20
Mayıs
2024
Pazertesi
KAĞIZMAN - KARS
Belediye Sayfaları

Her evde 3 eşek var

Kars’ın Kağızman İlçesi’ne bağlı bin 500 nüfuslu Şaban Köyü’nde, 2 kilometre uzaktaki kaynaktan su getirilmesi için her evde en az 3 eşek bulunduruluyor.

Kağızman İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Şaban Köyü, geçit vermeyen yolları ve eşek sayısının fazlalığıyla tanınıyor. Toplam 250 hane ve bin 500 nüfuslu köyde en az bin eşek bulunuyor. Her evde en az 3 eşeğin bulunmasının tek nedeni ise, köyde içme suyu bulunmaması. Köyün 2 kilometre aşağısındaki çeşmeden köylülerin ve hayvanların içme suyu ihtiyaçlarını gidermek için eşeklerden faydalanan köylülerin çektiği bu sıkıntı uzun yıllardan beri devam ediyor.

Köy sakinleri, günün büyük bir bölümünü, hatta gecelerini bile çeşme ile köy arasında mekik dokuyarak geçiriyorlar. Bürokrat ve siyasilere yıllardır, ’Suyumuzu köye alın’ feryatlarını yükselten, fakat bir türlü olumlu bir yaklaşım göremediklerini ileri süren köylüler, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyorlar.

Muhtar Mülazim Yurtapan, hükümetin AB’ye girme çabalarını hatırlatarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "AB’ye nasıl gidiyorsunuz. Hele bu milletin haline bakın, bu sorunları çöz ve ondan sonra AB’ye git" şeklinde çağrıda bulundu. Bin 500 nüfuslu köylerinde en az bin adet eşeğin bulunduğunu ve bu eşekleri içme suyunun taşınması için mecburen bulundurduklarını da ifade eden Muhtar Mülazim Yurtapan, bir eşeğin fiyatının ise 120 ile 150 milyon lira arasında olduğunu söyledi.

Köy Azası Ali Akdağ ise, özellikle kış aylarında daha büyük sorunlar yaşadıklarını ve bu sorunlarının bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Akdağ ayrıca, yetkililere sitem ederek, "Evet, Avrupa Birliği deniliyor. Hele gelin görün ki burası Afganistan’ın bir köyü gibidir. Hatta Afganistan’ın köyü bundan daha iyidir. Sadece Başbakan değil, yetkililer, valiler, kaymakamlar ne iş yapıyor. Milletin derdiyle ilgilenmeyeceklerse neden o görevlerde bulunuyorlar?" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 17:40:57
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 14:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?