirmek için hamur yaptığı etmek sofrasını sırtına alarak dere yolunu tutan yaşlı bir kadının görüntüsü ise köyde çekilen susuzluğun boyutunu gözler önüne sermeye yetti. "Bu bizim ekmek teknemiz" diyen nine yıllardan beri aynı sıkıntılar içinde ömürlerini geçirdiklerini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Nevzat Turhan ise 2001 yılında yaşanan sel nedeniyle yıkılan köprünün proje işlemlerinin devam ettiğini ve en kısa zamanda yapılacağını söyledi. Köprü yapılana kadar köyün yol sorununu ise Demirözü köyüne giden yolun tamiratının tamamlanmasıyla halledeceklerini de vurgulayan Vali Turhan, suyla ilgili meselenin ise birkaç köyün içinde bulunduğu grup çalışmasının tamamlanmasının ardından çözüleceğini açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 13:17:20
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 17:07:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?